Bugün 12.30’da NTV’de canlı olarak ekrana gelecek olan Çalışma Hayatı’nda acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri konusu ele alınacak. Ali Tezel ve Burçak Önder’in birlikte sundukları Çalışma Hayatı’nda acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri, hastaların hak ve yükümlülüklerinin neler olduğu tartışılacak.
Ayrıca her programda izleyicilerden gelen çalışma yaşamı ve emeklilikle ilgili soruların yanıtları da veriliyor. Sorularınızı [email protected] adresinden iletebilirsiniz.
NTV’de salı ve perşembe günleri canlı olarak yayınlanan Çalışma Hayatı, sosyal güvenlik, emeklilik ve çalışma hayatına ilişkin soru ve sorunlara çözüm üretmeyi sürdürüyor. Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel ve Burçak Önder’in birlikte sundukları programda bugün 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamaları gereğince acil hallerde hastalardan fiyat farkı istenemeyeceğini vurgu yapılacak.
Tezel’e göre;
SGK’yla sözleşmesi olan özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri normal zamanlarda verdikleri her sağlık hizmeti için yüzde 30 oranına kadar fark isteyebilmektedir ama aşağıda sıralanan hallerde tek kuruş bile fark isteyemezler. Bunlar;
Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
Yoğun bakım hizmetleri,
Yanık tedavisi hizmetleri,
Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
Organ, doku ve hücre nakilleri,
Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
Diyaliz tedavileri,
Kardiyovasküler cerrahi işlemleridir.
Bu iş ve işlemlerden ilave ücret alınamaz.
SGK ile sözleşme imzalamayan özel hastaneler de acil hallerde sizlerden tek kuruş fark isteyemezler. Kanun’un 73 üncü maddesine göre; “…Acil haller dışında sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından kişilerce satın alınan sağlık hizmeti bedelleri Kurumca ödenmez.
Sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından acil hallerde alınan sağlık hizmeti bedeli, 72 nci madde gereği sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları için belirlenen bedeller esas alınarak genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere fatura karşılığı ödenir. Sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları, acil hallerde, sözleşmeli sağlık hizmetleri sunucuları ise Kurumun belirlediği sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden veya Kurumdan herhangi bir ilave ücret talep edemez…”
Örnek:
SGK ile sözleşmesi olmayan bir hastanenin önünde trafik kazası geçirdiniz ve sizi yaralı halde apar topar buraya götürdüklerinde bu hastanede tedavi olduktan sonra GSS’li olduğunuzu (ki herkes GSS’lidir) beyan ettiğinizde hastane kendi fiyatlarını değil SGK’nın fiyatlarını dikkate alarak size fatura kesmek zorundadır. Bu fatura bedelini de gidip SGK’den aynen tahsil edebilirsiniz.