• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

Çocuğun ateşini nasıl ölçüyorsunuz?

Çocuğun ateşini nasıl ölçüyorsunuz?
Ateşlenmeden büyüyen çocuk olmaz. Ama ateş ölçerken çocuğun yaşı ve haline dikkat edilmeli...

Ateşlenmeden büyüyen çocuk olmaz. Ama ateş ölçerken çocuğun yaşı ve haline dikkat edilmeli. Peki, çocuğunuzun ateşini doğru ölçmek için hangi termometreleri ya da hangi bölgeden ateş ölçmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Mayo Clinic'te yer alan habere göre, işte çocuğunuzun yaşına göre en iyi termometre tipleri ve ateş ölçeceğiniz bölgeler:

Doğumdan 3 aya kadar: Yeni doğanlar için, makattan normal dijital termometre kullanın. Dijital termometreyi açın ve termometrenin ucunu vazelinle yağlayın. Bebeğinizi sırt üstü yatırın, bacaklarını kaldırın ve termometreyi 1,5-2,5 santimetre kadar makatına itin. Bebeğinizin direndiğini hissettiğiniz anda durun. Bir dakika ya da termometre sinyal verene kadar bekleyin. Termometreyi çıkarıp, değeri okuyun.

3 aydan 4 yaşa kadar: Daha büyük çocuklar ve bebekler için, dijital kulak termometresi, emzik termometresi ya da şakaktan ateş ölçer kullanabilirsiniz. Termometrenizin kullanma kılavuzunu iyice okuyun ve uygulayın. Ayrıca, makattan ya da koltuk altından da ateşini dijital bir termometreyle ölçebilirsiniz. Koltuk altı ateşini ölçmek için, önce termometreyi açın. Termometreyi koltuk altına yerleştirirken ucunun çocuğunuzun cildine temas ettiğinden emin olun. Bir dakika ya da termometre sinyal verene kadar bekleyin. Termometreyi çıkarıp, değeri okuyun.

4 yaş ve üstü: 4 yaşına kadar birçok çocuk dilinin altında kısa süre için termometreyi tutabilir. Dijital termometreyi açın, termometrenin ucunu çocuğunuzun dilinin altına yerleştirin ve çocuğunuzdan dudaklarını kapatmasını isteyin. Sinyal verdiğinde termometreyi alın ve değeri okuyun. Çocuğunuz bir şeyler yiyip içtiyse, ağızdan ateşini ölçmek için en az 15 dakika bekleyin. Eğer çocuğunuzun ateşini ağzından ölçerken tıkanıyorsa, makattan ya da koltuk altında ölçebilirsiniz.

Ateş olduğunda ne zaman doktora gitmelisiniz?

Ateş, hastalığın yaygın bir belirtisidir. Fakat her zaman kötü bir şey değildir. Gerçekte, ateş enfeksiyonla savaşmada kilit rol oynar. Çocuğunuz 1 yaşından büyükse ve bol sıvı tüketiyor, iyi uyuyor ve oyun oynuyorsa ateşini tedavi etmek için sebep yoktur.

Çocuğunuza ateşini düşürmek için ilaç veriyorsanız 6 aya kadar asetaminofen (Parasetamol türevi bir analjezik) kullanmalısınız. 6 aydan büyükse, ibuprofen kullanabilirsiniz. Uygun dozlar için prospektüsü dikkatlice okuyun. 18 yaş ve altındaki çocuklar için ateşi düşürmek için kesinlikle aspirin kullanmayın.

Çocuğunuzun ateşi çıktığında doktora başvurmanız gereken durumlar:

- Üç aydan küçük ve makattan ölçülen ateş 38 derece ve üzerindeyse,

- Üç aydan büyük ve ateşi 38,9'nin üzerindeyse, asabi, uyuşuk veya huzursuz görünüyorsa,

- Üç aydan büyük ve ateşi 38,9'nin üzerindeyse; reçetesiz ilaçlara cevap vermiyorsa veya ateş bir günden uzun devam ettiyse,

Doktora çocuğunuzun ateşini nereden ölçtüğünüzü ve gerçek değerleri söyleyin.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3062 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim