• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Çocuğunuz şehla mı şaşı mı?

Çocuğunuz şehla mı şaşı mı?
Çocuğunuz yorgun olduğunda, uykudan yeni uyandığında gözleri kayıyorsa; televizyonu çok yakından izlemeye çalışıyorsa, bir şeyleri takip ederken kafasını bir yöne eğiyorsa dikkat edin. Çocuğunuzda şaşılık olabilir...

Özellikle çocuklarda daha fazla görülen şaşılığı ve tedavi edilmediğinde neden olabileceği problemler hakkında Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Faruk Eroğlu bilgi verdi.

Şaşılık nedir?

Halk arasında göz kayması olarak da bilinen şaşılık, çocukluk çağı hastalıkları içerisinde en sık görülenlerin ve zamanında müdahale edilmediğinde tedavisi mümkün olmayan görme kaybına neden olabilecek bir hastalıktır. Düz karşıya bakan bir kişinin iki gözünün aynı istikamette olmaması yani bir göz karşıya bakarken diğer gözün burun, kulak, yukarıya veya aşağıya doğru kaymasıdır. Şehla bakış, şaşılığın tam karşılığı olmayıp daha çok yalancı kaymalar için kullanılan bir tariftir.

Şaşılık neden olur?

Şaşılığın çoğunlukla belirli bir sebebi yoktur ancak büyük bir kısmı kalıtımsaldır. Çocuklardan birinde veya ailede varsa diğer çocuklarda şaşılık gelişme ihtimali yüksektir. Yüksekten düşme, ateşli hastalık, havale geçirme ve erken doğum zeminde olan bir şaşılığı ortaya çıkarabilir. Görme kaybı yapan sebepler belirli bir süre sonra gözün kaymasına yol açabilirler. Görme kaybı çok küçük yaşta olursa göz içeriye yani burun tarafına doğru kayar, ileri yaşlarda görme kaybı olursa göz dışarıya yani kulak tarafına kayar. Travma, menenjit, beyin tümörü, beyin kanaması, şeker, yüksek tansiyon ve guatr, göz sinirlerinde felç yaparak göz kaymasına neden olabilir. Yine Multiple Skleroz dediğimiz bazı sinirsel hastalıklar da göz kayması ile belirti verebilir.

Şaşılığın belirtileri nelerdir?

Gözün belirli bir yöne kayması en önemli belirtidir. Başlangıçta arada bir kayma görülebilir. Çocuk, yorgun olduğunda veya uykudan yeni uyanıp dikkati azaldığı zamanlarda daha fazla kayma ortaya çıkabilir. Kafanın belirli bir yöne eğilmesi, televizyona çok yakından bakılması ve gözlerde titreme diğer belirtilerdir. Bazen güneşe çıkıldığı zaman çocuğun kayma olan gözünü kısarak baktığı fark edilebilir. Bu, dışa doğru olan kaymalarda oldukça erken saptanan bir belirtidir. Doğuştan katarakt veya göz içi tümörlerinde kayma ile beraber karşıdan bakıldığında göz bebeğinde beyazlık da görülebilir. İleri yaşlarda birdenbire ortaya çıkan göz kaymalarında hasta baktığı her şeyi çift görebilir. Bu şikayet birkaç ay içerisinde kaybolur. En çok korktuğumuz ise hafif olan ve ailelerin fark edemediği küçük kaymalardır. Diğer göz sağlam olduğu için çocuk büyüyünceye kadar gözden kaçabilir ve tembellik yerleşir. Bu sebeple en küçük kayma şüphesinde bile çocukların ayrıntılı muayene edilmeleri şarttır.

Teşhis nasıl konulur?

Oldukça kolaydır. Her yaştaki çocuğa şaşılık muayenesi yapılabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple çocuk büyüyünceye kadar beklenilmeli diye bir yaklaşım kesinlikle doğru değildir. Muayenede dikkat edilmesi gereken nokta şaşılığın gözlük kusuruna bağlı olup olmadığıdır. Bunun için ilaçlı muayene yapılması şarttır. Bu muayenede çocuğa göz bebeğini büyüten ilaç damlatılır ve 1-2 saat bekletilir. Arkasından gözlük muayenesi tekrarlanır.

Nasıl tedavi edilir?

Şaşılık tedavisi ne kadar erken yaşta başlarsa tedavinin başarı derecesi o kadar fazla olur. Tedavi başarısındaki önemli olan diğer bir nokta şaşılığın bir veya iki gözde olup olmadığıdır. Eğer hep aynı göz kayıyorsa tedavide başarılı olma olasılığı daha azdır. İki gözün birden kaydığı hastalarda ise tembellik daha az olduğu için başarı oranı da fazladır. Şaşılık tedavisi gözlük, ameliyat ve kapatma ile yapılır.

GÖZLÜK KUSURUNA BAĞLI ŞAŞILIK

Yüksek hipermetrop gözlük kusuruna bağlı olan şaşılıklarda yalnızca gözlük tedavisi yeterli olur. Ancak hastanın en az 18 yaşına kadar gözlüğe devam etmesi gerekir. Böyle hastalarda ameliyatın faydası değil zararı bile olabilir.

GÖZLÜĞE BAĞLI OLMAYAN ŞAŞILIK

Gözlüğe bağlı olmayan şaşılıklarda eğer sadece bir gözde kayma varsa gecikilmeden ameliyat yapılmalıdır. Ameliyat için hastanın 1,5-2 yaşını geçmemesi gerekir. İki gözde birden kayma varsa 5-6 yaşlarına kadar beklenebilir. Sadece bir gözde kayma olan hastalarda gözlük veya ameliyat gerekse bile kapatma tedavisinin yapılması şarttır. Kapatma, tembel olan gözün görme derecesinin artırılması için gerekli olan bir tedavidir.

LAZERLE TEDAVİSİ YOKTUR

Şaşılığın lazerle gerçek anlamda tedavisi yoktur. Ameliyatı bıçakla yapılan bir tedavidir. Ancak 18 yaşın üzerinde gözlük kullanan ve gözü kayan hastalarda lazer tedavisi gözlüğü ortadan kaldırmak için yapılabilir. 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3873 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim