Dünya Sağlık Örgütü içindeki en uzun süreli fikir ayrılığı derinleşerek devam ediyor: Çiçek hastalığının eldeki son virüs örnekleri yok edilsin mi edilmesin mi?
Dünya Sağlık Örgütü'ne üye 193 ülkenin ilgili bakanlıkları, son 25 yıldır karara bağlayamadıkları meselede yine anlaşamadı. Çiçek hastalığına yol açan virüsün son örneklerine sahip olan Rusya ve ABD, örneklerin tümüyle yok edilmesi için özellikle gelişmekte olan ülkelerden gelen yoğun taleplere karşı direniyor.
İki süper güç, yaklaşık 30 yıl önce insanlar arasındaki varlığı sona eren virüsün ‘daha garantili aşıların üretimi’ için bir süre daha saklanması gerektiğini savunuyor. İki ülke ayrıca virüs örneklerinin yok edilmesi ya da ortak saklanması durumunda da bunun karşılıklı gözetim altında yapılmasını istiyor. Bunun gerekçesiyse virüsü gizlice saklayan bir ülkenin ilerde bunu geliştirerek biyolojik silah üretme ihtimali.
Gelişmekte olan ülkelerse ölümcül olan bu virüsün insanlar arasından artık silindiğini ve mevcut tıbbi teknolojilerle onlar olmadan da aşı geliştirilebileceğini iler sürerek iki ülkedeki rezervlerin derhal yok edilmesini talep ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü, son vakanın Somali’de tespit edilmesinden iki yıl sonra, 1979’da, çiöek virüsünün dünyadan tamamen silindiğini açıklamıştı. Ancak ABD ve Rusya ile onları destekleyen 19 ülke, ‘haydut devletler’in ve ‘terörist gruplar’ın bu virüse sahip olabileceğini, o yüzden aşı gelişim sürecinin devam etmesi için virüs numunelerinin saklanması gerektiğini savunuyor.
Ölümcül olan çiçek hastalığı virüsüne dünya nüfusunun büyük bölümünün bağışıklığı bulunmuyor.
Konu üzerindeki tartışmalarınbu hafta da yoğunlaşarak sürmesi bekleniyor.