12 Haziran 2015 CUMA | Resmî Gazete | Sayı : 29384 |
YÖNETMELİK |
Kamu İhale Kurumundan:
ÇERÇEVE ANLAŞMA İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 4/3/2009 tarihli ve 27159 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(8) Tekliflerin elektronik ortamda alınmasına karar verilen münferit sözleşmelerde ise tebligat sadece EKAP üzerinden yapılır.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK015.0/Ç sayılı Çerçeve Anlaşma İçin Kesinleşen İhale Kararının Bildirilmesi Formunda yer alan “süresi içinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 54 ve 55 inci maddeleri uyarınca şikayet başvurusunda bulunulabilecektir.” ibaresi “……..3 gün içinde [idaremize şikayet başvurusunda bulunulabilir4/Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir5/ … …6 İdare Mahkemelerinde dava açılabilir]7.” şeklinde değiştirilmiş, buna bağlı olarak aşağıdaki (3), (4), (5), (6) ve (7) numaralı dipnotlar eklenmiştir. Aynı formda yer alan “Anılan” ibaresi “4734 sayılı” şeklinde değiştirilmiştir.
“3 İdare tarafından ilgisine göre 4734 sayılı Kanunun 55 inci ve 56 ncı maddeleri ile İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelikte belirtilen süreler veya 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda yer alan dava açma süresi dikkate alınarak yazılacaktır.
4 4734 sayılı Kanunun 55 inci maddesinde öngörülen idareye şikayet başvurusunun mümkün olduğu hallerde veya kısmi teklif verilmesine açık ihalelerde iptal edilen kısımların bulunması durumunda ihalede geçerli teklif kalmaması nedeniyle ya da ihalede geçerli teklif olmakla birlikte bazı tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması nedeniyle ihalede rekabetin oluşmadığı ve/veya kaynakların etkin kullanımının gerçekleşmediği gerekçesiyle ilgili kısımlara ilişkin ihalenin iptal edildiği durumlarda bu seçenek yazılacaktır.
Ancak aktarılan gerekçe ile ihalenin iptal edildiği durumlarda, iptal işleminden önce herhangi bir şikayetbaşvurusunun olması halinde, başvuru veya teklifi değerlendirme dışı bırakılan aday veya isteklinin, teklifinin geçerli olduğuna ve bu nedenle ihalenin iptal edilmemesi gerektiğine yönelik olarak 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında öngörülen beş günlük süre içerisinde doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunması da mümkün olduğundan, madde metninin her iki seçeneği ve her iki seçeneğe ilişkin (3) numaralı dipnotta belirtilen süreleri içerecek şekilde yazılması gerekmektedir.
5 Kısmi teklif verilmesine açık ihalelerde iptal edilen kısımların bulunması durumunda ilgili kısımlara ilişkin ihalenin iptali kararının herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu sonrasında alınması durumunda iptal edilen kısımlara yönelik başvurular bakımından bu seçenek yazılacaktır. İptal edilmeyen kısımlar bakımından yapılacak başvurular için (3) ve (4) numaralı dipnotlarda belirtilen hususlara uygun başvuru yolu ayrıca yazılacaktır.
6 Kısmi teklif verilmesine açık ihalelerde iptal edilen kısımların bulunması durumunda ilgili kısımlara ilişkin ihalenin iptali kararı öncesinde herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu bulunmaması durumunda bu seçenek ve yetkili İdare Mahkemesi yazılacaktır. İptal edilmeyen kısımlar bakımından yapılacak başvurular için (3) ve (4) numaralı dipnotlarda belirtilen hususlara uygun başvuru yolu ayrıca yazılacaktır.
7 Kuruma yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine Kurul tarafından başvuru sahibinin teklifinin geçerli olduğuna dair düzeltici işlem kararının verildiği ancak idarenin ihalenin iptali kararını geri alarak düzeltici işlem kararının gereğini yerine getirmediği hallerde, ihalenin iptali kararına karşı yapılacak başvurular ile (4) ve (5) numaralı dipnotlarda belirtilen hallerin gerçekleşmediği durumlarda verilen ihalenin iptali kararlarına karşı yapılacak başvuruların doğrudan idari yargı mercilerine yapılması gerektiği belirtilecektir.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK016.0/Ç sayılı İhale İptal Kararının Bildirilmesi Formu ile KİK016.1/Ç sayılı Bütün Tekliflerin Reddedilmesi Sebebiyle İhalenin İptal Kararının Bildirilmesi Formunun son cümlesinden önce gelmek üzere aşağıdaki cümle ile buna bağlı (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı dipnotlar eklenmiştir.
“Bu kararın bildiriminden itibaren ……..4 gün içinde [idaremize şikayet başvurusunda bulunulabilir5/Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir6/ … …7 İdare Mahkemelerinde dava açılabilir]8.
4 İdare tarafından ilgisine göre 4734 sayılı Kanunun 55 inci ve 56 ncı maddeleri ile İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelikte belirtilen süreler veya 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda yer alan dava açma süresi dikkate alınarak yazılacaktır.
5 İhalede geçerli teklif kalmaması nedeniyle ya da ihalede geçerli teklif olmakla birlikte bazı tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması nedeniyle ihalede rekabetin oluşmadığı ve/veya kaynakların etkin kullanımının gerçekleşmediği gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği durumlarda bu seçenek yazılacaktır.
Ancak aktarılan gerekçe ile ihalenin iptal edildiği durumlarda, iptal işleminden önce herhangi bir şikayetbaşvurusunun olması halinde, başvuru veya teklifi değerlendirme dışı bırakılan aday veya isteklinin, teklifinin geçerli olduğuna ve bu nedenle ihalenin iptal edilmemesi gerektiğine yönelik olarak doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunması da mümkün olduğundan, madde metninin her iki seçeneği ve her iki seçeneğe ilişkin (4) numaralı dipnotta belirtilen süreleri içerecek şekilde yazılması gerekmektedir.
6 Çerçeve anlaşma ihalelerinde ihalenin iptali kararının herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu sonrasında alınması durumunda bu seçenek yazılacaktır.
7 Çerçeve anlaşma ihalelerinde ihalenin iptali kararı öncesinde herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu bulunmaması durumunda veya münferit sözleşme aşamasında (5) numaralı dipnotta öngörülen durumlar haricinde ihalenin iptaline karar verilmesi halinde bu seçenek ve yetkili İdare Mahkemesi yazılacaktır.
8 Kuruma yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine Kurul tarafından başvuru sahibinin teklifinin geçerli olduğuna dair düzeltici işlem kararının verildiği ancak idarenin ihalenin iptali kararını geri alarak düzeltici işlem kararının gereğini yerine getirmediği hallerde, ihalenin iptali kararına karşı yapılacak başvurular ile (5) ve (6) numaralı dipnotlarda belirtilen hallerin gerçekleşmediği durumlarda verilen ihalenin iptali kararlarına karşı yapılacak başvuruların doğrudan idari yargı mercilerine yapılması gerektiği belirtilecektir.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK016.2/Ç sayılı Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı Münferit Sözleşmelerde İhale İptal Kararının Bildirilmesi Formu ile KİK016.3/Ç sayılı Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı Münferit Sözleşmelerde Bütün Tekliflerin Reddedilmesi Sebebiyle İhalenin İptal Kararının Bildirilmesi Formunun son cümlesinden önce gelmek üzere aşağıdaki cümle ile buna bağlı (1), (2), (3) ve (4) numaralı dipnotlar eklenmiştir.
“Bu kararın bildiriminden itibaren ……..1 gün içinde [Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir2/ … …3 İdare Mahkemelerinde dava açılabilir]4.
1 İdare tarafından ilgisine göre İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelikte belirtilen süreler veya 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda yer alan dava açma süresi dikkate alınarak yazılacaktır.
2 İhalede geçerli teklif kalmaması nedeniyle ya da ihalede geçerli teklif olmakla birlikte bazı tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması nedeniyle ihalede rekabetin oluşmadığı ve/veya kaynakların etkin kullanımının gerçekleşmediği gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği durumlarda bu seçenek yazılacaktır.
3 (2) numaralı dipnotta öngörülen haller dışındaki iptal kararlarında bu seçenek ve yetkili İdare Mahkemesi yazılacaktır.
4 Kuruma yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine Kurul tarafından başvuru sahibinin teklifinin geçerli olduğuna dair düzeltici işlem kararının verildiği ancak idarenin ihalenin iptali kararını geri alarak düzeltici işlem kararının gereğini yerine getirmediği hallerde, ihalenin iptali kararına karşı yapılacak başvuruların doğrudan idari yargı mercilerine yapılması gerektiği belirtilecektir.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK019.0/Ç sayılı Münferit Sözleşmeye Davet Formunda yer alan “elektronik posta yoluyla” ibaresi “EKAP üzerinden” şeklinde değiştirilmiş, aynı formun (1) numaralı dipnotunda yer alan “Elektronik posta yoluyla veya” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-2’de yer alan Çerçeve Anlaşma İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 4 üncü maddesinin başlığı “İhale dokümanının görülmesi ve temini ile EKAP’a kayıt zorunluluğu” şeklinde değiştirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki madde eklenmiştir.
“4.5. İdarelerin ve adına ihale dokümanı satın alınacak Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişilerin EKAP’a kayıtlı olması zorunludur. Ortak girişimlerde ise Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişi ortakların tamamının bu koşulu sağlaması gerekir.”
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-2’de yer alan Çerçeve Anlaşma İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnameye 6.7. maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“6.8. Tekliflerin elektronik ortamda alınmasına karar verilen münferit sözleşmelerde ise tebligat sadece EKAP üzerinden yapılır.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-2’de yer alan Çerçeve Anlaşma İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 7.1 inci maddesinin (ğ) bendine “yeminli mali müşavir” ibaresinden önce gelmek üzere “serbest muhasebeci,” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-3’te yer alan Mal ve Hizmet Alımları İle Yapım İşlerine Ait Tip Çerçeve Anlaşmaya 3.7. maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“3.8. Tekliflerin elektronik ortamda alınmasına karar verilen münferit sözleşmelerde ise tebligat sadece EKAP üzerinden yapılır.”
MADDE 10 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 11 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin | ||
Tarihi | Sayısı | |
4/3/2009 | 27159 (Mükerrer) | |
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin | ||
Tarihi | Sayısı | |
1- | 3/7/2009 | 27277 |
2- | 16/3/2011 | 27876 |
3- | 8/9/2011 | 28048 |
4- | 14/11/2012 | 28467 |
5- | 13/4/2013 | 28617 |
6- | 24/9/2013 | 28775 |
7- | 28/11/2013 | 28835 |
8- | 16/8/2014 | 29090 |
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
EKAP üzerinde yürütülecek işlemlerde dikkat edilecek hususlarKamu İhale Kurumu tarafından 12.06.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanması planlanan yönetmelik ve tebliğ değişikliklerinden dolayı EKAP üzerinde yürütülecek işlemlerde dikkat edilecek hususlar yayımlandı. |