• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 6 °C

Ciltteki benler ciddiye alınmalı

Ciltteki benler ciddiye alınmalı
Benler insanlarda en sık görülen büyümelerdir. Doğumda var olabildikleri gibi çocuklukta sayıları giderek artar adolesan yaşta pik yapar yaşlılıkta ise gerilerler. Benler en çok çocuklukta ve gebelik ...

Benler insanlarda en sık görülen büyümelerdir. Doğumda var olabildikleri gibi çocuklukta sayıları giderek artar adolesan yaşta pik yapar yaşlılıkta ise gerilerler. Benler en çok çocuklukta ve gebelik esnasında değişikliğe uğrarlar. Deri seviyesinde çile benzeyen kahverengi lekeler şeklinde başlar, giderek genişler, deriden kabarık hale gelebilir ve üzerinde kıllar gelişebilir.

 

Benlerin belli bazı tiplerinden deri kanserlerinin en ciddisi olan melanomanın gelişme riskinin olması dikkatleri bu alana çekmektedir. Özellikle çocukluk döneminde bazı benler doğumdan itibaren vardır. Yeni doğanların %1’ inde konjenital(doğuştan) benler bulunur. Bu tipteki benler küçük olabildikleri gibi vücut yüzeyinin tamamına yakınını kaplayabilirler.

 

Yeni Benler Ortaya Çikabilir

Çok sayıda beni olan bir kişinin bunları aldırarak melanoma gelişmesini engelleyebilmesi gibi bir durum söz konusu olmayıp, bunun yerine kendi kendini muayene etmeyi öğrenip ortaya çıkacak değişikliklerde dermatoloğa başvurması önerilmektedir. Kontroller şüpheli durumlarda 3-6 ayda bir yapılabilir.

Sonradan ortaya çıkan benler, derinin birinci veya ikinci tabakasında deriye renk veren hücrelerin toplanmasıyla oluşur. Tüm deri yüzeyi, ağız içi, genital organların iç yüzeyi, tırnak yatakları da dahil olmak üzere yerleşebilir.

 

Güneşe Maruz Kalma Benlerin Oluşumunu Etkiler

Benlerin çoğu aslında rahatsız etmez ve alınmayı gerektirmez. En çok kozmetik nedenlerle alınması istenir. Nedeni ne olursa olsun alınan dokuların incelenmesi gerekir.

 

Riskli Görünen Benlerin Takibi Artik Daha Kolay

 

“Dijital Dermatoskop isimli cihazla incelemeye alınan benler periyodik olarak takip edilerek kanser riski taşıyıp taşımadığı saptanıyor ve gerekli müdahale yapılıyor”

 

Kanser belirtilerinden biri sayılan benlerin iyi mi yoksa kötü huylu mu olduğunu takip etmek artık daha kolay. Dermatoskopi, ben takibinde ulaşılan son nokta olarak benlerin incelenmesi ve arşivlenmesini sağlıyor.

 

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Arda Eminzade Molemax dijital dermatoskopi ile derideki benlerin incelendiğini ve arşivlendiğini, böylece benlerin belli aralıklardaki değişimlerinin saptanması ve incelenmesinin bilgisayar ekranında kolayca yapılabildiğini vurguluyor.

 

Dijital Dermatoskop isimli cihazla incelemeye alınan benler periyodik olarak takip edilerek kanser riski taşıyıp taşımadığı saptanıyor ve gerekli müdahale yapılıyor.

 

Ben Haritası Nasıl Çıkartılıyor?

 

Dijital Dermatoskop cihazı ile vücuttaki benlerin haritası oluşturularak noktasal yerleşimi belirleniyor. Ardından her bir ben için dermatoskopik görüntü alınıyor ve kaydediliyor. Böylece bir sonraki kontrolde elde edilecek görüntüyle karşılaştırma şansı sağlanıyor.

 

Dr. Arda Eminzade, cihazın benlerin rengini, çapını, düzgün şekilli olup olmadığını fotoğrafladığını, bu kriterlere göre benlerin (6 aydan 1 yıla kadar) takip edilip edilmeyeceğine karar verilmesine katkı sağladığını açıkladı.
     
Benlerin Taşıdığı Riskler Neler ?

 

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Arda Eminzade, benlerin çapı, rengi ve şeklindeki değişikliklerin, benin üzerindeki birden fazla rengin ‘tehlike’ işareti olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Zamanla benlerin kenarları girintili çıkıntılı olmuşsa, renk değiştirmişse veya aynı bende açık- koyu kahve, siyah ve gri renkleri görülüyorsa, kanama, sızıntı varsa bu belirtiler cilt kanserine meyil olduğunu gösterir. Ancak her kahverengi leke ben değildir, güneş lekesi veya çil olabilir. Her siyah ve üzeri pütürlü, elle hissedilen ben de tehlikeli değildir." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11876 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim