• BIST 9750.3
  • Altın 3086.289
  • Dolar 35.4529
  • Euro 36.5982
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 12 °C

Çocuğa ne zaman cep alınmalı?

Çocuğa ne zaman cep alınmalı?
Uzmanlar, çoğu ailenin tartıştığı bu soruya çeşitli yanıtlar veriyor. Sağlık için 15 yaş sınır gösterilirken çocuğun bilinçli kullanımı da kriter olarak gösteriliyor...

Amerikalı yayın kuruluşu Msnbc internet sitesinde, “Bir çocuğa cep telefonu alma yaşı kaçtır?” sorusuna cevap aradı. Psikologlar ve pediatrlar bilgisayarlardan cep telefonlarına, dijital aletlerin çocuklara zararlarını araştırırken, ebeveynler ise gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen cep telefonları konusunda nasıl bir yol izleyeceklerine karar veremiyor.

ABD’de bulunan “Çocuk ve Teknoloji Merkezi” başkan yardımcısı Psikolog Cornelia Brunner, çocukların cep telefonu kullanım yaşının şartlara ve çocuğun olgunluk seviyesine göre değişim göstereceğini savunuyor. “Cep telefonu günümüzde çocuğun güvenliği için gerekli, o yüzden çocuklar cep telefonu kullanmasın diyemeyiz” diyen Brunner önemli olanın çocuğun telefonunu nasıl kullandığını kontrol altında tutmak olduğunu dile getirdi.

Araştırmalar çocukların dijital aletler yüzünden yüzyüze iletişim kabiliyetlerini kaybettiklerini ve derslerde başarılarının düştüğünü ortaya koyarken endişelenen ailelere, uzmanlar “filtre programlarını” kullanmalarını öneriyorlar. Cep telefonundan ziyade akıllı telefonların daha tehlikeli olduğunu belirten Brunner de ebeveynlerin çocuğa verecekleri bir eğitimle ve filtre programları ile herşeyin yapılabildiği akıllı telefon zararının da en aza indirgenebileceğini dile getiriyor.

Bu soruları cevaplayın

- Çocuğunuz okuldayken cep telefonunu kullanmayacak kadar olgun mu?
- Çocuğunuz bir telefonunun hayatında yaratabileceği yan etkilere karşı koyabilecek kadar güçlü mü?
- Cep telefonundan sonra çocuğunuzun sizinle yüzyüze iletişiminde azalma oldu mu?

15 YAŞIN ALTINI DAHA ÇOK ETKİLİYOR
PROF. DR. CENGİZ KUDAY (Florence Nightingale Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi):
“İki yıl önce cep telefonlarının çocuklarda daha etkili olduğu MR görüntüleri ile ispatlandı. Telefon konuşmalarının çocuklarda korteksi daha fazla etkilediği bu çalışma ile resimlendi. Yani cep telefonları buna göre 15 yaşından önce daha fazla etki ediyor.

GEREKMEDİKÇE KULLANDIRMAYIN
PROF. DR. REJİN KEBUDİ (Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Başkanı):
“Önerilebilecek bir cep telefonu kullanım yaşı yok. Böyle bir yaş grubu belirlenmiş değil. Ancak yaş küçüldükçe elektromanyetik alanların emilmesi daha fazla oluyor. Bu açıdan özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için cep telefonu kullanımı daha zararlı.Tavsiyemiz, çocuklara gerekmedikçe cep telefonu kullandırılmaması.

SON DERECE SAKINCALI OLABİLİR
DOÇ. DR. FULYA AĞAOĞLU (İstanbul Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı):
“Cep telefonları çocuklar için son derece sakıncalı. Biz 15 yaşın altındaki çocukların cep telefonu kullanmasını zaten tavsiye etmiyoruz. Erişkinler üzerinde de cep telefonu kullanımının uzun dönem sonuçları henüz bilinmiyor. Çocuğa telefonu sadece mesaj yollama şeklinde kullanması da önerilebilir.”

ZENGİNLİK GÖSTERGESİ OLMAMALI
GAYE ÇAKIRGİL (Uzman Psikolog):
Büyük şehirlerde çocukların cep telefonuna ihtiyacı olabiliyor. Ancak ilkokul çağındaki çocukların cep telefonuna çok da ihtiyacı olmadığı görüşündeyim. Ne kadar geç kullanmaya başlarlarsa o kadar iyi olacaktır. Çevre önemli bir faktör. Cep telefonu, bir zenginlik ve varlıklı olmanın göstergesi olmamalı. Aileler ceza ve ödül uygulamasında bulunabilirler.

AİLE ÇOCUKLA SÖZLEŞME YAPMALI
YÜKSEL SEÇKİN (Uzman Pedagog):
“Cep telefonu kullanımı belli kurallar çerçevesinde yapılırsa çocuklar için bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum. Cep telefonu alınmadan önce aile çocukla bir sözleşme yapmalı. Belirli kurallar çerçevesinde çocuğun kullanmasına izin verilmeli. Hatlı telefon yahut paket programları önermiyorum.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3028 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim