• BIST 9890.76
  • Altın 3023.088
  • Dolar 35.3418
  • Euro 36.477
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 14 °C

Büyüme çağında hareket fazla kiloları kovuyor

Büyüme çağında hareket fazla kiloları kovuyor
Çocuk yaşta edinilen doğru alışkanlıklar obezite gibi tehlikelerden korur. Taylan Kümeli yazdı. Büyüme çağında hareketsiz kalan çocuklar,..

Büyüme çağında hareketsiz kalan çocuklar ilerleyen yaşlarda obezite sorunuyla karşı karşıya kalabiliyor. Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan obezite bugün çocukları da etkisi altına almaya başlıyor. Her gün gazetelerde hangi ülkede ne kadar obez çocuk oranı olduğunu yayınlayan haberlerle karşılaşabiliyoruz.

Uzmanlar da konun ciddiyetine önemle değiniyor ve daha sağlıklı bir yaşamiçin neler yapmamız gerektiğini bizlere anlatıyorlar. Uzmanlara göre sağlıksız yaşamanın en önemli nedenlerinden biri hareketsizlik. Çocukların da hareketsizliğin var olduğu ortamlarda yaşamaları onların da hareketsiz hale getiriyor ve erken yaşta obezite gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmalarına neden oluyor. Çocuklarınızda bu tip problemlerin oluşmasını engellemek için neler yapabilirsiniz işte size birkaç ipucu...

NELER YAPILABİLİR?
Hareket etmek, spor yapmak gibi alışkanlıklarınız yoksa anne baba olarak bu alışkanlıkları ilk önce siz edinmelisiniz, çünkü çocuğunuzun en önemli rolmodeli sizsiniz. Çocuğunuza olabildiğince erken yaşta çeşitli jimnastik hareketleri öğretmelisiniz. Çocuğunuzun hangi yaşta hangi jimnastik hareketini öğrenmesi gerektiğini bir uzmana sorarak öğrenmelisiniz, çünkü yapacağınız en ufak bir yanlış çocuğunuz için sonraki dönemlerde problemyaratabilir. Çocuğunuza öğrettiğiniz hareketlerde fiziksel gelişimin tek bir öğesine takılı kalmayın, farklı hareketleri birleştirerek fiziksel gelişimin birçok noktasını destekleyin. Çocuklarınıza yaptırdığınız aktivitelerde el-göz ve ayak-göz koordinasyonu sağlayan hareketler yaptırmaya çalışın.

Örneğin top atıp-yakalama oyunu el-göz koordinasyonunu oldukça destekleyen bir aktivitedir. Futbol oyununa benzer oyunlar ise ayak-göz koordinasyonunu destekleyen aktiviteler olarak bilinirler. Çocuğunuza doğa ortamında hareket etme imkanı sağlayın. Toprakta, engebeli yerde yürümek özellikle küçük yaştaki çocuklar için uzmanlar tarafında sıkça tavsiye edilen aktivitelerdir. Çocuklarınızı oyun parklarına götürmeye çalışın. oyun parkları her çocuğun bulunmaktan zevk aldığı mekânlardır. Ancak dikkat! Oyun parklarında çocuklarınızın yaşına ve fiziksel gelişimine hitap etmeyen oyun aletleri de bulunmaktadır, bu nedenle çocuklarınız parka oynarken onları sürekli takip etmeli ve onlara yardımetmelisiniz.

TV İZLEMEK olumsuz etkiliyor
UZUN dönemli araştırmalar okul öncesi dönemde aşırı miktarda televizyon seyreden çocukların (günde 3- 5 saat arası) ileriki yaşlarında obezite ve dikkat bozukluğu problemleriyle oldukça sık karşılaştığını gösteriyor. Obezite probleminin çocukların çok fazla televizyon izlemeleri sonucunda hareketsiz kalmalarına ve televizyonda gördükleri besin değeri düşük ama yağ oranı fazla olan besinlere özenmeleri ve bunları sık sık tüketmelerine bağlanıyor. Dikkat bozukluğuna bağlı problemler ise beyin gelişiminin bu dönemdeki rolü ile çok ilgili. İyi bir beyin gelişimi çocuğun çevresinden fazla uyaran alması ile doğru orantılı, ancak çocuklar televizyon seyrederken çevrelerinden çok fazla uyaran almazlar, sadece pasif konumda kalarak görüntüleri takip ederler. Böylece beyin gelişimleri için gerekli olan uyaranları almamış ve beyin gelişimlerini tamamlamamış olurlar. Dikkat bozukluğuna televizyonda kısa aralarla seri şekilde farklı bölümlere geçen görüntülerin de sebep olduğu düşünülüyor.Çünkü bu durum da çocuklar çok fazla konsantrasyona ihtiyaç duymadıkları gibi sahneler arasında sebep sonuç ilişki de kurmaları gerekmez.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3699 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim