• BIST 9387.64
  • Altın 4075.722
  • Dolar 38.079
  • Euro 43.4913
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 29 °C

Çikolata kistinde tanı, uzun yıllar sürebiliyor

Çikolata kistinde tanı, uzun yıllar sürebiliyor
Bayındır Söğütözü ve Kavaklıdere Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Turgut Var, endometrioziste (çikolata kisti) tanının 7-10 yıl arası sürebileceğini belirtti.

Bayındır Söğütözü ve Kavaklıdere Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Turgut Var: - "İleri düzey ultrasonografi, MRI, kolonoskopi ve laparoskopi gibi tetkikler, doğru tanının konulmasında önemli"

Bayındır Sağlık Grubundan yapılan açıklamaya göre, rahim iç zarının rahim dışında bulunması durumu olarak tanımlanan çikolata kisti, her 10 kadından 1'inde görülüyor.

Dünya genelinde 176 milyon kadının yaşadığı bu hastalığın en çok karşılaşılan semptomları arasında sancılı adet ağrısı (dismenore), kronik pelvik ağrı, yorgunluk, halsizlik, sırt ağrısı, bulantı ve kusma, düzensiz adet kanaması, idrar yaparken yanma, acı ve kan gelmesi, büyük tuvalet sırasında ağrı ve kanama, ağrılı cinsel ilişki yer alıyor. Hastalığın tanı ve tedavisinde geç kalınmaması adına bu belirtileri yaşayan kadınların uzmana başvurması gerekiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Turgut Var, hastalığın en belirgin ve sık görülen semptomunun adet sancısı olduğunu, özellikle ergenlik dönemi genç kızlarda bu durumun normal kabul edilmesi nedeniyle uzmana başvurmada geç kalındığını bildirdi.

Mesane ve bağırsak sorunlarının da çikolata kistiyle benzer belirtiler gösterebildiğine değinen Var, "Bu durum, tedavinin gecikmesine yol açabiliyor. Çikolata kistinin bazı formları, örneğin yumurtalıkta çikolata kisti dışında kalan formlar, daha karmaşık tanı yöntemleri gerektiriyor. İleri düzey ultrasonografi, MRI, kolonoskopi ve laparoskopi gibi tetkikler, doğru tanının konulmasında önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Var, yoğun adet ağrıları, adet düzensizlikleri, adet dışı kanamalar, karın ağrıları, sürekli yorgunluk ve halsizlik hali durumlarından en az ikisine olumlu yanıt veren kadınların hastalıktan şüphelenmesi gerektiğini, hastalığın birinci derece aile yakınlarında varlığının ise riski artırdığını aktardı.

Çikolata kistinin risk faktörlerinden bahseden Var, "Erken yaşta adet görmek, çok fazla ve sık adet kanaması, doğum sayısının az olması, sigara, kafein, alkol kullanımı ve rahimdeki yapısal anormallikler, hastalığın gelişmesinde etkili faktörler. Her yaşta görülebilen çikolata kisti, en sık üreme çağındaki kadınlarda gelişmekte. Çikolata kisti nedeniyle gebe kalmada zorluk yaşanabileceği unutulmamalı." ifadelerini kullandı.

Prof. Var, hastalığa tanı konmasının zaman alabileceğine işaret ederek, "Endometriosiz tanısı, 7-10 yıl arası gibi çok uzun ve geç bir süreye yayılabiliyor. Farkındalık varsa, tanı daha kolay ve hızlı konulabiliyor. Erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalık tedavi edilebilir. Kadınlar, çikolata kisti belirtilerini ihmal etmemeli ve geç kalmadan kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı." değerlendirmesini yaptı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 624 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim