Ailelerin şişman çocuklarına kilo verdirme çabası çoğu zaman hüsranla sonuçlanıyor.
Sağlık Bakanlığı'nın uçan hastane gururu
Zayıflama merkezlerini dolaşan aileler çocuklarına kilo verdirmekte başarılı olamadıkları gibi, sürekli yiyecek kısıtlaması yaparak çocuklarının psikolojisini de olumsuz etkiliyorlar. Şişmanlığın çözümü zor ancak sorunu önlemenin yolu kolay. Eğer çocuğunuzun kilo almasını engelleyemezseniz, yanlış beslenme alışkanlıklarını da olumlu hale getirmede başarılı olamayacaksınız demektir. Çocuğunuzu bu 5 nedenden korursanız kilo almaktan da korumuş olursunuz.
-Kahvaltı etmeme: Şişman çocukların kahvaltıyı genelde atladıkları ya da kahvaltıyı evde yapmayıp okulda öğle yemeğine yakın bir zaman diliminde yüksek yağlı ve kalorili yiyeceklerden yiyerek geçiştirdiği, yapılan çalışmalarda bildirilmektedir. İngiltere’de pilot okullardan bazılarında yapılan şişmanlık tarama sonuçlarına baktığımızda kahvaltı yapmayan çocukların kahvaltı yapanlara göre 1.5 kat daha fazla şişman olabilecekleri istatistiksel olarak gözlemlenmiştir.
-Aile ile birlikte yemek yememe: Birçok çalışma çocukların en az 2 öğününü, sürekli olarak aile ile beraber yemesinin, şişmanlığın oluşmasını engellemede önemli derecede etkili olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar bunu evde yapılan yiyeceklerin ev dışında servis edilebilecek herhangi hazır besine göre daha az yağlı ve daha az kalorili olduğuna bağlamaktadır.
En fazla dayak yiyen doktor!
-Atıştırmaya yönelme: Atıştırma sıklığı ve yenilen atıştırmalığın kalorisinin yüksek olması şişmanlık için ciddi bir tehdittir. Almanya’da okul çağı çocuklarda atıştırma alışkanlığı öğrenciler arasında 2006 yılından 2012 yılına kadar ortalama yüzde 24'den yüzde 44'e yükselmiştir. Ve yenilen yiyeceklerin günlük kalori alımının yüzde 25'inin atıştırmalıklardan geldiğini bildirmiştir. Atıştırmalık olarak hazır bisküvi, gazlı veya gazsız şekerli içecek, dondurma, cips ve çikolata gibi kalorili besinlerin daha çok tercih edildiği gösterilmiştir.
-Uykusuzluk: Sağlıklı büyüme ve gelişmenin temelinin, sağlıklı uyku düzeninden geçtiğini araştırmacılar sıklıkla söylemektedir. Az veya fazla uyku, okul çağı çocuklarında şişmanlığın gelişmesine neden olabiliyor. Az uyuyan çocuklarda fazla yemeyi tetikleyen ghrelin hormonu artıyor ve metabolik olarak açlığı, fazla yeme ile kendini gösterebiliyor. Çocuklarınızın 8-10 saat uyku uyumasını sağlamak kilo almamayı sağlayan bir faktör olarak değerlendiriliyor.
-Fiziksel aktivite yapmamak: Egzersiz yapma alışkanlığının olmaması şişmanlık ile direk ilintilidir. Aktivitesiz çocukların şişmanlıkla baş edememelerinin doğal bir süreç olduğunu belirten araştırmalar, aktivite yapmayan çocukların aktivite yapanlara göre 4 kat daha fazla şişmanlık riski taşıdığını belirtiyorlar.
Sonuçta düzenli kahvaltı yapan, aileleri ile yemeklerini yiyen, sağlıklı atıştırmalıklara yönelen, düzenli uyuyan çocukların aktif bir yaşamı da benimsediklerinde şişmanlıktan korunmaları yüzde 90 olmaktadır.
Selahattin DÖNMEZ / Star Gazete
[email protected]