• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Çişini tutamayan çocuk büyüyemiyor!

Çişini tutamayan çocuk büyüyemiyor!
Çocuğunuz beş yaşından sonra altını ıslatmaya devam ediyorsa, ortada bir sorun var demektir. Eğer bu problem çözülmezse; çocuk kendisini sevilmeyen, değersiz biri gibi hisseder, içe dönük ...

 

KURU KALKTIĞINDA ONA ÖDÜL VERİN!
Anne-babaların enürezis hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir. Çocuklarını belirli saatlerde yani mesane dolduğunda idrar yapmaya alıştırabilirler. Yatmadan önce sıvı tüketiminin azaltılması da diğer önemli nokta.

UYANIK OLMASI ÇOK ÖNEMLİ
Bu çocukların; çoğunlukla uykusu ağır olduğu için, geceleri mesanelerinin dolduğuna dair uyarıyı hissedemezler. Dolayısıyla tedavide en sık kullanılan davranışçı terapi yöntemi; gece çocuğun uyandırılarak tuvaletinin yaptırılmasıdır. Ama çocuğun tuvaletini yaptığının farkında olması gerekmektedir. Böylelikle çocuk uyanık olma haliyle, çiş yapma durumunu eşleştirecektir ve uykusunda çiş yapmayacağını bilecektir. Çocuğu yürüyerek tuvalete götürmek ve götürürken onunla konuşmak uyanmasına yardımcı olur.
Çocukla beraber haftalık bir çizelge hazırlanabilir ve kuru kalktığı her sabah için ödül verebilirsiniz.

SİNİRLENMEK VE AYIPLAMAK ONU İNCİTİR!
Altını ıslatan çocuğun psikolojisi nasıldır?

Çocuk, kendisini ailesi ve arkadaşları tarafından sevilmeyen, değersiz biri gibi algılar. Dolayısıyla enürezisli çocuklar; içe kapanık, çekingen ya da aşırı hareketli ve saldırgan olabilirler. Yetişkinliğe geçişte, sağlıklı bir kişilik oluşturmakta zorluk çeker, büyüyemezler. Alt ıslatma sorununda; aileler, farkında olmadan yanlış bir tutum sergileyebilmektedir. Bu da çocuğun iç dünyasında sorunlar doğurabilmektedir.

UTANDIRMAYIN
Anne-baba ne yapmalı?

Çocukların bu zorlu süreci incinme yaşamadan geçirebilmeleri için anlayışlı ve sabırlı olmaları gerekir. "Bıktım senden", "Ben senin pisliğini temizlemek zorunda mıyım!" şeklindeki sert ve onu utandıran yaklaşımlar; çocukta utanç, kaygı ve hayal kırıklığı gibi baş etmesi zor duygular uyandırabilir. Ayrıca kendine güven hissinin gelişmesini de engelleyebilir.

5 YAŞINDAN SONRA GECE ALTINI BAĞLAMAYIN!
Çocuğun altını bağlamak doğru mu?

Her zaman çocuğa verilmesi gereken mesaj, "Artık büyüyorsun ve ben senin kuru kalmayı başarabileceğine inanıyorum" yaklaşımında olmalıdır. 5 yaşından büyük bir çocuğun gece altını bağlamak ona "Sen hâlâ büyümedin, bebeksin" mesajını verecektir.

Tedavide ilaç kullanmak çocuğa zarar verir mi?

Enürezis tedavisinde ilaç kullanımı uzman kişilerce takip edildiği sürece sorun yaratmaz ve davranışçı terapi yöntemi dediğimiz tedaviye destek olmaktadır.

ERKEKLERDE FAZLA
Hastalık, çocukluktan sonra da devam edebilir mi?

Yaş ilerledikçe, bu sıklık azalır. Bu rahatsızlık erkek çocuklarında, kızlara oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Başvurular incelendiğinde; ailelerin çocuklarını 8-10 yaşına geldiklerinde, altını ıslatma şikayetiyle doktora götürdüğünü gösteriyor. Bunun nedeni de "Okula başlayınca geçer" inanışıdır. Ama bu düşünce kesinlikle yanlıştır.
 

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8026 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim