• BIST 9910.61
  • Altın 3063.972
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 15 °C

Çalışma sürelerini artıran mesai genelgesinin iptali için dava açıldı

Çalışma sürelerini artıran mesai genelgesinin iptali için dava açıldı
Türk Tabipleri Birliği, çalışma sürelerini artıran mesai genelgesinin iptali için dava açtı.Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 03 Ağustos 2010 günü yayımladığı genelge ile hastanelerde çalışan ...

Türk Tabipleri Birliği, çalışma sürelerini artıran mesai genelgesinin iptali için dava açtı.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 03 Ağustos 2010 günü yayımladığı genelge ile hastanelerde çalışan sağlık personelinin günlük normal çalışma süresini 9 saate çıkardı. Genelgede; hastanelerde sağlık hizmetinin 24 saat kesintisiz sürdürüldüğü dikkate alınarak günlük mesai sürelerinin belirleneceği ve çalışanlara 12.00-14.00 saatleri arasında hizmeti aksatmamak kaydıyla 1 saatlik öğle tatili verileceği, sağlık çalışanlarının bu 1 saatlik arada kurumdan ayrılamayacakları, ihtiyaç duyulması halinde görevlerini sürdürecekleri bildirildi. Böylece sağlık personelinin gerçekte çalışarak geçirdiği bir saatlik süre, öğle tatili sayılarak günlük çalışma süresi dokuz saate, haftalık çalışma süresi ise 45 saate çıkarıldı.

Oysa sağlık çalışanlarının çalışma sürelerini haftada 45 saat olarak düzenleyen 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun 30 Temmuz 2010 tarihinde yürürlükten kalktı. Bu nedenle sağlık personelinin haftalık normal mesai süresi de diğer kamu çalışanları ile eşit hale gelerek 40 saate indi. Sağlık Bakanlığı ise, çıkarttığı bir genelgeyle; çalışma süresi içinde kullanılan öğle yemeği hakkını “öğle tatili” olarak gösterip, çalışma sürelerini 2368 sayılı Yasa’nın yürürlükte olduğu dönemde olduğu gibi 45 saat olarak uygulamaya devam ediyor.

Gerçek şu ki, hastanelerde sağlık personelinin öğle tatilini kullanması mümkün değildir. Çünkü söz konusu kurumlarda ameliyathane, yoğun bakım, acil ünitesi gibi pek çok birimde ve bunlarla bağlantılı diğer birimlerde öğle tatili olarak belirlenen sürelerde de kamu görevlileri kesintisiz çalışmaya devam etmektedir. Dolayısıyla pek çok birimde sürdürülen hizmete ara verilemeyeceği açıktır. Zaten Sağlık Bakanlığı da bunun için çalışanların hem bir saatlik öğle tatilinden söz etmekte hem de bu sürede kurum dışına çıkmalarını yasaklamaktadır.

Çalışma hukuku ile ilgili hukuki düzenlemeler, Avrupa Mahkemesi kararları ve Yargıtay kararlarında çalışanların kurum dışına çıkmadan kurumda geçirdikleri sürelerin tatil olmadığı, çalışma süresi olduğu net bir biçimde belirtilmektedir. Çalışanların kurum dışına çıkabildikleri, dinlenme hakkının tam olarak kullanıldığı durumlarda ise öğle yemeği aralarının tatil olarak değerlendirileceği açıkça vurgulanmaktadır.

Aslında Sağlık Bakanlığı da yataklı tedavi kurumlarındaki sağlık çalışanlarının hizmetten kaynaklı nedenlerle öğle tatili kullanamadığını, öteden beri bunun hem ülkemizde hem dünyada böyle olduğunu biliyor. Ancak muayenehanesi olan hekimleri hedef göstererek yüz binlerce sağlık çalışanının dinlenme hakkını hukuka aykırı bir biçimde ortadan kaldırıyor, çalışma süresini artırıyor.

Sağlık Bakanlığı bu hukuksuz ve haksız uygulamaya bir an önce son vermelidir.
 

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ

Bu haber toplam 4920 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim