İdeal bir burun yoktur, ancak bir yüze en uygun olan bir burun şekli vardır. Eskiden her hastaya aynı standart burun yapılmaya çalışılırdı. Ancak artık uzmanlar, bu tür ameliyatlardan uzak durmaya çalışıyor. Burun şeklini belirlerken kişinin anatomik özelliklerini, yüz şeklini, karakterini, cinsiyetini, yaşını, mesleğini göz önüne alarak burun ameliyatları yapılıyor. Uzmanlar erkek hastalarda hiçbir zaman kadınsı bir burun yapmamaya çalışıyor. Tam tersine hafif bir kemer bırakmaya, burunu biraz uzun ve geniş tutmaya, erkeksi özelliklerini vurgulamaya çalışıyorlar. Kadınlarda ise kemikli sert bir yüzü olan bir hastaya küçük, kalkık bir burun yapmıyorlar; ancak minyon, yuvarlak yüzlü bir kadında daha farklı davranıyorlar.
Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel etnik özelliklerin de olabildiğince korunması gerektiğini, vurgulayarak, “Estetik ameliyatların amacı kişilerin genetik ve ırksal özelliklerini silmek değil, o ırkın ya da ailenin güzel bir üyesine dönüştürmek olmalı. Bence bir burun ameliyatına başarılı diyebilmek için, hastanın ameliyat olduğunun anlaşılmaması gereklidir. Burun, yüzde en önemli organlar arasında yer alıyor. Burun operasyonları genel olarak dünyada en çok tercih edilen plastik cerrahi listesinde ilk sıralarda. Örneğin Amerika’da her yıl 400 binden fazla insan burun konusunda sıkıntı yaşıyor ve bunun yüzde 60’ını kadınlar oluşturuyor” dedi. Prof. Dr. Yücel burun estetiği ile ilgili yenilikleri ve diğer merak edilenleri paylaştı.
Burun estetiğinde yenilikler var mı?
Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi, burun ameliyatlarında da iyileşme sürecinin en kısa ve en rahat olması amaçlanıyor. Eskisinden farklı olarak artık tampon kullanmıyoruz, ateli daha kısa sürede çıkarıyoruz. Ameliyat tekniğindeki değişiklikler sayesinde şişlik ve morluklar daha az oluyor, hastalar çok daha kısa bir sürede işlerine ve normal yaşantılarına dönebiliyor. Ameliyat öncesi planlamayı daha ayrıntılı olarak yapıyoruz ve çeşitli görüntüleme sistemleri sayesinde bunu hastalarla önceden paylaşabiliyoruz. Ancak en önemli yenilik estetik bakıştaki değişiklik; artık daha doğal sonuçlar elde etmeye çalışıyoruz.
Burun estetiği kaç kez tekrarlanabilir?
İstenen sonuca ilk ameliyatta ulaşılmaya çalışılmalıdır. Ufak sorunlar için ikinci bir ameliyat yapılabilir. Ancak her yeni ameliyatta başarı şansı düşer ve komplikasyon riski artar.
Ameliyatın riskleri var mı?
Her ameliyatta olduğu gibi, burun ameliyatlarında da anesteziden kaynaklanan bir takım riskler vardır. Bunun dışında en önemli risk kontrol edilemeyen kanamalardır. Ameliyat öncesinde ayrıntılı tetkiklerin yaptırılması ve işlemin donanımlı bir hastanede deneyimli anestezi uzmanları kontrolünde gerçekleştirilmesi bu tür riskleri en aza indirir. Burun ameliyatı sonrasında en sık yaşanan sorun, şekil bozuklukları ve solunum problemleridir.
Burun ameliyatı ne kadar sürüyor?
Ameliyat süresi 1-3 saat arasında değişebilir. Hastalar ameliyatın bitiminden birkaç saat sonra evlerine gidebilirler. Ağrılı bir işlem değildir. Genellikle buruna tampon konulmaz ve hastalar nefes almaya devam edebilirler. Ameliyat sonrasında burnun üzerine flasterler ve plastik bir atel yerleştirilir. İlk günler şişme ve morarma olur, ancak 7 gün içerisinde bunlar büyük oranda azalır. Bir hafta sonra atel, flasterler ve dikişler alınır. Hastalar ameliyattan bir hafta sonra işlerine ve normal yaşantılarına dönebilirler. Ancak burnun şişliği ilk üç hafta devam eder. 3 ay içerisinde burun büyük ölçüde şeklini alır. Ancak tam şeklini alması bir seneyi bulur.
Yaş sınırı var mı?
Burun ameliyatı her yaştaki hastaya yapılabilir, ancak genelde hastalar 20’li yaşlardadır. Yaşı ileri olanlarda derinin ameliyat sonrası alttaki kemik ve kıkırdak değişimlerine adapte olma şansı azalır. O nedenle ileri yaşlarda fazla küçültmeler yapmak doğru olmaz. Yaşı ileri hastalardaki bir diğer sorun, hastaların yüzlerinde meydana gelen değişikliğe alışmalarının zor olmasıdır. Orta yaşı geçmiş ve belirli bir sosyal çevre edinmiş olan insanlar, yeni görüntülerine daha zor adapte olurlar ve ameliyat sonrası daha sıkıntılı geçer. Burun ameliyatı talebi ile gelen orta yaşı geçmiş hastalarda yakın zamanda geçirilmiş duygusal bir travma mutlaka araştırılmalıdır. Burun ameliyatı için ideal yaşın 18-35 yaş arası olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Burun ameliyatı kimlere yapılmamalı?
Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi duygusal yapısı dengeli olmayan, aşırı beklentileri olan, psikiyatrik bozuklukları olan hastalar ameliyat edilmemeli ya da bu tür hastalara çok dikkatli yaklaşılmalı, gerekirse psikiyatrik bir değerlendirmeye gönderilmelidir. Bunun dışında kanama sorunu olan, genel durumu bozuk ve başka sistemik hastalıkları olan kişilerde gerekli önlemler alınmadan, estetik ameliyatlar yapılmamalıdır. Kalın yağlı derisi, zayıf kıkırdakları, kısa burun kemikleri olan hastalar, daha önceden başarısız burun ameliyatları geçirmiş olanlar iyi sonuç alma olasılığının düşük olduğu hastalardır. Bu tür hastalarla önceden çok ayrıntılı bir şekilde konuşulmalı ve beklentilerinin düşük tutulması sağlanmalıdır.
Burun operasyonlarında etnik özellikler korunmalı
Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, burun estetiği alanında yapılan gelişmeler ile şişlik ve morlukların daha az olduğunu, hastaların çok daha kısa bir sürede işlerine ve normal yaşantılarına dönebildiğini belirtiyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4988 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Medipol'den yüz germe operasyonlarında yeni nesil tekniklere dair önerilerMedipol Acıbadem Bölge Hastanesinden Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Ergün Tatar, yüz germe operasyonlarında yeni nesil tekniklerle doğal ve izsiz görünüm sağlamanın mümkün olduğunu bildirdi.
’Sezaryen İle Karın Germe’ Ameliyatlarındaki TehlikePlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emre Kıymık sezaryen ameliyatının karın germe ve liposuction tarzında estetik ameliyatlarla kombine...
Yaş İlerledikçe Kaş Düşüklüğü OluşabiliyorYüz ifadesine anlam katan kaşların yaşla birlikte yüksekliği azalıyor ve kaş düşüklüğü meydana gelebiliyor.
Op. Dr. Karagöz: "Postbariatrik Cerrahi İle Estetik Kaygılar Dışında Özgüven Sorunu Da Giderilebilir”Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlke Karagöz, obezitenin modern toplumların en büyük sağlık sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak,...
- 21:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, ambulanslara ilişkin yönetmelik düzenlemesini değerlendirdi:
- 19:39 - CHP'li Sarıbal, aile hekimlerinin iş bırakma eylemlerini destekledi
- 18:58 - Kastamonu 112 Acil Çağrı Merkezi 2024'te 388 bin 826 çağrı karşıladı
- 18:23 - DSÖ: Gazze'de 12 binden fazla kişi tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyuyor
- 18:13 - UNICEF: Yeni yıl Gazze'deki çocuklar için daha fazla ölüm ve acı getirdi
- 17:03 - Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, Kırşehir'de ziyaretlerde bulundu
- 16:58 - Uzmanından "tüberkülozun tedavi süreci disiplin gerektirir" uyarısı
- 16:53 - Şanlıurfa'da ambulans helikopter 25 günlük bebek için havalandı
- 16:44 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/02
- 16:38 - Niğde Emniyet Müdürü Delen ve Sağlık Müdürü İnan, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 16:38 - İl Sağlık Müdürü Pehlevan, Kocaeli'deki sağlık yatırımlarını inceledi
- 16:33 - Gazze'deki Nasır Hastanesi'nin bazı bölümleri yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyet gösteremiyor
- 16:28 - Gelibolulu öğrencilerden Sağlıklı Hayat Merkezine ziyaret
- 15:53 - ABB'nin başlattığı ücretsiz HPV aşısı uygulamasında ilk dozlar yapıldı
- 15:48 - İstanbul'da sağlık çalışanları eylem yaptı
- 15:28 - 34 Türk teknoloji girişimi CES 2025'te dünya sahnesine çıktı
- 14:58 - Mersin'de zehirlenme şüphesiyle ölen 2 çocuğun cenazesi defnedildi
- 14:53 - İngiltere'de birçok hastane grip vakalarındaki artış nedeniyle "kritik durum" ilan etti
- 14:48 - Tunceli'de diyaliz hastalarına keman dinletisiyle moral verdi
- 14:38 - Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Polat, gazetecilerle buluştu
- 14:23 - Muğla'da hastane otoparkı genişletilerek hizmete açıldı
- 14:23 - İzmir'de doktoru darbeden 3 sanık yeniden yargılanıyor
- 13:13 - Menteşe'de 200 yataklı acil durum hastanesi yapılacak
- 12:03 - Demre'de hayvan sağlığına yönelik çalışmalar yapıldı
- 12:03 - Diyarbakır'da ambulans helikopter lösemi hastası için havalandı
- 11:53 - Siirt'te geçen yıl kamu sağlık hizmetlerinden 4 milyon 106 bin 299 kişi faydalandı
- 11:43 - Şanlıurfa'da parmakta sıkışan yüzük itfaiye ekibince hastanede çıkarıldı
- 11:38 - BM: İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de hastaneler "ölüm tuzağına" dönüştü
- 11:18 - Mersin'den zehirlenme şüphesiyle Ankara'ya sevk edilen 4 kardeşten 1'i öldü
- 11:08 - İsrail'in alıkoyduğu Kemal Advan Hastanesi Müdürü'nün annesi kalp krizinden hayatını kaybetti
- 11:08 - İngiliz milletvekilleri, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını talep ediyor
- 11:03 - İstanbul'daki sağlık kuruluşlarında 2024'te yapılan muayene sayısı 200 milyona dayandı
- 10:53 - KDK, engelli başvurularını hızlı sonuçlandırmak için çalışma yürütüyor
- 10:43 - Medipol'den yutulabilir mide balonlarına ilişkin değerlendirme
- 10:08 - İtalya'nın bir köyünde acil müdahale gerektirecek şekilde hasta olmak yasaklandı
- 09:58 - Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 02:58 - Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı
- 00:33 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda
- 17:33 - TİTCK, bir firmaya ait mide balonu sisteminin uygulanmasını tedbir amaçlı durdurdu
- 16:53 - Şemdinli Kaymakamı Akpınar, sağlık kurumlarını ziyaret etti
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim