• BIST 9453.46
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Çikolata kisti: Acı çikolata!

Çikolata kisti: Acı çikolata!
Şiddetli adet sancısı yaşayan, derin cinsel aktivite de ağrısı olan, kasık, karın ağrısı yaşayan, kanlı dışkı, idrarda kan ve yanma, adet kanamasıyla birlikte

Şiddetli adet sancısı yaşayan, derin cinsel aktivite de ağrısı olan, kasık, karın ağrısı yaşayan, kanlı dışkı, idrarda kan ve yanma, adet kanamasıyla birlikte eş zamanlı burun kanaması, vücudun çeşitli yerlerinde morluklar oluşan, üreme çağındaki kadınlar dikkat!

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; boza kıvamında erimiş çikolataya benzediği için “çikolata kisti” denilen hastalığın yumurtalıklara ve kordonlara ulaştığında hamile kalmayı engellediğine dikkat çekiyor.

Op. Dr. Serhat Partalcı; çocuk sahibi olmakta güçlük çeken kadınların %40'ında görülen çikolata kisti yani tıp dilinde endometriozisin, çok nadir olarak menopozdaki kadınlarda ve hatta tıp literatüründe erkelerde bile görülebildiğini bildiriyor. Hiçbir şikayeti olmayan kadında da rastlantısal olarak görülebilen çikolata kistinin sıklıkla belirti vermeden de oluşabildiğine değiniyor. Dr. Partalcı; her ay gebeliği oluşturacak şekilde hazırlanan ve gebelik olmadığı zamanlarda yeterli hormon desteği alamayan, adet kanaması halinde dökülen özel hücre tabakasının, vücutta rahim dışında başka bir alanda bulunması ile oluştuğunu belirtiyor. Çikolata kistinin yerleştiği bölgeye, yayılımına, derinliğine ve büyüklüğüne göre sınıflandırıldığını söylüyor. Hastalığın evresinin yarattığı şikayetler ile bağlantısı olmadığını sözlerine ekliyor.


Nasıl Bir Tedavi?
Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; bu hastalığın kalıcı tedavisinin olmadığını, uygulanan tedavilerin amacının ağrıyı gidermek ve hastalığın ilerlemesini ortadan kaldırmak şeklide olduğunu belirtiyor. Çikolata kistini engelleyen iki doğal durumun hamilelik ve menopoz olduğunu sözlerine ekliyor. Partalcı, hastalığın hafif seviyelerinde hormonal, ileri aşamalarında ise cerrahi tedavilerin uygulandığını söylüyor. Kısırlık nedeniyle cerrahi tedavi uygulayan kişilerin 6 ay içinde kendiliğinden hamile kalamamış ise yardımcı üreme tekniklerine başvurmaları gerektiğine değiniyor. Bu grup hastalarda özellikle büyük çikolata kisti çıkarılmış ise yumurtalıkların rezervinde azalma oluşabiliyor. Aşılama sonrası gebelik oluşmamışsa mutlaka tüp bebek tedavi yöntemlerine başvurmalarını tavsiye ediyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4728 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim