Ünlü Amerikalı dermatolog Dr. Howard Murad Elle Dergisi okuyucularının cilt bakımı ile ilgili sorularını yanıtladı.
34 yaşındayım. Okuduğum kadarıyla cilt bakımında en önemli nokta, nemlendirici kullanmak. Sadece nemlendirici kullanmak, kırışıklıkları önlemekte de etkili olur mu? (E.T.Akar, 34, İstanbul)
Güneş koruyucu içeren bir nemlendirici kullanmak, cilt bakımının olmazsa olmaz bir adımı. Ancak sadece nemlendirici kullanmak maalesef kırışıklık oluşumunu engellemeyecektir. Cildin yaşlanma süreci sırasında gerçekten kapsamlı bir bakım yapabilmek için nemlendirici öncesi onarıcı bir ürün uygulamak gerekir. Onarıcı ürünler cildin hücre yenilenmesini ve hasarı onarmasını destekler. Bununla beraber beslenmeye de çok dikkat etmek gerekir. Soğuk su balıkları, yumurta, zeytinyağı, ceviz gibi temel yağ asitleri açısından zengin yiyecekler tüketmek, içeriden cildi nemlendirmek ve desteklemek için çok önemli. Ek olarak gıda takviyeleriyle vücudunuza ihtiyacı olan desteği sağlamak, sağlıklı hücrelerin yaşlanma belirtileriyle savaşırken güçlenmesini destekleyecektir. Son olarak profesyonel cilt bakımı yaptırmak da hem cildinizin sağlığını en üst düzeyde korumaya yardımcı olur, hem de ruhsal açıdan rahatlamak ve stresi azaltmak anlamında destek sağlar.
24 yaşındayım. Düzenli olarak nemlendirici kullanmaya başlamamla beraber cildimin daha hızlı kurumaya başladığını hissediyorum. Cildim nemlediriciye alıştığı için kendisini eskisi kadar nemlendirmiyor olabilir mi? Ne yapabilirim? (Z.Kaya, 24, Antalya)
Cildinizdeki kurumanın sebebi, nemlendiriciye alışarak cildin kendi doğal nemlendirme işlevini bırakması değil, muhtemelen kullandığınız nemlendiricinin içindeki bazı etken maddelere verdiği tepkidir. Alkol, isopropyl içeren ürünler ya da bazen sert sabun gibi temizleyiciler cildin yüzeyinde bulunan doğal yağ bariyerini de uzaklaştırdıkları için, cildin nemi barındırmasını zorlaştırır.Yaşımız ilerledikçe de cildimiz daha kuru ve daha hassas bir hale gelmeye başlar. Soğuk havalar, rüzgar, güneş ışınları, kozmetik ürünler ve bazı kimyasal içerikler de cildin kurumasını hızlandıran faktörlerdir. Bütün bunları düşündüğünüzde, cildinizin nemli kalabilmesini sağlamak için yapılacak en doğru uygulamalar; çok hassas içerikli temizleyici tercih etmek hemen ardından suyu kendine çeken Hyalüronik Asit Sodyum PCA gibi içerikleri olan nem serumu kullanmak ve hemen ardından cilde sağlanan nemin kaybolmasını engellemek ve cildin en üst koruma bariyerini güçlendirmek için hafif yağlı bir nemlendirici kullanmaktır.
Diyabet sorunum var. Cilt bakımımla ilgili nelere dikkat etmem gerekir? Murad ürünlerini kullanıyorum ve gıda takviyelerinede başlamak istiyorum; ancak sakıncası var mı, emin olamıyorum? (G.Özcan 51, Balıkesir)
Özellikle diyabet rahatsızlığında cildi sağlıklı ve güçlü tutmak ekstra önem kazanıyor. Günlük rutin cilt bakımınızda, cildinizin koruma bariyerini güçlendirecek, cildin nemini koruyacak, güneş ışınları ve diğer çevresel zararlara karşı cildi koruyacak içerikleri ve ürünleri tercih etmelisiniz. Genel olarak gıda takviyelerinin kullanımını, vücudu ve cildi desteklemek adına öneriyorum. Ancak özellikle doktor kontrolü altındayken, kullanacağınız gıda takviyelerini doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü sizin durumunuzu en iyi şekilde takip eden kişi doktorunuz ve beslenme biçiminizde yapacağınız değişiklikleri her zaman kendisini danışmalı ve bildirmelisiniz.
Göz çevremde beyaz pütürcükler var. Yağlı bir göz çevresi kremi kullanmak ya da yağlı makyaj temizleyiciler buna neden olmuş olabilirmi? Bunlardan kurtulabilmem mümkün mü?(E.Canlıdinç, 25, İstanbul)
Bahsettiğiniz pütürcükler, milia dediğimiz cildin yüzeyine çok yakın oluşmuş küçük beyaz noktacıklardır. Milia aslında cildin yapısını da oluşturan keratin dediğimiz protein kompleksidir. Özellikle göz çevresinde yaygın olarak görülür. Cilt yüzeyinin yeterince yenilenmediği durumlarda ortaya çıkar. Milia’dan kurtulabilmek için, yağlı ve yamum yapıdaki gözenekleri tıkama riskine sahip ürünleri kullanmamalısınız.
Ayrıca cildin yüzeyini yenilemek için cildi aşırı derecede hassaslaştıracak sert peeling’lerden kaçınmalısınız. Cildin hassaslaşması, durumu daha da kötüleştirebilir. Kendi kendinize çıkarmaya ya da koparmaya uğra?mayın. Dermatoloğunuzdan yardım alabilirsiniz, bunları cildinize zarar vermeden uzaklaştırabilir. İlerde Milia oluşmasını önlemek için kullandığınız göz çevresi kreminizin AHA (alfa hidroksi asit) içermesine dikkat edin. AHA’lar hassas bir biçimde göz çevresindeki cildi yenilemeye yardımcı olur. Cildin yüzeyini yenilerken güneş ışınlarına karşı cildi korumak için göz çevresi kreminin güneş koruyucuya sahip olması tercih edilmeli.
Cilt bakımıyla ilgili nelere dikkat etmeliyiz
Ünlü Amerikalı dermatolog Dr. Howard Murad Elle Dergisi okuyucularının cilt bakımı ile ilgili sorularını yanıtladı.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 6622 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Medicana Ataşehir Hastanesinden yaşlılığa karşı cilt sağlığını koruma önerileriMedicana Ataşehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Buğlem Elgörmüş, cilt kalitesinin tüm yaşlanma değişkenlerinin en temel başlangıç noktası olduğunu bildirdi.
Yürüme güçlüğü çeken kişi Trabzon'da sağlığına kavuştuBacağında bir süre önce oluşan yara ve ağrı dolayısıyla yürüme güçlüğü çeken Erdoğan Günçiçek, Trabzon'da Of Devlet Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.
Medipol Sağlık Grubundan gebelik maskesi lekelerine karşı tanı ve tedavi yöntemiMedipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi: "Tedavi süreci başarılı geçse bile, yazın ultraviyole ışınlarına dikkat edilmezse melazma aynı bölgelerde tekrar ortaya çıkabilir"
Kışa Girmeden Cildinizi Bu 4 Yöntemle YenileyinMemorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Çağdaş Koç, yaşlanma karşıtı cilt uygulamaları ile ilgili bilgi verdi.
- 16:06 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/50
- 15:53 - Şile'de 51 öğrenci gıda zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırıldı
- 15:33 - Özbekistan, Afganistan'a insani yardım için "sağlık treni" gönderdi
- 14:13 - Milli Eğitim Bakanlığı, Balıkesir'deki okul servisi kazasına ilişkin müfettiş görevlendirdi
- 13:53 - Sakarya'da uluslararası doktorlara girişimsel radyolojiyle ameliyatsız tedavi eğitimi verildi
- 13:13 - Kırşehir'de ölü bulunan hamile kadının kurtarılan bebeği Ankara'daki hastaneye sevk edildi
- 12:28 - Türk Böbrek Vakfından organ nakli olanlara "pestisit" uyarısı
- 12:23 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı:
- 11:58 - Sağlık Bakanlığından Balıkesir'deki okul servisi kazasına ilişkin açıklama:
- 11:38 - Sağlık Bakanlığı, Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası'na ilişkin boş kadroları yayımladı
- 11:23 - Dünyada sağlık, uzay, teknoloji gibi alanlarda keşifler ve buluşlar, 2024'te ufuk açtı
- 11:13 - Demans ve Alzheimer hastaları için hazırlanan projeye AB'den 5 milyon lira hibe
- 11:13 - İl Sağlık Müdürü Güner, İstanbul'daki üst solunum yolu vakalarını değerlendirdi:
- 11:13 - Gebe okulu, kadınları doğuma ve anneliğe hazırlanıyor
- 11:13 - "Kaliteli uyku" için gün içinde su tüketimini artırın önerisi
- 11:08 - SEDDK Başkanı Menteş 2024 yılını değerlendirdi, gelecek yıla ilişkin hedefleri paylaştı:
- 11:03 - Dünyada 2024 böyle geçti: Temmuz-ağustos-eylül
- 11:03 - Dünyada 2024 böyle geçti: Ocak-şubat-mart
- 10:53 - Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Rus sağlık kuruluşu MONIKI heyetini ağırladı
- 10:08 - Medipol'den pankreas ve tümör tedavisinde modern ve etkili yöntemler
- 19:28 - Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme başvuru duyurusu yayımlandı
- 18:28 - Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, safra kesesinden operasyon geçirdi
- 18:28 - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi açıldı
- 18:13 - İsrail'in Gazze'de Kemal Advan Hastanesi önüne patlayıcı bıraktığı görüntüler ortaya çıktı
- 18:08 - Gelibolu'da köy ilkokulunda öğrencilere sağlıklı beslenme eğitimi verildi
- 18:03 - AB'den, Nijerya'daki "acil insani krize" 1 milyon avro destek
- 17:38 - Diyanet İşleri Başkanlığından Sağlık Personeli Sınavı'na ilişkin açıklama:
- 17:13 - Samsun’da Atatürk’ün şifa bulduğu kaplıca yenileniyor
- 17:08 - Muğla'daki helikopter kazasında ölen doktor ve sağlık personelinin cenazesi Antalya'da defnedildi
- 16:48 - Beyşehir'de "En iyi narkotik polisi, anne konulu" seminer düzenlendi
- 16:43 - Kırklareli Valisi Turan, İğneada Aile Sağlığı Merkezi açılışına katıldı
- 16:13 - Beyşehir'de üniversite öğrencilerine AIDS hastalığı anlatıldı
- 15:48 - TİKA, Kazakistan’da engelliler için sosyal ve yaşamsal uyum merkezi kurdu
- 14:48 - Tokat'ta "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi kapsamında 63 kişiye eğitim verildi
- 13:53 - Samsun'da tırla çarpışan ambulansın şoförünün yaralandığı kaza güvenlik kamerasında
- 13:23 - Sudan Sağlık Bakanı İbrahim: “Çatışmalar, sağlık sisteminin çökmesine neden oldu”
- 11:33 - Sağlık çalışanları günlük hayatta karşılaştıkları olayları sahneye taşıdı
- 11:33 - Boyner'in "Askıda İyilik" projesi sürüyor
- 11:08 - Ön çapraz bağ yırtığını teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdiler
- 11:08 - Yeni yılın "uğurlu çiçeği" kokinanın zorlu serüveni
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim