• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Çene kemiğini güçlendiren implant tedavisi

Çene kemiğini güçlendiren implant tedavisi
İdeal bir implant tedavisinde hastanın çene kemiğinin güçlenmesi, çiğneme fonksiyonunun rahatça yerine getirilmesi, hasta görüntüsü ve gülümsemesinin estetik açıdan daha iyi duruma getirilmesi amaçlanmaktadır.

Dedelerimizin ninelerimizin gençliğinde çekilen dişin yerini doldurabilmek için pek fazla tedavi seçeneği yoktu. Alışılmış uygulama, eksik dişlerin tamamlanması için halk arasında damak olarak ifade edilen bölümlü ya da tam protezlerdi.

Günümüzde implant tedavisi ile hastanın eksik dişinin yerine yenisini koymak standart bir uygulama halini almıştır. Hatta “diş çekimi ile aynı seansta implant” yerleştirilmesi de mümkün olabilmektedir. Bazı durumlarda implant yerleştirildiği anda üzerine diş yapılması dahi mümkün olabilmektedir.

img_20170310_102710_544.jpg

Tüm bu avantajlarına rağmen implant tedavisinin başarısı, tedaviyi yapan hekimin tekniğine bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. İmplant tedavisi, muayenehane şartlarında gerçekleştirilebilen bir cerrahi işlemdir. Tedaviyi gerçekleştirecek diş hekiminin bu konuda uzman, bilgili ve tecrübeli olması önem taşır. Bu cerrahi işlemin bir çene cerrahisi uzmanı diş hekimi tarafından yapılması hastaya hem işlem sırasında hem de iyileşme sürecinde fayda sağlayacaktır. Dolayısıyla, “ağız diş ve çene cerrahisi uzmanı” diş hekimi tarafından yerleştirilen implantın ömrünün daha uzun olacağını ve hastaya daha konforlu bir çiğneme ve daha estetik bir görünüm sağlayabileceğini söylemek yerinde olur.

Dişsizliğin giderilmesi için tedaviye başlanması ile hastanın estetik ve fonksiyon yönünden beklentileri, hayalleri de söz konusu olur. İdeal bir implant tedavisinde hastanın çene kemiğinin güçlenmesi, çiğneme fonksiyonunun rahatça yerine getirilmesi, hasta görüntüsü ve gülümsemesinin estetik açıdan daha iyi duruma getirilmesi amaçlanmaktadır. Bunun için gerekli durumlarda “çene kemiğinde düzeltme” işlemleri yapılır. Kemiğin yetersiz olduğu bazı vakalarda kemik artırıcı cerrahi uygulamalar yapılır. Hatta implant sonrasında, estetik amaçlı “dişeti düzeltme” ameliyatları da tedavinin önemli bir parçası halini alır. Yeterli bilgi, beceri ve tecrübe sahibi olmayan bir diş hekiminin yaptığı implant tedavisinin pişmanlık ve hayal kırıklığı oluşturması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu gibi durumlarda çene cerrahı diş hekimin yapacağı implant ameliyatı ve implant ile ilgili ileri cerrahi işlemlerin her anlamda daha iyi sonuç vereceğini düşünmek yersiz olmaz.

img_20171113_125919_497.jpg

İmplant ameliyatlarının büyük çoğunluğu panoramik rontgen çekilerek gerçekleştirilebilir. Çene kistleri, çene tümörleri, çene ve yüz sinirlerini ilgilendiren uygulamalar ve sinüs ameliyatı gereken vakalar dışında hastadan “tomografi” çekilmesi çoğunlukla, hastaya gereksiz yere radyasyon vermesi açısından yanlış uygulamalardır. Eğer bir diş hekimi, tomografi çekilmesini gerektiren bir vaka ile karşılaştığını düşünüyorsa, o hastayı özellikle uzman hekime yönlendirmelidir; böylesi hasta açısından daha sağlıklıdır.

Günümüzde her alanda üretilen teknolojik ürünün, sahtesinin de piyasada rahatça dolaşabildiği bir dünyada yaşamaktayız. Elbette ki ideal bir tedavinin, hastanın ekonomik olarak rahatça ulaşabileceği bir fiyatta olmasını isteriz. Fakat, ucuz olması hedeflenerek ürün kalitesinden ödün vermeyi göze almak, bu sebeple kalitesiz malzemenin hastaya implant adı altında yerleştirilmesi, ciddi enfeksiyonlardan başlayan ve çene kemiğinin önemli kısımlarının kaybına kadar ilerleyen bir dizi komplikasyonu da kabul etmek anlamına gelmektedir.

#gülümsememerkezi

Dr. Uygar BAKŞİ
Diş Hekimi
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı

img_20170412_110254_775.jpg

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 16534 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim