TİROİT HORMONU EKSİKLİĞİ ETKİLİYOR
Büyümeyi etkileyen belli başlı faktörler neler? Vücudumuzdaki organlar büyüme için ne kadar önemli?
Öncelikle genetik, ardından beslenme ve hormonal denge büyük önem taşıyor. Büyüme ve tiroit hormonlarının dışında cinsiyet hormonları da büyümeyi düzenliyor. Ayrıca büyürken vücuttaki kalp, akciğer ve böbrek gibi organların da sağlıklı olmaları gerekiyor.
Tiroit hormonu, çocuklarda boy kısalığına neden olur mu?
Tiroit hormonu; büyüme ve gelişme, oksijen kullanımı ve ısı oluşumu, sinirsel işlevler ile vücut metabolizmasını ayarlar. Tiroit hormonu eksikliği, hem yavaş büyüme hem de zekanın az gelişmesiyle sonuçlanır. Bu sorun doğuştan olabileceği gibi sonra da gelişebilir. Tiroit hormonu eksikliği, kan testi ile saptanmalı ve ilaçla tedavi edilmelidir.
EBEVEYNİN BOYU KADAR UZUYOR
Anne-babanın boyu çocuğun kaderini mi belirler?
Genetik faktörler, çocuğun fiziksel büyümesini belirleyen en önemli etkenlerden. İstisnalar olmakla birlikte, çocuğun boyu genellikle anne ve babasının boyu ile orantılı oluyor. Beslenme, spor ve hormonlar çocuğun genetik potansiyeline ulaşmasını ve belki bu potansiyeli birkaç santim geçmesini sağlayabiliyor.
İLK İKİ YILA DİKKAT
Beslenme, çocuğun gelişmesinde nasıl bir rol üstleniyor?
Çocuğun yaşına uygun kalori alması ve dengeli beslenmesi son derece önemli. Büyümenin hızlı olduğu ilk iki yıl içindeki beslenme bozuklukları büyümenin geri kalmasına neden olabiliyor.
Neden ilk iki yıldaki gelişimi bu kadar önemsiyorsunuz?
Bebekler, ilk iki yıl iyi beslenemez ve yeterli kilo alamazlarsa daha sonra bu açığı kapatmaları mümkün olmayabiliyor. Çocuklar sırf bu nedenle kısa boylu kalabiliyor. Bu yüzden bebeklik dönemindeki beslenme ve kilo artışı bizim için çok önemli.