• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Çağın hastalığı astım sizi tehdit ediyor

Çağın hastalığı astım sizi tehdit ediyor
Halk arasında nefes darlığı olarak bilinen ve hava yollarının periyodik daralması sonucu soluk almanın güçleştiği astım, özelikle son günlerde en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor.

Kalıtsal bir hastalık olarak bilinen astım özellikle sanayileşmiş toplumların doğallıktan uzak yaşamları sonucunda daha sık görülüyor. Hava kirliliği, gündelik hayatta kullanılan kimyasal maddelerin yanı sıra, halılarla kaplı evlerin akarları, evlerimizde beslemek zorunda kaldığımız hayvan tüyleri, polen gibi alerjenler, özellikle ailesinde astım olan çocukların solunum yollarını tıkıyor.

Göğüste sıkışma, nefes almada güçlük, hırıltılı nefes alma, öksürük gibi şikayetlerle kendini gösteren astımın belirtileri, tetikleyen faktörleri ve önemli astım krizlerinde doğru ilkyardım teknikleri hakkında, Medline Acil Sağlık Hizmetleri Operasyonlar Direktörü Dr. Barış Mutluer bilgiler veriyor…

Astımın belirtileri;
Astım, bazı vakalarda seyrek olarak görülen hırıltı ve solunum yokluğu nöbetleri olarak görülürken bazı vakalarda da hemen hemen her gün kendilerini güçten düşüren ve yaşamsal tehdit oluşturan ataklar olarak ortaya çıkıyor.

Astımın belirtileri arasında; çoğunlukla geceleri, sabahın erken saatlerinde ve egzersiz sonrası kötüleşen hırıltı ve öksürük, göğüste tıkanma, nefes darlığı, panik ve anksiyete ve nefes vermede yaşanan zorluklar yer alıyor.

Evdeki toz astımı tetikleyebilir;
Astım genellikle çocukluk döneminde oluşmasına rağmen hemen her yaşta gelişebiliyor. Çoğunlukla alerjiyle ilgisi olduğu görülen astımın en yaygın tetikleyicileri; ev tozu, polen, küf ve evcil hayvan kepeği olarak biliniyor. Astımı tetikleyen diğer faktörler arasında ise; soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonu, sigara, kirli ya da soğuk hava ve stres bulunuyor.

Ciddi astım krizinde ilk yardım;
Astım krizi bazen çok ileri derecede nefes darlığı yapabiliyor. Bu gibi durumlarda hasta kaygılı, zor ve hırıltılı nefes alan, morarmış, öksüren, soğuk terleyen, çarpıntılı bir halde oluyor. Böyle ciddi astım krizleri bazen öldürücü boyutta olabiliyor.

Böyle biriyle karşılaşıldığında öncelikle soluk borusunu tıkayan bir şey olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Soluk borusunu tıkayan bir şey olmadığı vakanın astım krizi olduğu kesinleştiğinde, öncelikle göğsünü sıkıştıran giysiler, kravat, sıkı gömlek yakası, sıkı bel kemeri varsa bunlar gevşetilmeli. Hastanın kriz halindeyken kullandığı ilaçlar varsa, bunları kullanmasına yardım edilmelidir. Varsa özel doktoru ya da hastanenin acil servisi ile bağlantı kurup durumuna göre alınacak önlemler belirlenmeli, bir yandan da ambulans çağırarak acilen sağlık kuruluşuna nakli sağlanmalıdır.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2793 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim