• BIST 8663.88
  • Altın 3018.781
  • Dolar 34.3391
  • Euro 37.3726
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 12 °C

Cilt lekeleri neden oluşur, ne yapılmalı?

Cilt lekeleri neden oluşur, ne yapılmalı?
Cilt lekeleri, cilt renginde değişikliklerin olduğu düzensiz alanlardır. Çok çeşitli potansiyel nedenlerle ortaya çıkan ortak bir sorundur.

 

Cilt lekeleri yüzde olabileceği gibi kollar ve bacaklar dahil cildin tüm yüzeyinde görülebilir. Bazı lekeler normal cilt tonundan daha açık tonda olurken bazı lekeler ise cildin normal tonundan daha koyu tonlarda görülebilir. Özellikle yüzde görülen cilt lekeleri sanki yama yapmış gibi ciddi ton farklılıkları ile dikkat çeker. Sivilceye yatkın, çok yağlı ya da karma ciltlerde cilt lekeleri daha derinken kuru ve kuruya dönük ciltlerde ton farkları daha yüzeysel bir görünüme sahiptir.

Peki, Cilt Lekeleri Neden Oluşur?

Cilt rengindeki değişikliklerin daha yaygın nedenlerinden bazıları hastalık, yaralanma ve iltihaplanma problemleridir. Melanin seviyelerindeki farklılık nedeniyle, renksiz cilt yamaları da vücudun belirli bir bölümünde yaygın olarak gelişir. Melanin cilde renk veren ve onu güneşten koruyan maddedir. Belirli bir bölgede aşırı melanin üretimi olduğunda, bu durum orada cilt renginin solmasına neden olabilir. Kalıcı ya da geçici cilt lekeleri oluşmasının en önemli nedenlerinden biri de hamileliktir. Bunun dışında cilt lekelerinin ortaya çıkma nedenleri şunlardır;

Yanıklar

Güneş yanıkları ve diğer yanık türleri cildinize zarar verebilir ve bu yanıklar iyileştiğinde, ten renginde olmayan yara dokusu geriye kalmış olabilir. Renksiz cilt yamaları, güneş kremini tam olarak uygulamadığınızda da oluşabilir ve bu da lekeli bir bronzluğa neden olur. Bazı ilaçlar cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir, böylece cildinizin kırmızıya dönüşme olasılığı artar.

Enfeksiyonlar

Çeşitli enfeksiyonlar cilt renginde bölgesel değişikliklere neden olabilir. Bakteriler yaraya girdiğinde kesikler ve sıyrıklar enfekte olabilir ve bu da deri enfeksiyonuna neden olur. Bu, cildin dokusunda değişikliklere yol açar ve çevresindeki dokuyu kırmızı veya beyaza çevirir. Saçkıran, tinea versicolor ve kandida gibi mantar enfeksiyonları, vücudun çeşitli bölgelerinde renksiz cilt lekelerini de tetikleyebilir.

Otoimmün hastalıklar ve alerjiler

Bağışıklık sistemi normalde enfeksiyonlara ve hastalıklara neden olan zararlı istilacılarla savaşarak vücudu sağlıklı tutmaya çalışır. Bu, vücutta iltihaplanmayı tetikleyerek şişlik ve kızarıklık gibi çeşitli semptomlarla sonuçlanır.

Lupus ve Graves hastalığı gibi bazı otoimmün hastalıklar cilde saldırabilir ve cilt renginde değişikliklere neden olabilir. Bu reaksiyonlar kırmızı döküntü ve kabarcıklardan cilt renginin açılması veya koyulaşmasına kadar değişebilir.

Gıdalara, bitkilere veya tahriş edici maddelere karşı alerjik reaksiyonlar, vücudun çeşitli bölgelerinde renksiz cilt lekelerine neden olabilir. Bu değişiklikler, kaşınan, yanan kızarıklıklar veya kabarıklıklar olarak görünebilir.

Deride renk değişikliğine neden olabilecek yaygın bir alerji egzamadır. Bazı otoimmün hastalıklar gibi egzama da cilde saldıran bir bağışıklık reaksiyonunu tetikler. Durum, pullu lekelere ve sulu veya kabuklanan kırmızı yumrulara neden olabilir.

Otoimmün hastalıkları ve alerjileri olan kişilerde ise bağışıklık sistemi sağlıklı hücreleri yabancı bir şeyle karıştırır ve yanlışlıkla onlara saldırır.

Hormonal değişiklikler

Hormonal değişiklikler, özellikle hamilelik sırasında cilt rengindeki değişiklikleri tetikleyebilir. Bu değişiklikler genellikle kadınlık hormonlarının östrojen ve progesteron düzeylerinin artması nedeniyle oluşur. “Hamilelik maskesi” olarak da bilinen melazma, bu hormonal değişiklikler nedeniyle gelişebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Yüzün her iki tarafında koyu lekelerin oluşmasına neden olabilir.

Doğum lekeleri

Doğum lekeleri, doğumda veya doğumdan sonra gelişebilen renksiz cilt lekeleridir. Bazı yaygın doğum lekesi türleri şunlardır:

Doğumda ciltte görülebilen kahverengi veya siyah noktalar olan benler. Çoğu ben endişelenecek bir şey değildir. Bununla birlikte, bu lekelerin boyutundaki veya şeklindeki değişiklikler sorunlara işaret edebilir ve sağlık uzmanınız tarafından kontrol edilmelidir.

Küçük çocuklarda ve bebeklerde sık görülen kırmızı bir doğum lekesi olan çilekli nevüs, genellikle 10 gün içerisinde kaybolur.

akne-cilt-lekesi.jpg

Cilt Lekeleri İçin Ne Yapılmalı?

Farklı sebeplerle cildinizde oluşan lekeleri geçirmenin yolu cildinize göstereceğiniz özenli bakımla halledilir. Bunun için cilt tipinize uygun kremleri, serumları kullanabilirsiniz. Düzenli bakım ile cildinizde meydana gelen lekelerde zamanla azalma olacaktır.

Cilt Lekeleri Nasıl Geçirilir?

İçeriğinde A vitamini ve E vitamini bulunan kremler ciltteki renk değişikliğini azaltır. Özel bir formülle üretilen bu kremler, içeriğindeki aktif bileşenler sayesinde ciltteki lekeleri açarken cilt tonunu da eşitlemeye yardımcı olur. Bu tip güçlü antioksidan içerikli kremler cildin iyileşmesine olanak sağlayıp cilt canlı ve sağlıklı görünürken aynı zamanda enerjik ve genç bir parlaklığa sahip olur.

Leke tedavisinde C vitamini etkisini artırmak için lekeli bölgelere limon suyu da uygulanabilir. Ancak limon suyu içeriğindeki güçlü asitler sebebiyle yüze ve hassas bölgelere özelikle de hassas ciltlere uygulanmamalıdır. Bu sebeple içinde C vitamini bulunan ve asidik dengesi yüksek olmayan serumları tercih edebilirsiniz. Bu tip serumları C vitamini cildi beslerken asidik dengesi yüksek olmadığı için cildi tahriş etmez. Bunun yanı sıra aydınlatıcı cilt tedavisinin bir parçası olarak cilt sağlığı için gerekli bir besin olan C vitamini açısından zengin yiyecekler de tüketebilirsiniz.  C vitamini açısından zengin meyveler arasında kavun, portakal ve ananas bulunur.

Cilt tonunuzu açmak, lekeleri gidermek ve sağlıklı bir görünüm için destekleyici çaylar da içebilirsiniz. Dulavratotu, kırmızı yonca, defne yaprağı gibi antioksidan içeren bitkilerden oluşan çaylar, cildinizin canlanmasını ve lekesiz, pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlar.

Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan cilt lekelerini oluştuğu anda tedavi etmeye başlamak önemlidir. Ancak en önemlisi cilt lekelerinin ortaya çıkmaması için önlemleri almak. Cilt koruyucu ve güneş koruyucu kremleri düzenli kullanarak cildinizi olası lekelenmelere karşı hazırlayabilirsiniz. Düzenli kil maskesi kullanımı da cilt tonunuzu açarak lekelenmelere karşı önlem olabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 20983 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim