• BIST 9640.71
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 10 °C

Burun estetiğinin püf noktası ameliyatlı olduğunun anlaşılmaması

Burun estetiğinin püf noktası ameliyatlı olduğunun anlaşılmaması
Yüzümüzde en çok dikkati çeken organ hangisi? Göz mü? Yanıldınız. Burun! Bu yüzden burnun normalden farklı veya çirkin olması kişilerde, başta güven eksikliği olmak üzere bazı psikolojik sorunlara yol açabiliyor.

Şükür ki günümüz teknolojisiyle estetik cerrahi çok başarılı sonuçlar yaratıyor. 18-20 yaşlarından itibaren uygulanan rinoplasti, yani burun estetiği hakkında tüm merak ettiklerinizi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Duman’dan öğrendik.

Burun estetiğinin önemsenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Haluk Duman söze şöyle başlıyor: “Burun, yüzün orta bölümünde dikkat çeken, işlevsel bir organ. Burnun çirkin ya da normalden farklı olması, kişilerde psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Öyle insanlar var ki, burun ameliyatı sonrası psikolojileri ve sosyal ilişkileri düzeliyor, özgüvenleri geliyor, başarıları artıyor. Burunlarıyla ilgili olumsuz duygularından dolayı ilişkilerinde sorun yaşayan insanlar ameliyat sonrasında sağlıklı ilişkiler kurabiliyor.”

Burun estetiğinin bir de işlevsel yönü var. Burnun nefes almadaki önemi nedeniyle işlevlerinin de normal olması çok önemli. Günümüzde işlevsellik, estetiğin bir parçası olarak ele alınıyor. Bir burunun sadece görsel olarak güzelliği yeterli değil. O değişimin işlevsel olarak da olumlu olması gerekiyor. Prof. Dr. Duman ameliyatlarda işlevin bozulmaması, bozuk olan işlevin düzeltilmesi gerektiğini belirtiyor.

“Yüz hatlarına uyan burun güzeldir”

Uzmanımız güzel burunun tanımını şöyle yapıyor: “Bir burnun güzel olması için küçük olması gerekmiyor. Güzel burun, yüz hatları ile uyumlu burundur. Bazı burunlar var; tek başına bakarsanız hoş durmuyor ancak kişinin yüzü ile beraber değerlendirildiğinde rahatsız etmiyor. Güzel olduğu düşünülüyor, hatta seksapeli artırdığı söyleniyor. Ancak aynı burnu başkasına monte etmeye kalksanız bu sonucu göremeyebilirsiniz.” Bu yüzden de Prof. Dr. Haluk Duman rinoplasti, yani burun estetiği ameliyatını öneriyor. Rinoplastinin amacı, tek başına güzel ama yüzle beraber bakıldığında yüzün bir parçası olarak görülen, genel hatta uyumlu bir burun ortaya çıkarmak.

İşin püf noktası ise bu burnun ameliyatlı olduğunun anlaşılmaması. Prof. Dr. Haluk Duman “Her burun güzelleştirilebilir mi?” sorusunu yanıtlıyor: “Burun ameliyatlarında varolandan yola çıkılıyor ve mutlaka daha güzel oluyor. Ancak amaçlanan sonuca yüzde 100 ulaşmak her zaman mümkün olmayabilir. Bunu da hastalara baştan anlatmak gerekiyor. Bu durum daha çok, büyük burunlu erkek hastalarda yaşanıyor. Burnun büyük olması nedeniyle ameliyat sırasında çok fazla yumuşak doku kalıyor.

Sonuç da o dokunun kendini toplamasına bağlı oluyor.” Ameliyat öncesi hastanın en az üç yönden fotoğrafları çekiliyor. Özel bir fotoğraf programı ile görüntü üzerinde oynamalar yapılarak uygun burun şekli konusunda fikir ediniliyor. Yüzün uyumu göz önüne alınarak çenede ya da alında da bazı düzenlemeler planlanabiliyor. Prof. Dr. Duman “Hasta bunları görünce kafasına bir tablo yerleştirip aynı sonucu arzulayabiliyor. Ancak hasta ile konuşup bunları açıklayarak ortak bir noktada buluşuyoruz” diyor.

“Açık ameliyat açık ara önde”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7282 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim