• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Çocuğum sert gıdalar yemiyor

Çocuğum sert gıdalar yemiyor
Çocuğum 4 yaşına geldi ama hâlâ her şeyi püre gibi yemek istiyor. Pilav, makarna gibi sert gıdalara geçemiyorum. Ne yapacağımı şaşırdım.

Günümüzde kavanoz mamaların ve hazır toz sütlerin artması, ne yazık ki çocuklarda beslenme sorunlarına neden oluyor.

ÇİĞNEME BECERİSİ
2 yaşına kadar çocuğun katı gıdaya geçme süreci tamamlanamazsa, çocuk katı gıdalardan korkabiliyor. Yumuşak gıdaları yutarak yiyen çocuk, sert gıdaları da yutmaya çalışıyor. Ancak nefessiz kalması ya da kusması durumunda, bu tarz besinlere karşı bir korku oluşuyor. Bu nedenle ilk yapmanız gereken; ona çiğneme becerisini öğretmeniz olacaktır. Önce ağzını, dişlerini, dilini aynada gösterin. Siz bir şey yerken, dişlerinizle nasıl çiğnediğinizi gösterin. Sonra ondan ufak parçalarla verdiğiniz sert bir bisküviyi dişleriyle parçalamasını isteyin. Bu sırada kendisini aynada izlemesini sağlayın ve onu cesaretlendirin. Parçaları büyüterek iki-üç hafta bu çalışmaya devam edin.

İkizlerin aynı sınıfta olması

İkiz çocuklarım bu yıl anaokuluna başladı. İkisinin de aynı sınıfta olması sorun oluyormuş. Acaba onları ayrı sınıflara mı verseydik? L.P./Samsun

Tecrübelere göre, ikizlerin aynı sınıfa verilmesi genelde sorun yaratabiliyor. Aslında kardeş oldukları için okula daha kolay adapte olacakları sanılıyor ama öyle olmuyor; uyum problemleri, arkadaşlarıyla iyi geçinememe gibi sorunlar yaşanabiliyor. Ayrıca ikizler arasında ilginç bir iletişim vardır; konuşmadan birbirlerini anlayabilirler. Haliyle bu durum başka arkadaşlara ihtiyaç duymamalarına neden olur. Hatta arkadaş edinen ikizi, diğeri kıskanabilir ve bunu sorun haline getirebilir. Bu nedenle ayrı şubelerde olmaları iyi olur.

Hep TV izlemek istiyor
Çocuğum boş zamanlarında hep TV izliyor ya da bilgisayarın başından kalkmıyor. Ona boş zamanını doğru kullanmasını nasıl öğretebilirim? H.U./Muğla

Zamanımızın çocukları boş zaman değerlendirme algısından gerçekten çok uzak. Aslında bu konuda çocukları değil, aileleri hatalı görüyorum. Günümüzde ebeveynler; boş zamanı dinlenmek, uyumak ya da internette dolaşmak olarak algılıyor. Haliyle çocuk da bunları görerek boş zamanın böyle değerlendirildiğini düşünüyor. Boş zamanlarınızda beraber oyun oynayabilir, fotoğraf çekebilir, onu bir hikaye yazmaya teşvik edebilirsiniz. Yaratıcılığınızı kullanarak değişik şeyler üretebilirsiniz.

ŞENAY YILMAZ / Sabah



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3473 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim