• BIST 10035.5
  • Altın 3119.263
  • Dolar 35.6246
  • Euro 36.9282
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Cildiniz beyninizin aynasıdır

Cildiniz beyninizin aynasıdır
Hem güzel hem de akıllı olmak ister misiniz? Muhtemelen zaten öylesiniz. Yine de bu konuda birkaç yeni formül okumaktan zarar gelmez; en ...

Hem güzel hem de akıllı olmak ister misiniz? Muhtemelen zaten öylesiniz. Yine de bu konuda birkaç yeni formül okumaktan zarar gelmez; en azından cildinize! Amerikalı ünlü Dermatoloji Uzmanı Dr. Nicholas Perricone'a göre "Cildim yeterince parlak ve sağlıklı mı? Daha dolgun ve esnek görünmesi için ne yapabilirim" gibi aynaya bakarken üşüşen soruların cevapları genel sağlığın da en önemli göstergesi. Kendisi de önce hastalarının nasıl göründüğüne bakıyormuş.

Enflamasyon yani iltihaplanma teorisinin babası olarak kabul edilen Dr. Perricone, kalp rahatsızlıkları, kanser gibi pek çok hastalığın müsebbibi olan iltihaplanmayı, cilt yaşlanmasının da sebebi olarak gösteriyor. Tabii burada hücre yaşlanmasından bahsediyor: "İltihaplanıp şişen hücreler, hastalıklara ve yaşlanmanın birinci sebebi olan serbest radikallere açık hale geliyor."

'BEYİN VE CİLT AYNI HÜCRE KATMANINDAN'
Şimdi sıkı durun! En önemlisi, ünlü dermatoloğun cilt sağlığıyla ilgili bir başka keşfi: Beyin ve güzellik bağlantısı. Beynin üretiminden sorumlu doku katmanının deriyi de üreten katman olduğunu açıklayan Dr. Perricone "Beyne iyi gelen yiyecek cildimize de iyi gelir, güzelleştirir" diyor. Bu ilişkiyi de şöyle tarif ediyor: "Vücutta protein üreten minicik aminoasit ipleri, yani nöropeptitler vardır. Pek çok biyolojik fonksiyonu kontrol eden kuryeler gibi çalışırlar. Nöropettitlerin aktivitesi beyindedir ama cilt için de yoğun bir şekilde çalışırlar, çünkü henüz embriyo düzeyindeyken beynimizi oluşturan hücre katmanları, aynı zamanda cildi de geliştirir. Dolayısıyla cilteki sinirlerin faaliyetleriyle beyin arasında doğrudan ilişki vardır."

Beyin araştırmacısı Dr. Steve Hendricksen de bu ilişkiyi teyit ediyor. "Beynin bir bilgisayar gibi olduğunu düşünürdük. Şimdi her bir hücrenin ayrı birer bilgisayar gibi olduğunu düşünüyoruz. Ve bir tek hücre bütün bir beyin gibi..."
Beyin-deri ilişkisini destekleyecek şöyle bir araştırmadan da söz etmek mümkün. Sadece tenimize dokunarak, beynin dolaşımını gerçekten değiştirebiliyoruz. Araştırmalara göre, günde sadece 15 dakikalık masaj prematüre bebeklerin daha hızlı kilo almasına, hareketli ve atik olmasına yardımcı oluyor.

BEYNİNİ BESLEYEN GEÇ YAŞLANIR
Peki hücrelerdi iltihaplanmaya sebep olan ne? Dr. Perricone, "Sağlıksız yiyecekler" diyor. Sağlıklı yaşlanmak için doğru beslenme ve cilt bakımının altını çiziyor. Doğru beslenme adımını biraz açacak olursak... Rengi kuvvetli olan sebze ve meyveleri tercih etmek gerektiğini söyleyen Dr. Perricone'un yaşlanmaya karşı savaşta en popüler besini, somon. İçinde bol protein ve ciltte lifting etkisi yaratan bir antioksidan "DMAE" bulunuyor. Devamında liste uzayıp gidiyor: Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, çay, baharatlar, tarçın, zencefil ve semizotu...

ETKEN MADDELERİ HÜCRELERE ULAŞTIRMAK ÖNEMLİ
Şimdi geldik can alıcı soruya: Bunları yiyelim mi sürelim mi? Yanıt da basit: Yemek kadar cilde sürmek de gerekiyor. Dr. Perricone'un Los Alamas Ulusal Laboratuarları'nda fizikçilerle birlikte 5 yıllık araştırmalarında ortaya çıkan son ürün, "iyonik süspansiyon taşıyıcı sistem". Bu bir krem ve içinde bulunan nanoteknolojik sistem sayesinde hücresel özler yani içerikler, optimum şekilde hücrelere ulaştırılıyor. Bu arada "biyokimyasal özelleştirme" ile kremi kullananın hücrelerinde ihtiyaç duyulan etken maddeler dışındakiler, devreden çıkarılıyor. Yani uygulama "kişiselleştiriliyor".

CİLT BAKIMINI KİŞİSELLEŞTİR!
Botoks yerini tutabileceği iddia edilen ve kozmetikte kişiselleştirme fikrinden yola çıkan başka bir uygulama daha var: Farklı etken maddelerin birbiriyle kombinlenmesi. Karmaşık gibi görünen bu yöntemi de geçen hafta İstanbul'da konuştuğumuz, Dr. Perricone'un Global Cilt Bakımı Eksper'i Jane Meredith şöyle anlatıyor: "Glutathione, yaşlandıkça vücudumuzda azalan ve yerine konmayan, bizi genç tutan bir master antioksidan. Hastalıklara karşı mücadelede önemli bir görevi var. Bunu bir yağ asiti olan 'acyl' ile birleştirerek, hücre çeperinden içeri girmesi sağlanıyor." Yeni nesil fiziksel güneş koruyucularda da benzer bir teknoloji devrede. C vitamini, güneşin zararlı etkilerinden cildi koruma özelliğine sahip bir antioksidan. Ama ağızdan alındığında büyük bölümü idrarla atılıyor. Yüzde 15'le en yüksek C vitamini içeriğine sahip bir ürün geliştiren Dr. Perricone, C vitaminin hücrelere nüfus edebilmesi için yine bir yardımcı madde bulmuş. Bu kez C vitaminine palmiye ağacı yağı olan "ester" eşlik ediyor.
Kozmetik dünyasındaki bazı gelişmeler böyle. Takip etmek zor gelebilir. Ama insan ömrü uzarken daha uzun yıllar genç kalmak ve kaliteli yaşlanmak giderek bir mecburiyet oluyor.

ANTI-AGING MUTFAĞI

Tahıllar:
Esmer buğday, yulaf, arpa

Baklagiller:
Tüm fasulye ve mercimek çeşitleri.

Deniz mahsulleri:
Alaska, somunu, alabalık, ançüez, sardalye, istiridye, yengeç, kalkan, levrek, karides, mersin balığı, ıstakoz ve yayın balığı.

Kümes hayvanları:
Organik tavuk ve hindi, köy tavuğu.

Kuruyemiş:
Kuruyemiş, organik, tuzsuz ve kavrulmamış olmalı. Badem, fındık, fıstık, çekirdek, susam çekirdeği.

Süt grubu gıdalar:
Az yağlı kefir, az yağlı yoğurt ve peynir, beyaz peynir, keçi peyniri, mozarella.

Sağlıklı yağlar:
Organik zeytinyağı, üzüm çekirdeği, fındık yağı, keten tohumu yağı, avokado, zeytin, hindistancevizi.

Meyve ve sebzeler:
Elma, avokado, enginar, kuşkonmaz, yaban mersini, patlıcan, limon, salatalık, üzüm, deniz sebzeleri, domates, ıspanak, soğan, sarımsak, acı biber, kırmızı, turp, şalgam, kestane, tere, kabak, kızılcık, lahana, vişne, Brüksel lahanası, karnabahar, kereviz, koyu yapraklı marul, kara lahana ve turunçgiller...

Ayşin Öz Kaşi / HT Cumartesi

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3689 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim