Ramazan boyunca değişen beslenme düzeniyle yavaşlayan metabolizma,
orucun hemen ardından başlayan Ramazan Bayramı’nda yapılan ikramlarla şoka girebilir! Birbirinden lezzetli tatlıların ve ikramların yapıldığı Ramazan Bayramı’nı ‘en az hasarla’ atlatmak istiyorsanız, bazı küçük ama etkili önlemler alabilirsiniz:
Özellikle bayramın ilk günü kahvaltıyı sakın atlamayın. Demleyeceğiniz çaya 1 çubuk tarçın atarak kan şekerini kontrol altına alın. Misafire revani-kadayıf yerine dondurmalı meyve ve süt tatlıları hazırlayın, şeker yerine hurma, kuru meyve ikram edin. Bayramda ara öğünlerinizi şeker ve çikolatayla geçiştirmeyin, meyveyi ihmal etmeyin.
Beslenme ve Diyet Gizem Keservuran; yıl içinde en çok kilo alınan zaman dilimi olan Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenmek gerektiği konusunda bilgi verdi:
ORUÇTA METABOLİZMA YAVAŞLADI: Sağlıklı bir bireyin gün içinde 3 ana 2-3 ara öğün olmak koşuluyla 2.5 - 3 saat arayla 6 öğün beslenmesi en doğrusudur. Ancak Ramazan ayı boyunca, oruç nedeniyle sık aralıklarla beslenme düzenine mola verdik. Ramazan ayında öğün sayısı neredeyse 2’ye düştü. Sonuç olarak metabolizma hızı yavaşladı; kimileri kilo aldı kimileri ise doğru beslenemedi. Ramazan ayını ve oruç tutmayı sonlandıran, normal yemek yeme düzenine dönüşü başlatan Ramazan Bayramı ise yiyip içtiklerimiz sağlıklı başlangıcın anahtarı olmalı.
KÜÇÜK ÖNLEMLER ALIN: Ramazan ayından sonra amacımız metabolizmayı hızlandırmak ve vücudun biyoritmini yakalamasına destek olmaktır. Bu nedenle bazı küçük önlemler alıp, bilinçli bir şekilde beslenirsek; bayramı hem keyifli hem de sağlıklı bir şekilde geçirmiş oluruz.
BAYRAMA KAHVALTIYLA BAŞLAYIN: Bayram sabahı mutlaka kahvaltı edilmeli. Kahvaltı; az yağlı beyaz peynir, keçi peyniri vb gibi peynirler, tam tahıllı ekmek, yeşil çay veya siyah çay, mevsim yeşilliklerinden oluşmalı.
SALAM VE SOSİSİ UNUTUN: Gün içinde tüketilecek besinler ve ikram edilen tatlılar da düşünülerek bayram sabahı kahvaltıda sosis, salam, sucuk ve pastırma gibi yağlı gıdalar tüketilmemeli. Zeytin tüketimi ise kişinin kilo problemi, kardiyovasküler rahatsızlığı ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları değerlendirilerek sofraya eklenebilir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmak için kahvaltıya 5-6 adet yeşil zeytin veya 2-3 tatlı kaşığı erik marmelatı eklenebilir. Bu arada 5-6 adet zeytinin 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer enerjide olduğu unutulmamalı!
DEMLİĞE ÇUBUK TARÇIN ATIN: Kahvaltıda içeceğiniz ve misafirlerinize ikram edeceğiniz çayı demlerken; demliğe 1 adet çubuk tarçın ekleyin. Böylece hem çaya hem lezzet katmış, hem şeker kullanımını azaltmış, hem de kan şekerleri üzerinde olumlu etkiler yaratmış olacaksınız.
ŞEKERLE ÖĞÜN GEÇİŞTİRMEYİN: Ramazan Bayramı'nda; aile büyüklerine yapılan ev ziyaretleriyle başlayan misafirlikler, donatılmış sofraların da başlangıcı oluyor. İşte bu tür ziyaretlerde bazı küçük önlemler almakta fayda var. Ziyaretlerde özellikle tatlı ve şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli; zira bu tür gıdalar hacmi küçük fakat enerjisi yüksek gıdalardır. Özellikle bayramda bu tür gıdalarla öğün geçiştirmek, yapılacak en büyük hatalardan biridir.
BOL POSALI VE LİFLİ BESLENİN: Ramazan ayı boyunca karşılaşılan, metabolizma hızının yavaşlamasıyla doğru orantılı ortaya çıkan kabızlık şikayetlerini hafifletmek için posalı – lifli besin tüketimi; yani mevsim meyve-sebzelerinin, sebze yemeklerinin ve kurubaklagillerin tüketimi arttırılmalı.
KOMPOSTOYU ŞEKERSİZ YAPIN: Sıvı tüketimine özen gösterilmeli, oruçtan çıktığımız bu ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacımızı karşılamalı ve su tüketimini arttırmalıyız. İçecek olarak şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suları (kilo problemi ve diyabet yoksa), ayran ve mineral suyu tercih edilmeli.
ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN: Metabolizma hızını arttırmak adına “az az sık sık“ diye adlandırdığımız 2.5-3 saat aralıklı ana ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenine geri dönülmeli. İkramları dikkatli tüketmeli, tatlı ve ikramlarla öğün geçiştirmemeli, ara öğünlerde ise meyve ikramlarını değerlendirmelisiniz.
EV SAHİBİNE AYIP OLUR DEMEYİN: Tatlı tüketiminden mümkün olduğu kadar sakınmamız gerektiğini bilsek de, karşı koyamadığımız, geri çeviremediğimiz anlar olabilir. Özellikle şerbetli tatlı (şöbiyet, şekerpare, kadayıf vb) ikramlarında, bir çatal alıp tadına bakmış olmakla yetinilmeli. Ev sahibine ayıp olacak gibi kaygılarla tüketilen tatlılar, gün sonunda sizi oldukça rahatsız edecektir.
TATLININ YANINDA SÜTLÜ KAHVE İÇİN: Şerbetli tatlıya karşı koyamıyorsanız yanında mutlaka 1 bardak süt / sütlü kahve veya tercihe bağlı olarak yoğurt tüketin veya 2 top sade dondurma ile süsleyin.
MEYVE TATLILARI HAZIRLAYIN: Misafirlerinize meyve ikram edebilirsiniz. Meyve tatlıları hazırlayabilir (dondurmalı elma,armut tatlısı gibi) veya sütlü tatlı (tavuk göğsü, kazandibi, sütlaç, dondurma ) servis edebilirsiniz. Doğru tatlı tercihleri yaparak; hem fazla kilolardan, hem sindirim problemlerinden sakınmış, hem de bir çeşit ara öğün yapmış olursunuz.
ŞEKER YERİNE HURMA İKRAM EDİN: Drajeler, şekerlemeler yerine ise misafirlerinize hurma ve kuru meyve ikram edebilirsiniz. Ayrıca, miktarları ölçülü olmak koşuluyla fındık, ceviz, badem ve kuru meyvelerden oluşan mini tabaklara yer verebilirsiniz. Böylece hem mineral ve vitamin içeriği zengin hem de lezzetli sunumlar yapmış olursunuz.
KENDİNİZİ KONTROL EDİN: Bayramda, kendimizi besin tüketiminin kısıtlandığı bir dönemden çıkmış gibi hissetsek de kontrolsüz besin tüketimini engellemeli, masaya oturup bir anda fazla yemek yeme alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Yediğimiz-içtiğimiz tüm gıdalar bedenimize yaptığımız yatırımdır. Doğru seçimlerle vücudumuzu sağlıklı geleceğe hazırladığımızı unutmamalıyız.
KAYISILI – HURMALI SU MUHALLEBİSİ:
MALZEMELER:
200 g taze kayısı veya günkurusu
100 g hurma
1 bardak taze sıkılmış portakal suyu
2 tatlı kaşığı toz tarçın
100 g kavrulmamış badem
1 litre süt
8 çay bardağı ılık su
3 yemek kaşığı toz tatlandırıcı
2 çay bardağı nişasta
1 paket vanilya
Kayısı ve hurmaları iri parçalar halinde doğrayıp, 2 bardak su + 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu ve tarçın ile blenderdan geçirin.
Soğuk süt + su + nişasta ve vanilyayı kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Ilıdıktan sonra tatlandırıcınızı ekleyin.
Elde ettiğiniz meyveli karışımı tepsinize veya borcama yayın, üzerine iri kırılmış kavrulmamış bademleri serpiştirin, üzerine muhallebiyi ekleyin. Buzdolabında bir gece boyunca dinlendirin. Ertesi gün muhallebiyi kare kare keserek, dilerseniz üzerine kavrulmamış badem ve toz tarçın serperek servis edebilirsiniz.
Çaya tarçın!
Bayramda gelecek misafirleriniz için de kendiniz için de bu iyiliği yapın...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3651 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Amazon "Organic Windy Valley" ürünlerini tüketicilere sunuyorAmazon, internet sitesi üzerinden Organic Windy Valley markasının gıda ürünlerine ulaşılabildiğini duyurdu.
Etimesgut Belediyesinden çölyak hastalarına özel gıda desteğiEtimesgut Belediyesi, çölyak hastalarına glütensiz gıda ürünlerinden oluşan özel gıda paketi vermeye başladı.
Sincan’da Çölyaklı Vatandaşlara Özel PiknikSincan Belediyesi çölyaklı vatandaşlara destek olmaya devam ediyor. Başkan Murat Ercan'ın katılımıyla Polatlar Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon...
Tavsiye Üzerine Gittiği "Sağlıklı Hayat Merkezi"nde 10 Ayda 23 Kilo VerdiKastamonu'da geçirdiği rahatsızlık üzerine aile hekiminin tavsiyesiyle Sağlıklı Hayat Merkezine müracaat eden 44 yaşındaki kadın, 10 ayda 23 kilo vererek...
- 18:53 - GE HealthCare, yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme için Sutter Health ile işbirliğine gitti
- 18:38 - İsrail, ateşkes görüşmeleri ilerlemesine rağmen Gazze Şeridi'nde bir hastaneyi kuşattı
- 18:38 - Düzce'de "Ortak Sağlık Güvenlik Birimi" firmaları toplantı yaptı
- 18:18 - Denizli'de beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 kişiye umut oldu
- 16:48 - "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşmasında ara karar
- 16:13 - Şanlıurfa'da çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarı
- 15:53 - Van'da ambulans helikopter 2 hamile kadın için havalandı
- 15:43 - Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus Belediyesi, çevre ve sağlık felaketi konusunda uyardı
- 14:28 - Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara implant tedavi hizmeti sunuluyor
- 14:23 - İstanbul Valisi Gül'den sanatçı Edip Akbayram'a hastanede ziyaret
- 14:13 - Erzurum'da üniversite hastanesine kazandırılan yeni tomografi cihazıyla acil vakalar erkenden teşhis edilecek
- 13:58 - BM, çete şiddetinin yaşandığı Haiti'de 1 milyon 41 bin kişinin yerinden edildiğini bildirdi
- 13:48 - Normal doğumu teşvik için ebelere yönelik eğitimlere başlandı
- 13:03 - Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M Çiçeği salgınında 2025’in ilk haftasında 20 kişi öldü
- 12:38 - Muş'ta görme engelli kişi devlet desteğiyle işini kurdu
- 12:23 - ÇAKÜ ve KAEÜ'lü akademisyenlerin meme kanseriyle ilgili çalışması olumlu sonuç verdi
- 12:18 - TOGÜ'de proje tanıtımı yapıldı
- 12:18 - Sierra Leone'de M çiçeği vakaları nedeniyle "acil durum" ilan edildi
- 12:03 - Organları gelişmeden doğan Asel bebekler, 4 ay sonra ana kucağında
- 11:43 - Mudurnu'da anne adaylarına eğitim verilecek
- 11:23 - ABD'deki yangınlar "yakıt yükü" etkisiyle felakete dönüştü
- 11:13 - MSF, Esed rejimi döneminde ulaşılamayan bölgelere de erişerek Suriye halkının yaralarını sarıyor
- 11:03 - İstanbul'da 4 yıldır tedavi gören caretta caretta mavi sularla buluşacağı günü bekliyor
- 10:58 - Çocuklarda büyüme geriliği, erken müdahaleyle tedavi edilebiliyor
- 10:03 - Adana'da ruhsatsız depoda 145 bin 520 kutu ilaç ele geçirildi
- 22:58 - DMM, "Geçici koruma statüsündeki Suriyelilere hastanelerde öncelik veriliyor" iddiasını yalanladı
- 17:03 - Kabine üyelerinden, "Aile Yılı" paylaşımı
- 16:33 - Erzurum devlet desteğiyle "Yaşayan Değerler"ine sahip çıkıyor
- 16:28 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile Yılı Tanıtım Programı'nda konuştu: (3)
- 16:18 - İngiltere'de hastaneye yatışı için uzun saatler sedyede bekleyen hastaların sayısı artıyor
- 15:28 - İsrail hapishanesindeki bir Filistinli, "tıbbi ihmal" nedeniyle hayatını kaybetti
- 14:43 - Eskişehir Şehir Hastanesi "TÜSKA Akreditasyon Belgesi" aldı
- 14:43 - Trakya Üniversitesi öğrenci topluluklarına ÜNİDES Desteği
- 14:18 - Gana'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 40'a yükseldi
- 13:28 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 12:38 - Yalova'da başlatılan kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi
- 15:48 - Beypazarı'nda belediye personeline ilk yardım eğitimi
- 15:23 - Sakarya Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği başkanlığına Mahmure Çolak seçildi
- 14:43 - Eskişehir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, 411 bin 527 kişiye hizmet verdi
- 14:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşması yarın görülecek
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara implant tedavi hizmeti sunuluyor
- GE HealthCare, yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme için Sutter Health ile işbirliğine gitti
- Şanlıurfa'da çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarı
- İstanbul Valisi Gül'den sanatçı Edip Akbayram'a hastanede ziyaret
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim