Bayram süresince çocuklarımızın fazlaca şeker ve çikolata yemelerinin dişlerinde ne gibi zararlar olacağını ve dişlerini nasıl korumaları gerektiğini öğrenmek üzere de Anadolu Sağlık Merkezi diş hekimlerinden Alper Çıldır'a ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu'ya danıştık.
Aşırı şeker ve tatlı yemek, ağız ve diş sağlığını tehdit ettiği gibi sindirim bozuklukları ve ishale neden olabilir. Zaten fazla kilosu olan çocuklarda metabolizmanın kötü etkilenmesine ve şişmanlığın artmasına neden olabilir.
Çocuğunuz fazla şeker yediyse bağırsak hareketi hızlanabilir. Hemen şekeri kesin ve yoğurtlu, pirinçli gıdalarla patates yedirin. Özellikle 0- 12 yaş grubu bebek ve çocukları büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutmak gerekiyor. Bu tür besinler yendikten sonra diş temizliğine özen gösterilmeli. Fazla tüketilen şeker, ağızdaki ortamı asitleştirdiğinden diş çürüğü oluşumunu hızlandırır.
Bayram ziyaretlerinde tatlıdan hemen sonra çocuğunuzun havuç veya salatalık gibi az şekerli ve çok çiğnemesini gereken gıdaları yemenizi ve su içmesini diş sağlığı açısından önerilebiliriz. Özellikle diş fırçalamanın hemen mümkün olmayacağı durumlarda bu gıdalardan ya da şekersiz sakızlardan diş temizliği için faydalanabilirsiniz.
Bakmayın Lokum Gibi Olduğuna!
Şekerli ve tatlı yiyecekler içinde en riskli olanı lokum gibi yapışkanlı olanlar. Çünkü bu tür gıdaları suyla çalkalayarak dişler üzerinden uzaklaştırmak kolay olmaz. Hatta bazen dişleri fırçalamak bile yetmez.
Diş aralarında kalan yapışkanlı gıdalar, diş ipi kullanılarak temizlenebilir. Çocukların azı dişlerindeki girinti ve oluklar erişkinlerinkine oranla çok daha derin. Dolayısıyla bu bölgeler daha zor temizlenir. Özellikle lokum gibi yapışkanlı şekerlerden sonra dişini fırçalarken çocuğunuza mutlaka yardımcı olun. Azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerini fırçalamalarını yavaş yavaş öğretin.
Mother & Baby