• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Cinsel isteği artıran meyve

Cinsel isteği artıran meyve
Şekerin bilinmediği yıllar öncesinde tatlandırıcı olarak kullanılan ve sayısız hastalığa şifa kaynağı olduğu ileri sürülen keçiboynuzu (Harnup) meyvesinin son yıllarda ''afrodizyak'' özelliği ile ön plana çıkmasının ihracatı artırdığı bildirildi.

Şekerin bilinmediği yıllar öncesinde tatlandırıcı olarak kullanılan ve sayısız hastalığa şifa kaynağı olduğu ileri sürülen keçiboynuzu (Harnup) meyvesinin son yıllarda ''afrodizyak'' özelliği ile ön plana çıkmasının ihracatı artırdığı bildirildi.


Mersin'de faaliyet gösteren Akdeniz Harnup ve Gıda Katkı Maddeleri Sanayi Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Naci Bayam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasadı eylül ve aralık ayları arasında yapılan keçiboynuzunda pazar sıkıntısı yaşanmadığını, meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra son yıllarda pekmezinin de önemli bir ihraç ürünü olduğunu söyledi.

Keçiboynuzunun, akciğer kanseri riskini azaltması başta olmak üzere sayısız hastalığa şifa kaynağı olmasına rağmen ''afrodizyak'' özelliğiyle ön plana çıktığını, bu özelliğinin de ihracat artışındaki en büyük etken olduğunu belirten Bayam, ''Köylülerden satın aldığımız keçiboynuzunu tesislerimizde hiçbir katkı maddesi kullanmadan işliyoruz. İşlediğimiz keçiboynuzundan un da yapıyor, posası ise yem sanayisinde değerlendiriyoruz'' dedi.

Bayam, tesislerinde yılda yaklaşık 3 bin ton keçiboynuzu pekmezi ürettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Önceden ürettiğimiz keçiboynuzu pekmezine satacak yer ararken, şimdilerde neredeyse taleplere cevap veremiyoruz. Son yıllarda Avrupa ülkelerinin yanı sıra Arap ülkelerinden de talep alıyoruz. İngiltere, İtalya gibi Avrupa ülkelerinin yanında son yıllarda Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerine de ihracat yapıyoruz.''

Bayam, ürettikleri 3 bin ton keçiboynuzu pekmezinin yüzde 70'ini ihraç ettiklerini belirterek, ''Tüm dünyada artık doğal ürünlere olan talep yoğunlaştı. Türk tüketicisi de bu kapsamda bilinçleniyor. Şifayı doğal yollardan arayanların öncelikli tercihi de keçiboynuzu. Çünkü, yüzyıllardır bilinen bu meyvenin sağlığa faydaları artık doktorlar tarafından da kabul ediliyor ve öneriliyor'' diye konuştu.

-KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI-

Mersin Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Değirmenci, keçiboynuzunun enerji değeri yüksek bir gıda olduğunu söyledi.

Keçiboynuzunun potasyum ve kalsiyum içermesi nedeniyle çocukların zeka ve kemik gelişimine katkı sağladığına dikkati çeken Değirmenci, şöyle devam etti:

''Sperm sayısını artırma ve afrodizyak özelliğiyle bilinen keçiboynuzunu, kolesterolü düşürdüğü için kalp hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Hafızayı ve dikkati artıran bu mucize meyve ayrıca sinir sistemine iyi geliyor. Sigara içenlere de keçiboynuzunu tavsiye ediyorum. Keçiboynuzu akciğer kanser riskini azaltan mükemmel bir meyvedir. Nefes darlığı, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.''

Anavatanı Yunanistan, Fas, Tunus ve İsrail olan keçiboynuzu, Türkiye'de ise Akdeniz sahil şeridinde yetişiyor. Haziran - Temmuz aylarında olgunlaşmaya başlayan ve meyve rengi yeşilden kahverengiye dönüşen keçiboynuzu, kuruyuncaya kadar toplanmıyor. Hasadı ise eylül ayından aralık ayı sonuna kadar sürüyor.''

Keçiboynuzu meyvesinin kilosu 5 lira, pekmezinin kilosu 6,5 liradan satılıyor.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3727 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim