Ancak ciddi bir kalp krizi riskiyle karşı karşıya olan koroner arter hastaları göğüste ağrı, baskı hissi, yokuş ya da merdiven çıkarken yorgunluk hissi gibi şikayetlere rağmen by pass ameliyatı olmaktan korkuyor. Hastaların operasyondan değil, ameliyat olmamaktan korkması gerektiğini söyleyen Liv Hospital Kardiyovasküler Cerrahi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Murat Mert by pass hakkındaki ayrıntıları paylaşıyor.
Sıkıntı artınca ameliyat riskli hale geliyor
Prof. Dr. Mert, hastalar ameliyattan kaçınca damarlardaki darlık ve tıkanıklıkların kalp adalesine ciddi zararlar verip kalbin işlevini bozduğunu, hastanın hayatına olası bir kalp krizi veya ani ölüm tehdidi altında devam ettiğini, kalp adalesinde artık geri dönüşü olmayan hasara yol açtığını söyledi. Mert, sözlerine şöyle devam etti: Hastalar sıkıntıları iyice artınca mecburen ameliyat olmak istiyorlar ancak bu sefer de ameliyat çok daha riskli hale geliyor. Bu yüzden ameliyatların önerildiği zaman olunması önemli. Koroner by pass ameliyatı sonrası hastaları yeni bir yaşam bekliyor. Ameliyattan sonra sigara içilmediği, düzenli beslenildiği takdirde hasta bir-bir buçuk ay içinde normal aktif yaşamına kavuşuyor. Hatta ameliyattan 20 gün sonra da kontrollü olarak cinsel hayatına geri dönebiliyor.” Prof. Dr. Murat Mert by pass ameliyatları ile ilgili detayları paylaştı.
By pass ameliyatı sırasında stent de takılıyor: HİBRİD CERRAHİ
By pass ameliyatları günümüzde artık modern teknolojiyle yapılıyor. Ameliyatı yapmanın birçok yolu var. Biz genel olarak klasik yöntemle kalbi durdurarak ameliyatı yapıyoruz ve bu şekilde yapılan ameliyatların sonuçlarının diğer alternatif yöntemlerle yapılan ameliyatlara oranla çok daha başarılı olduğunu bildiğimizden bu yöntemi tercih ediyoruz. Ancak bizim de çalışan kalpte de bu ameliyatı yaptığımız hastalarımız oluyor. Yöntem hastanın özelliklerine göre belirleniyor. Son yıllarda çok yeni bir yöntemle yapılan ameliyatlar ilgi çekici. Bizim de uyguladığımız ve gelecekte by pass cerrahisinde önemli yer tutacağına inandığımız Hibrid Cerrahi kalbin önündeki damara 4-5 cm’lik bir kesi ile biz by pass yaparken diğer iki damara kardiyolog arkadaşlarımız stent koyuyorlar ve 3 damar hastası olan kişi 4-5 cm’lik bir kesi ile her üç damarı da yenilenmiş olarak 4-5 günde evine gidiyor. Bu yöntemle hasta kalp cerrahisi ve kardiyolojinin en gelişmiş olanakları birleştirilerek aynı hastada kullanılıyor.
Ameliyattan sonra köşenize çekilip oturmayın
Koroner by pass ameliyatları hasta bir köşede otursun diye değil, bir an önce normal hayata dönsün diye yapılıyor. Amaç by pass ameliyatı olmuş birini artık kalp hastası statüsünden çıkarıp bir an önce normal hayatına döndürmek. Hastalar ameliyattan sonra 5-6 gün hastanede yatıyor. Bir hafta da evde istirahat ettikten sonra hasta küçük yürüyüşlere, sokağa çıkamaya başlıyor. Bir, bir buçuk ay sonra da kademeli olarak normal hayatına dönebiliyor. Genelde bu hastalar bir buçuk ay sonra işlerine gidecek duruma geliyorlar. Amaç bir buçuk ay içinde hastayı normal hayata döndürüp tüm eski aktivitesini kazandırmak.
Ameliyattan 20 gün sonra cinsel hayata!
By pass normal hayata dönmek için yapılıyor. Hasta "Kalp hastasıyım, bir köşede oturayım” gibi düşünmemeli. Bu ameliyatlar hastaya sağlıklı dönemdeki aktivitesi kazandırılmak için yapıyor. By pass ameliyatı olan kişi bir-bir buçuk ay sonra bütün aktivitesini geri kazanabilir. Ameliyattan 20 gün sonra da kontrollü olarak cinsel hayatını yeniden kazanabilir. Tabii aşırı efor harcanmaması gerekir. İlaçlar kadar hatta daha önemli olan şey yürüyüş yapmak. Kısa kısa başlayıp kademeli olarak doktorun söylediği şekilde artırılacak yürüyüşler ilaçlar kadar etkili hatta ilaçlardan daha önemli. By pass ameliyatları bir köşeye çekilmek için değil, normal hayata dönmek için yapılıyor.
NORMAL HAYATA DÖNÜŞÜ HIZLANDIRAN ALTIN ÖNERİLER
Sigaraya kesinlikle içmeyin
Sigara by pass hastaları için normal insandan daha zararlı. Çünkü kalbe yeni konan damarlar sigaraya kalbimizin kendi damarlarından daha da duyarlı oluyorlar. Bu yüzden çok daha çabuk tıkanıyorlar. Sigaraya devam edenlerin by pass ameliyatı olmalarının bir anlamı yok. Sigara içmeye devam ederlerse konan damarlar çok kısa sürede erkenden tıkanma riski altında oluyor.
Kendinizle yarışmayın
Eve döndükten bir hafta sonra küçük yürüyüşlere başlanmalı. Hasta kendini rahat hissettiği kadar yürümeli. Yorulduğunda bırakmalı. Ameliyat sonrası akciğer kapasitesi sınırlıdır. Amaç küçük yürüyüşlerle bunu açmak, normal seviyeye getirmek. En tehlikeli şey kişinin kendiyle yarışması, kendini denemesi. “Yoruldum ama biraz daha idare edebilirim, biraz daha dişimi sıkayım” demek ameliyattan sonra yapılacak en büyük hata.. Yavaş yavaş yürüyüşü tekrarladıkça bu mesafeler uzayacaktır. Amaç birinci ay sonunda haftada 5 gün en az 35-40 dakika yürünmesini sağlamak.
Ağır diyetlere gerek yok
Ameliyat sonrası erken dönemde çok önemli bir yiyecek kısıtlaması yok. Hasta büyük bir ameliyat geçirdiği için cerrahi yaraları oluyor. İyileşme süreci için de bol protein ve kalori ihtiyacı doğuyor. Çok ağır yiyecekler olmadıkça, yüksek tansiyon ya da şeker hastası değilse çok ciddi bir yiyecek kısıtlaması yapılmıyor. Üç ve dördüncü aylarda hastanın bütün testlerini yeniden görüp şekerine, kolesterolüne göre bir diyet programı veriliyor.
By-pass sonrası yürüyüş ilaçtan daha önemli
Ülkemizde en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıkları bulunuyor. Uzmanlar kalp yetmezliği çeken kronik hasta sayısının 1 milyona yaklaştığına ve vakaların her geçen gün daha da arttığına dikkat çekiyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 15048 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, kalp krizi geçirdiğini anlayan kişinin öncelikle sakin olması ve vücut eforunu artırmaması gerektiğini söyledi.
Ağrı'da göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran Vali Koç'a anjiyo yapıldıAğrı'da göğüs ağrısı şikayetiyle Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran Vali Mustafa Koç'a anjiyo yapıldı.
Nohut Koyunca Şifa, Koymayınca Şarap OluyorUzmanı başta kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen alıç sirkesinin hazırlanışında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Nilüfer’de Adımlar Kalp Sağlığı İçin AtıldıNilüfer Belediyesi ve Medicana Bursa Hastanesi, Dünya Kalp Günü'nde, kalp sağlığına dikkat çekmek için doğa yürüyüşü düzenledi.
- 16:33 - Erzurum devlet desteğiyle "Yaşayan Değerler"ine sahip çıkıyor
- 16:28 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile Yılı Tanıtım Programı'nda konuştu: (3)
- 16:18 - İngiltere'de hastaneye yatışı için uzun saatler sedyede bekleyen hastaların sayısı artıyor
- 15:28 - İsrail hapishanesindeki bir Filistinli, "tıbbi ihmal" nedeniyle hayatını kaybetti
- 14:43 - Eskişehir Şehir Hastanesi "TÜSKA Akreditasyon Belgesi" aldı
- 14:43 - Trakya Üniversitesi öğrenci topluluklarına ÜNİDES Desteği
- 14:18 - Gana'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 40'a yükseldi
- 13:28 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 12:38 - Yalova'da başlatılan kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi
- 15:48 - Beypazarı'nda belediye personeline ilk yardım eğitimi
- 15:23 - Sakarya Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği başkanlığına Mahmure Çolak seçildi
- 14:43 - Eskişehir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, 411 bin 527 kişiye hizmet verdi
- 14:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşması yarın görülecek
- 15:08 - Erzurum'da sağlık çalışanları soğuk havaya rağmen Gazze için yürüdü
- 14:53 - Güney Kore, protestolara neden olan tıp fakültesi kontenjanlarını görüşmeye hazır
- 13:13 - Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "ağrısız doğum" hizmeti başladı
- 12:03 - Filistinli genç, İsrail askerlerinin Gazze'de alıkoyduğu kişileri canlı kalkan olarak kullandığını anlattı:
- 11:58 - Gebelikte tedavi edilmeyen depresyon, fetüsün gelişimini olumsuz etkiliyor
- 11:28 - Turistik Tuz Ekspresi, Çankırı turizminin lokomotifi oldu
- 11:08 - Los Angeles'taki orman yangınlarında ölenlerin sayısı 11'e çıktı
- 11:08 - Felç bırakan kazaya rağmen pes etmeyerek öğretmenlik hayalini gerçekleştirdi
- 10:18 - Bilecik'te üniversiteli gençler tasarladıkları eğitsel materyalleri anaokulu öğrencileriyle buluşturdu
- 09:28 - Sigorta prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan esnafın borcuna yapılandırma talebi
- 23:08 - Güney Kıbrıs'ta İnfluenza A virüsü nedeniyle bir haftada 4 kişi öldü
- 21:58 - Balıkesir'e ambulans helikopterle getirilen, kalp krizi geçiren hasta tedavi altına alındı
- 19:48 - TBMM NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı Çavuşoğlu'ndan Suriye mesajı:
- 18:58 - İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 4 bin 500 kişi uzuvlarını kaybetti
- 18:53 - Gabriel Sara'nın bağlarında zorlanma ve kanama tespit edildi
- 18:03 - Gazze'den İstanbul'a dönen doktor, yaşadıklarını anlattı
- 17:38 - Çorum'da 12 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 17:18 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, Düzce'de ziyaretlerde bulundu
- 17:13 - BM İnsan Hakları Komitesi, Avustralya'nın sığınmacı haklarını "ihlal ettiğine" karar verdi
- 17:08 - Gazze'deki Şifa Hastanesinin onarımına başlandı
- 16:23 - İç kanama şüphesiyle hastaneye kaldırılan şarkıcı Edip Akbayram ameliyat edildi
- 16:18 - Kayseri'de ruhsatsız diş muayenehanesi işleten kişi hakkında adli işlem başlatıldı
- 15:33 - Dünya Meteoroloji Örgütü, Los Angeles'taki yangınları "korkunç bir trajedi" olarak değerlendirdi
- 15:23 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Çocuk Kalp Merkezi çocuklara umut oluyor
- 14:03 - Uzmanlara göre, Gazze'de ilk 9 aydaki gerçek ölüm sayısı kaydedilenden yüzde 41 fazla olabilir
- 11:53 - Havza'da anaokulu öğrencilerine ağız ve diş sağlığı eğitimi
- 11:48 - Kargosunu merak eden de yüreği yanan da 112'yi aradı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim