İlaç fiyatlarında 4 Aralık'ta uygulanmaya başlayacak büyük indirim öncesi stok zararlarının giderileceği sinyalini alan eczacılar, sorunlarına kalıcı çözüm için "meslek hakkı" ödemesi istiyor.
İlaç fiyatlarında 4 Aralık'ta uygulanmaya başlayacak büyük indirim öncesi stok zararlarının giderileceği sinyalini alan eczacılar, sorunlarına kalıcı çözüm için "meslek hakkı" ödemesi istiyor.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, "sistemin kılcal damarları" olarak adlandırdığı düşük cirolu eczanelerin böyle bir önleme ihtiyacının büyük olduğunu belirtirken aksi halde bu işletmelerin 4 Aralık'tan sonra kapanma noktasına geleceğini söyledi. Özel, 40 bin liranın altında cirosu olan bu eczanelere ciddi oranda, diğer eczanelere de sembolik olarak meslek hakkı ödemesi yapılmasını istedi.
Eczanelerin kârı üçte iki azalacak
Özel, ilaç bütçesinin yüzde 20 aşıldığı belirtilirken sektörde yüzde 20'lik bir pazar genişlemesi yaşandığını söyledi. Bu süreçte eczacıların ise ciro kaybettiğini vurgulayan Özel, düşük cirolu eczane sayısının 8 binden 10 bine çıktığını kaydetti. Özel, 4 Aralık'ta ilaç fiyatlarında yapılacak büyük indirimler sonucunda eczacıların yüzde 15 ciro kaybıyla daha karşı karşıya kalacağını vurgularken bunun da net kârlarının yüzde 1 azalması anlamına geldiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları belirlemelere göre 40 bin lira ciro yapan bir eczanenin vergi sonrası net kârının ilaçta fiyat indirimi getiren yeni kararnameyle 1900 liradan 600 liraya düşeceğini söyleyen Özel, "Sektörde kredi kullanımının da yoğun olduğunu hatırlarsak böyle bir kayıp sonucunda 7000 eczane derhal batabilir" dedi.
Özel, bu rakamın 3 bininin köy, belde ve mahallelerdeki düşük cirolu ve güçsüz eczaneler olduğunu belirtti. Özel, "4 Aralık'ta sorun aşıldı demek için stok zararı sorunumuzun çıkarılacak düzenlemeyle aşılmasını ve kârlılık sorunumuzun çözümü için de meslek hakkı ödemesine başlanmasını istiyoruz. Stok zararımız telafi edilmezse 3115 kalem ilacı depolara yollayacağız" diye konuştu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile konuya ilişkin olarak 60 günde 11 kez görüştüklerini belirten Özel, Akdağ'ın meslek hakkı talebine sıcak baktığını ancak ekonomi yönetimini ikna etme konusunda sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Özel, bu noktada özellikle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın konuyu ele almasını beklediklerini ifade ederken ilaç indirimlerinde erteleme olacağına ilişkin duyumlar aldıklarını ancak bunun soruna çözüm getirmeyeceğini söyledi.
Ekonomik Ayrıntı