• BIST 9641.32
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

Burun estetiğinin püf noktası ameliyatlı olduğunun anlaşılmaması

Burun estetiğinin püf noktası ameliyatlı olduğunun anlaşılmaması
Yüzümüzde en çok dikkati çeken organ hangisi? Göz mü? Yanıldınız. Burun! Bu yüzden burnun normalden farklı veya çirkin olması kişilerde, başta güven eksikliği olmak üzere bazı psikolojik sorunlara yol açabiliyor.

Kemik çıkıntılar alınıyor, ucunun veya köprünün şekli değiştirilebiliyor. Prof. Dr. Haluk Duman uygulanan yöntemleri amaçlarına göre şöyle açıklıyor: “Hump rezeksiyon yöntemi ile burnun yükseltisi çıkartılıyor. Burun ucu ile oynarken dikişler atarak bölgenin kalınlığı ve açısı ayarlanabiliyor. Burun ucundaki kartilajlar kimi zaman çıkartılıyor ve çökme olmaması için destekleniyor. Üst lateral kıkırdaklarda da azaltma yapıp uyumlu hale gelmeleri sağlanıyor. Septumun yüksekliği dengeli biçimde tıraşlanarak alınıyor, yeterli olmazsa ameliyat süresince aynı işlem tekrarlanıyor.”

Uzman, burun estetiğinin teknik olarak kolay olduğunu, ancak her hasta için farklı uygulamalar gerektiğini vurguluyor. Bunun tercümesi şöyle: “Burun yükseltisini almak üzere başladığımız bir ameliyatta burun köküne bir ekleme yapmaya karar verebiliyoruz. Ya da başlangıçta greft kıkırdak kullanmaya karar vermişken buna gerek olmadığını görebiliyoruz.”Ameliyatta “açık rinoplasti” yöntemi tercih ediliyor. Nedenini Prof. Dr. Duman’dan öğrenelim: “Açık rinoplastinin en önemli avantajı, özellikle burun ucu olarak adlandırılan kısmı görüp oraya girişimlerde bulunabilmek. Açık rinoplasti ameliyatında burun ucunda simetri tam olarak sağlanabiliyor ve ihtiyaç olan bölgelere kıkırdak destekler yerleştirilip dikişlerle sabitleniyor.

Böylece ameliyattan sonra burun şeklinin değişmesi riski en aza indirgenmiş oluyor. Açık rinoplastinin tek dezavantajı, iyileşme sürecinin biraz daha uzun sürmesi. Peki lokal anestezi mi genel anestezi mi? “Hem hasta hem de hekim açısından genel anestezi tercih ediliyor. Lokal anestezide hastanın stresi artar, kan basıncı yükselir. Kan basıncı yükseldiğinde de kanaması artar. Kanama artışının yaşamsal riski yok ancak bu durum cerrahın çalışmasını zorlaştırır.”

“Ameliyattan sonra sigara içmek yasak”

Hasta ameliyattan hemen sonra evine gidebiliyor. Ameliyata bağlı ağrı olmuyor ancak ilk 24-48 saatte gözlerin etrafında ödem ve şişlik meydana gelebiliyor. Bunlar göreceli olarak azalıyor. Göz çevresindeki morluklar da 7-10 gün içinde geçiyor. Burnun son şekline gelmesi ise 6-12 ayı bulabiliyor. Ameliyat sonrasında kırılan burun kemiklerinin tekrar kaynaması için alttan tampon, üstten de alçı desteği sağlanıyor. Burnun kemerine takılan plastik bant görünümündeki alçı, kemiklerin sabitlenmesini sağlıyor.

Tamponlar ameliyattan sonraki üçüncü günde, alçı ise bir hafta sonra alınıyor. Kemiğin daha iyi kaynamasını sağlamak ve hastaya ameliyat olduğunu unutturmamak için ikinci hafta burna yapışkan bant takılıyor. Ameliyat sonrası ödemi artırdığı için kesinlikle sigara içilmemesi, banyo yapılmaması ve yüzün yıkanmaması gerekiyor. Aksi takdirde alçının altına su kaçarak iltihaba yol açabiliyor. Hastaların bu dönemde kan basıncını yükseltmekten kaçınmaları ve ağır egzersiz yapmamaları da önemli. Ameliyattan sonra ortaya çıkan bazı sorunlar altı ay ile bir yıl içinde yapılan rötuşlarla çözülebiliyor.

Ameliyatlı burun düşmez!

“Ameliyatlı burun bir süre sonra düşer” yargısının gerçeği yansıtmadığını belirten Prof. Dr. Haluk Duman burun estetiğinde son yıllardaki en önemli gelişmenin geçmiş yıllardaki birtakım uygulamalardan ders alınması ve abartıdan vazgeçilmesi olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Duman bu deneyimler ışığında “burnu içerde normalde iki eşit parçaya bölen bir duvarın tamamının alınması” gibi hatalı uygulamaların yapılmadığını belirtiyor. Prof. Duman’a göre günümüzde ameliyatlar çok başarılı geçiyor ve uzun vadede burun düşmesi gibi sonuçlar yaşanmıyor.

ESRA ÖZÜBEK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7284 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim