• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Cinsiyetini evde öğrenebilir misiniz?

Cinsiyetini evde öğrenebilir misiniz?
Testin avantajı; tek bir cinsiyeti tutan kalıtsal hastalıklarda işe yaraması. Dezavantajıysa cinsiyete bağlı kürtajı artma riski.

Artık cinsiyet belirleme testiyle kendiniz hamileliğinizin 10. haftasında bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Gelin, 11 ülkede satılan bu test hakkında bizim uzmanlarımız neler diyor, onlara kulak verelim...

Ultrason muayenesiyle hamileliğin 12. haftasından itibaren bebeğinizin cinsiyetini öğrenebiliyorsunuz. Bu meraklı bekleyişi daha da kısaltan bir buluş var. Artılarını eksilerini uzmanlarımızla konuştuk.

Bu test bir an önce bebeklerinin cinsiyetini öğrenmek isteyen meraklı anne-baba adaylarının heyecanını tatlı bir şekilde söndürürken bir yandan da kafalarda soru işareti uyandırıyor. Ya erkek umarken kız, kız umarken erkek beklediğini öğrenen anne-baba adayları hamileliği sonlandırmak isterse?!

Ultrason yöntemi yasal kürtaj süresinden sonra cinsiyeti belirlediği için bugüne kadar cinsiyete dayalı olarak hamileliği sonlandırılması olası değildi. Ancak evde yapılabilen bu teste cinsiyet odaklı anne-babaların nasıl tepki vereceği düşünüldüğünde ortada etik bir sorun olup olmadığı konuşulmaya başlandı. Ülkemizde testin satışı yapılmıyor. Biz de Mother&Baby olarak bu önemli konuya tabii ki sessiz kalamadık. Uzmanlarımıza sorduk, onlar da konuyla ilgili görüşlerini bizlerle paylaştı. Gelin hep birlikte nedir, ne değildir her şeyi öğrenelim.

Güvenirliği Sadece % 80
Op. Dr. Remzi Aydın, Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
"Yaptığım araştırmalara göre bu test, üç yıldan beri Amerika'da tezgahüstü, yani sağlık onaylı olmadan satılıyor. Firma bilgilerine göre % 82-90'lara varan doğru tahmin oranı olmasına karşın, bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil. Kaldı ki bilimsel ve yeterli çalışmalar da yok. Bu haliyle sadece magazinsel boyutu olabilecek 'kahve falından' daha anlamlı bir tahmin yöntemi olabilir. % 20'lik risk için annelerin kürtaj olacağını sanmıyorum."

Cinsiyete Bağlı Hastalıklar İçin
Op. Dr. Ebru Alper, VKV Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
"Cinsiyet belirleme testi hamileliğin 8-10. hafta gibi erken bir döneminde bebeğin cinsiyetini % 80-90 kesinlikle belirleyebilen bir idrar testi. Uygulaması kolay, kesinliği yüksek, hepsinden önemlisi de yasal kürtaj sınırı olan 10. haftaya kadar sonuç alınabiliyor olması. Bu da testi, oldukça cazip hale getiriyor. Bu durumda özellikle bizim ülkemiz gibi erkek çocuğun daha önemli olduğu toplumlarda cinsiyet tercihine bağlı kürtajların artması kaçınılmaz. İki kızı olup üçüncü çocuğunun erkek olmasını isteyen bir çift, bu testle bebeğin kız olduğunun anlaşılması durumunda bebeği aldırmayı düşünebilir. Nitekim bu sebepten ötürü Hindistan, Çin gibi kız çocukların istenmeyip erkek çocuğun tercih edildiği ülkelerde bu testin satışı yasak.

Bebeğin cinsiyetinin bu kadar erken belirlenmesi ne kadar gerekli, diye bakarsak; ailede tek bir cinsiyeti tutan kalıtsal bir hastalığın olması gibi özel bir durumun varlığında bu test, yararlı olabilir. Ancak bunun dışında gerekliliği tartışılan, cinsiyet seçimi nedeniyle kürtaja yönelimi artıracak bir test olduğunu düşünüyorum."

Test yararlı ama...
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı
"Hamilelikte bebeğin cinsiyet tayini, tatlı bir telaşla bekleyen ebeveynlerin sabırsızlıkla öğrenmek istedikleri en önemli şeylerin başında geliyor. Günümüzde ultrasonografi deki gelişmeler sayesinde 12. haftadan itibaren fetal cinsiyet tayini % 60-70, 18-20. haftadan sonra da neredeyse % 100 güvenilirlikle yapılabiliyor.

Test kitiyle hamileliğin daha 10. haftasından itibaren idrarda kendi kendinize bebeğin cinsiyeti hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Sabah ilk gelen idrarı biriktirdiğiniz test kabındaki renk, sarı-turuncu skaladaysa bebeğiniz 'kız', yeşil tonlardaysa 'erkek' olacaktır. Bu, evde yapılabilen ve yaklaşık olarak 10 dakika süren bir test ve güvenilirliği de % 80 civarında.

Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek tabii ki heyecanlı ve güzel. Ancak yine de bunun bazı istismarlara ve suistimallere zemin hazırlayabileceğini düşünüyorum. Örneğin 5 kızı olan ve erkek çocuk sahibi olmayı bekleyen çiftleri düşünün ya da Çin, Hindistan gibi Uzakdoğu topluluklarında erkek bebek isteğiyle yanıp tutuşan babaları veya hükümet politikalarını! Bunlar veya daha birçok faktörden dolayı cinsiyet seçimi nedeniyle kürtajların artacağını düşünüyorum.

Hindistan'da ultrasonografi sırasında bile cinsiyet söylemek kanunen yasaklanmış durumda. Aileler fetus kız olunca ileri haftalarda bile hamileliği sonlandırmaya çalışıyor. Bu ve benzeri örneklerin bizim toplumumuza, görenek ve inançlarımıza pek uymadığı da aşikar, ancak yine de temkinli olmakta fayda var. Bu testin yasaklanmasına karşı değilim. Önemli olan bu testin kötü amaçla kullanılmasının önüne geçilmesi. Bunun için de tek şart bilgilendirme ve eğitim!"


motherandbaby

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 19895 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim