RIDVAN TANDOĞAN
Halk arasında "cam kemik" olarak bilinen ve kemiklerde kolayca kırılmalara yol açan "Osteogenesis Imperfecta" hastalığı bulunan 10 yaşındaki Hüseyin Cihan Kök, yaşadığı zorluklara rağmen eğitimini sürdürme konusundaki azmi ve kararlığıyla örnek oluyor.
Balıkesir'in Gönen ilçesine 8 kilometre uzaklıktaki kırsal mahallelerden Üçpınar'da ailesi ile yaşayan Kök, Milli Eğitim Bakanlığının "Evde ve Hastanede Eğitim Hizmetleri Yönergesi" kapsamında, Gönen Atatürk Ortaokulu'ndan gönderilen 2 öğretmenden haftada 12 saat 5. sınıf dersleri alıyor.
Kök, derslerini ve öğretmenlerini sevdiğini, eğitimini sürdürme konusunda kararlı olduğunu vurgulayarak, "Büyüyünce çocuk doktoru olmak istiyorum." dedi.
"Kemikleri 'Çıt' diye kırılıyor"
Anne Esra Kök de oğlunun bugüne kadar hep sırt üstü yatmak zorunda kaldığını ifade ederek, "Kemikleri gelişemediği için ne kadar hafif dönerse dönsün kemikleri 'çıt' diye kırılıyor, bu yüzden doktorları 'ameliyat olmaz' dediler. Bugüne kadar tedavileri yapıldı. Şimdi yeni umut olarak yaşı ilerlemeden Adana'da özel bir hastanenin ortopedi bölümünde tedavisine devam edeceğiz." diye konuştu.
"Hüseyin'de okuma azmi fazlasıyla var"
Gönen Atatürk Ortaokulu'ndan gelen öğretmenlerden Salim Nizam da, Hüseyin Cihan Kök'ün başarılı bir öğrenci olduğunu vurgulayarak, "Hüseyin'de okuma azmi ilk eğitimine başladığımızdan beri fazlasıyla var. Okumada hiç problem çekmiyor." dedi.
Cam kemik hastalığı
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilay Şahin, halk arasında "Kırılgan kemik hastalığı" olarak bilinen "Osteogenesis Imperfecta"nın, temel olarak kemik dokuyu tutan, genetik bir rahatsızlık olduğunu söyledi.
Rahatsızlığın dünyada görülme sıklığının 100 bin kişide 6-7 olduğunu belirten Şahin, buna her 20 bin bebekten birinde rastlanabileceğini aktardı. AA