Journal of Alzheimer's Disease'de yayınlanan hayvanlar üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, ceviz tüketiminin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmada, başlangıcını geciktirmede, ilerlemesini yavaşlatmada veya Alzheimer hastalığını önlemede olumlu bir etkisi olabildiği açıklandı.
New York Eyaleti Gelişimsel Engeller Hakkında Temel Araştırmalar Enstitüsü (IBR), Gelişimsel Nöroloji Laboratuvarı başkanı Prof. Dr. Abha Chauhan önderliğinde yürütülen araştırmada, ceviz açısından zengin bir diyet uygulanan farelerde öğrenme becerilerinde, hafızada, kaygı azaltımında ve motor gelişiminde kayda değer iyileşme görüldü.
Araştırmacılar, cevizdeki yüksek antioksidan içeriğinin fare beynini Alzheimer hastalığında yaygın olarak görülen dejenerasyona karşı korumaya katkı sağladığını ortaya koydu. Oksidatif stres ve enflamasyon, 5 milyondan fazla ABD vatandaşını etkileyen bu hastalığın öne çıkan özelliklerinin başında geliyor.
Baş araştırmacı Prof. Dr. Abha Chauhan, "Bu bulgular çok umut vadediyor; ceviz ile tam iyileşme sağlayan bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığı hakkında gelecekte insanlar üzerinde yapılacak araştırmalar için zemin hazırlanmasına da yardımcı oluyor. Gerçekleştirdiğimiz çalışma, cevizin bilişsel fonksiyonlar üzerindeki koruyucu etkilerini gösteren ve sayıları gittikçe artan araştırmalara katkıda bulunuyor."
Araştırma grubu; farelere verilen diyete, insanlarda sırasıyla günde 30 ila 45 gram cevize denk olan yüzde 6 ila 9 oranında ceviz eklenmesiyle ortaya çıkan etkileri de inceledi. Bu araştırma, Dr. Chauhan tarafından geçmişte yürütülen ve ceviz özütünün amiloid beta proteininin yol açtığı oksidatif hasara karşı koruyucu etkilerini vurgulayan bir hücre kültürü araştırmasından yola çıkılarak gerçekleştirildi. Bu protein, Alzheimer hastalarının beyinlerinde oluşan amiloid plaklarının en önemli bileşeni.
Alzheimer hastalığı ile ilgili en önemli risk faktörü yaş ilerlemesi. Yaş arttıkça hastalanma riski yükseliyor. 65 yaşından sonra her 100 kişiden 5'i Alzheimer hastasıyken, 85 yaşından sonra her 100 kişiden 45'i Alzheimer hastası oluyor. Dünyada 38 milyon, ABD'de 5 milyon Alzheimer hastası bulunurken; nüfusunun yüzde 8'i 65 yaş ve üzeri olan Türkiye'de 400 bin civarında Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte bu rakamların 2030 yılında iki; 2050 yılında ise üç katına çıkması bekleniyor.
ABD'de her 67 saniyede bir kişi Alzheimer hastalığına yakalanıyor. Bu durum da, bu hastalığı önlemek, yavaşlatmak veya durdurmak için yöntemler belirlemenin ne denli önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Ceviz, içerdiği çok sayıda vitamin ve mineral nedeniyle başka besleyici özelliklere de sahip. Ayrıca ceviz, önemli bir alfa-linolenik asit (ALA) kaynağı (28 gram başına 2,5 gram) ile kalp ve beyin sağlığı için önemli 3,4 bir yağ asidi olan omega 3 içeren tek yemiş türüdür. Araştırmacılar, çalışmada saptanan davranışsal semptomların iyileşmesinde ALA'nın bir rolü olabileceğini ileri sürüyor.
Dr. Chauhan'ın yanı sıra, makalenin ortak yazarları IBR'nin Nörokimya Bölümünden Prof. Dr. Balu Muthaiyah, Prof. Dr. Mustafa M. Essa, Prof. Dr. Moon Lee, Prof. Dr. Ved Chauhan, ve Prof. Dr. Kulbir Kaur da araştırmaya çalışmalarıyla katkı sağladılar.
Bu çalışma, kısmen New York Eyaleti Gelişimsel Engelliler Ofisi ile Kaliforniya Ceviz Komisyonu fonlarıyla desteklenmiştir. California Walnut Commission Hakkında 1987 yılında kurulan Califoknia Walnut Commission, ceviz üreticileri tarafından destekleniyor. CWC esas olarak sağlık alanında araştırma ve ihracat sektörü geliştirme faaliyetleri yürütüyor.