• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Burun spreyindeki tehlikeye dikkat!

Burun spreyindeki tehlikeye dikkat!
Burun tıkanıklığından rahatsız olduğu için burun spreyi kullanmaya başlayan hastalara uyarı: Bağımlılık yapabilir.

Burun spreyi bağımlılarının pek çoğunda, bu tip ilaçlara başlamalarına neden olan ek bir burun tıkanıklığı nedeni var. Örneğin “deviasyon” adı verilen burun eğriliği durumlarında, gribal bir enfeksiyon sırasında sıklıkla burun açıcı spreyler kullanılırsa, burun etleri (konkalar) büzüşür ve eğrilik olmasına rağmen hasta burnundan daha önce alamadığı kadar rahat nefes alır. Bu şekilde burun açıcı damla veya sprey kullanımı sürdürüldüğünde bağımlı hale gelinebilir.

"Burun damlası ve sprey bağımlılığı" hakkında bilgi veren Op. Dr. Atilla Şengör, burun açıcı damlalar ve spreylerin içerdikleri bazı maddeler sayesinde “konka” denilen burun etlerini büzüştürdüğünü ve bu şekilde burnun açıldığını, tıkanıklığın ortadan kalktığını söyledi.

Hastaların burundan nefes alabilmenin getirdiği mutluluk ile bu burun sprey veya damlalarını devamlı kullanmak istediğine dikkat çeken Şengör, "Burun açıcı spreylerin basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında 3-4 günden fazla kullanılmamaları gerekir. Burun solunumuyla aldığımız havanın miktarını kontrol eden konkalar ve bunları kaplayan mukoza örtüsü, normal koşullarda 3 saatlik dönemler halinde, sırasıyla sağlı sollu şişip inerek çalışan, burun içi organlarımızıdır. Bu şekilde belirli bir düzen içerisinde buruna giren havanın ısınmasında, temizlenmesinde ve nemlendirilmesinde görev alırlar." diye konuştu.

Bağımlılığın tedavisi mümkün
Halk arasında burun damlası bağımlılığının kesin tedavisi olmayacağına dair yanlış inanış bulunduğunu da kaydeden Şengör, "Hastaları burun spreyi bağımlılığından kurtarmanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan bazılarını hasta kendisi de deneyebilir. Örneğin altta yatan belirgin bir burun eğriliği veya alerji durumu da yoksa, burun spreyini tek taraflı bırakmak, yani bir burun deliğini seçerek o tarafa 2 hafta boyunca sıkmadan diğer taraf ile yetinmeye çalışmak, denenebilir. Bu şekilde sprey sıkılmayan tarafın işlevsel olarak kendini toparlama şansı olur. 2 hafta sonra diğer tarafa kullanım da kesilebilir. Bu aşamada aslında hekim kontrolü altında sistemik dekonjesyon (burun açıcı) ve antialerjik tabletler bu tedavi yönteminin etkinliğini arttırır. Konka şişmelerinin uzun vadede yönetilmesinde kullanılan kortizonlu spreylerin kullanımı ve etkinliğinin endoskopik olarak izlenmesi yine hekim kontrolü altında yapılır. Tıbbi tedaviler pek çok hastayı burun damlası bağımlılığından kurtarabilir. Ancak her hastada tıbbi tedavi tek başına yeterli olmayabilir. Bazı hastalarda belirli bir süre sonra şikayetler geri dönebilir ve burun açıcı spreylere hasta tekrar başlayabilir. Burun tıkanıklığına yol açan burun eğriliklerinin septoplasti dediğimiz yöntemle düzeltilmesi ve konka şişmelerinin etkin bir şekilde endoskopik görüş altında Holmium lazer ve radyofrekans gibi tekniklerle küçültülmesi, bu hastaları kalıcı bir şekilde damla bağımlılığından kurtarabilmemize yardımcı olur" dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim