• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 8 °C

Çınlamaya çare buldu Avrupalı hastalar akın etti

Çınlamaya çare buldu Avrupalı hastalar akın etti
Türkiye'deki tek işitme cihazı üreticisi Ear Teknik işitme üzerine nano teknolojiler geliştirmeyi başardı.

Türkiye'deki tek işitme cihazı üreticisi Ear Teknik işitme üzerine nano teknolojiler geliştirmeyi başardı.

İşitme cihazı üreticisi Ear Teknik'in Yönetim Kurulu başkanı Mehmet Emin Ağaç, şirketin geliştirdiği Earnet Nano'nun, kulak çınlama sorunu için dünyada ''ilk'' somut ürün olduğunu belirterek, ''Avrupa, Orta Doğu, Türkiye ve Azerbaycan'da bir yıllık satış hedefimiz 12 milyon dolar'' dedi.

Hem çınlama, hem işitme kaybına hem de yüksek sesleri filtreleme özelliğine sahip 8 kanallı Nano, yapay zekası sayesinde her ortamda, her koşulda otomatik geçişler yaparak kullanıcısına temiz ses ortamı sağlıyor.

Nano'nun hafızası da hasta hakkında yaklaşık 500 farklı veriyi depoluyor ve performans raporlaması yapıyor. Bu veriler incelenerek hasta için en üstün performansı sağlayacak yazılımlar yeniden yüklenebiliyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ear Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ağaç, 1993 yılında Almanya'dan Türkiye'ye telefon fabrikası kurmak için geldiğini, ancak ''bürokratik engeller'' nedeniyle bu işten vazgeçtiğini anlattı.

Yeni araştırmalar yaparak bir Alman ortakla 2001 yılında işitme cihazları üretmek amacıyla Ear Teknik firmasını kurduklarını söyleyen Ağaç, Earnet Nano adlı ürünün çalışmasını ise 2008 yılında bitirerek bu sene Ocak ayında piyasaya sunduklarını belirtti.

Mehmet Emin Ağaç şunları kaydetti:

''Ürün dünya piyasasında ciddi yankı yaptı. ABD'de yapılan laboratuvar çalışmasında piyasanın en iyi cihazları test edildi. Earnet Nano ses girişlerinde, saf ses elde edilmesinde ve çınlamaya karşı en iyi cihaz seçildi. Avrupa'dan şu anda ciddi bir talep olduğunu söyleyebilirim. Ferdi olarak insanlar Türkiye'ye geliyorlar. Tatil döneminde gelecek olan yüzlerce hasta var. Almanya'da, Belçika'da, Fransa'da Earnet Nano cihazını bekleyen ciddi sayıda hasta var. Çok yakın tarihte resmi prosedür tamamlanacak ve tüm Avrupa'da geniş kitlelere satışı gerçekleşecektir. İsviçre'de ve Almanya'da merkez kurma çalışmamız var, çok yakın tarihte kurmayı planlıyoruz. Ayrıca Mısır'dan ciddi bir talep var.''

İsviçre'de Boumer firması ile ortaklığa giderek orada Anaton markası ile İsviçre üzerinden, Fransa, İspanya ve İtalya'da ürünü satışa sunacaklarını bildiren Ağaç, Avrupa, Orta Doğu, Türkiye ve Azerbaycan'da bir yıllık satış hedeflerinin 12 milyon dolar olduğunu kaydetti.



''SESİ SESLE BASTIRDIK''



Ürünün nasıl çalıştığı hakkında bilgi veren Ağaç, iki çipten oluşan üründe bulunan dedektörün çınlamayı ölçtüğünü ve hangi frekansta, kaç desibelde sesin meydana geldiğini tespit ettiğini, aynı frekansta sesi bastıran ikinci bir çip geliştirerek de çınlamayı önlediklerini anlattı.

Ağaç, ''Önce sesi çınlamayı ölçen dedektörü bulduk. İkinci çipimize de aynı frekansta aynı sesi vererek o sesi sesle bastırdık. Beynin üretmiş olduğu sesle araya bir ses koyarak var olan sesi bastırıyoruz'' şeklinde konuştu.

Ürünün çınlamayı sorun olmaktan çıkardığını belirten Ağaç, ancak bunun bir tedavi değil, rehabilitasyon olduğunu, hastalığın kaynağını kurutmadan çınlamanın yok edilemeyeceğini kaydetti.

Ağaç, 10-50 yıldan beri çınlama sorunu yaşayıp, Earnet Nano'yu kullandıktan sonra kendilerine gelen ve ''Rahatladım, çınlamam sorun olmaktan çıktı'' diyen çok insan bulunduğunu, ürünün doğru kullanılması durumunda çınlama için yüzde 90'a yakın çözüm sunduklarını belirtti.

Ürünü 10 kişilik bir Ar-Ge ekibi ile geliştirdiklerini ifade eden Ağaç şunları kaydetti:

''Farklı uluslardan oluşan bir Ar-Ge'miz var. Maalesef bu ekibin içinde Türkiye'den bir üniversite yok. Türkiye'den de bir iki üniversiteyi Ar-Ge çalışması içine katmak istiyoruz. Çalıştığımız yurt dışı üniversitelerle çalışabilecek ve projelere katkı sunabilecek Türkiye'den üniversite arıyoruz. Şu ana kadar 7-8 üniversite ile görüştük, umarım yürekli bir üniversite çıkar ve bizi gururlandırır.''



-''İŞİTME MERKEZİNDE ÜCRETSİZ ÜRÜNÜ DENEYEBİLİRSİNİZ''-



Türkiye'de tahminlere göre 4 milyonun üzerinde işitme engelli ve 7 milyonun üzerinde çınlama hastası bulunduğuna işaret eden Ağaç, bu kitleye hizmet sunacak yeterli derecede kalifiye insan bulunmadığını, bu nedenle Earnet Nano'nun tüm bayilerinde satışına izin vermediklerini, kalifiye eleman eksikliğinin yanlış kullanıma neden olduğunu söyledi.

Mehmet Emin Ağaç, ''Earnet Nano dünyada çınlama için ilk somut ürün diyoruz. Earnet Nano şimdilik Si-Ser İşitme Merkezlerinde ücretsiz deneniyor ve ücretsiz çınlama ve işitme testi yapılıyor'' şeklinde konuştu.

Ağaç, cihazın sadece çınlamaya çözüm olmadığını, piyasadaki ''en iyi'' işitme ve ''en hızlı'' çalışan cihaz olduğunu, ürünün fiyatının 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında değiştiğini bildirdi.

Dünya nüfusunun yüzde 15'inin çınlamadan şikayetçi olduğunu ve çınlamanın psikolojik nedeni de dahil şu ana kadar 120 çeşit nedeninin tespit edildiğini anlatan Ağaç, en yaygın çınlama nedenini gürültü ve patlama kaynaklı akustik travmanın oluşturduğunu, 85 desibelin üzerinde çalışılan her ortamda akustik travma olabileceğini kaydetti.

İşitme cihazları alanında Türkiye'de bir kontrol mekanizması kurulması gerektiğini belirten Ağaç, Türkiye'de satılan işitme cihazlarının yüzde 60'ının Avrupa'da satışı yasak olan cihazlardan oluştuğunu öne sürdü.

Ağaç, ''Bazı şirketler farklı kategorilerde ürün üretirler. Gelişmiş ülkelerde sattıkları ürün ile geri kalmış ülkelere sattıkları ürünler farklıdır. Yaptığımız araştırmalarda ülkemizde satılan işitme cihazlarından yüzde 60'ı gelişmiş ülkelerde satışı yasak olan ürünlerden oluşmaktadır. Bu ürünler fayda yerine, var olan işitme yetisinin kaybına neden olmaktadır'' diye konuştu.

Ağaç, Ear Teknik'in Türkiye'de 450'nin üzerinde bayisi bulunduğu, gruba bağlı Si-Ser işitme Merkezleri'nin de 20 şubesi olduğunu ve diğer şirketlerinde 300 kişi çalıştığını sözlerine ekledi.

Haberturk.com

Bu haber toplam 1810 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim