• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Bunu yaptırmayı unuttunuz mu? Yılda bir kez göz muayenesi şart

Bunu yaptırmayı unuttunuz mu? Yılda bir kez göz muayenesi şart
Herkesin yılda 1 defa göz hekimi kontrolünden geçmesi gerekiyor. Prof. Dr. Süleyman Kaynak, katarakt ve yaşa bağlı sarı leke hastalığı gibi pek çok göz hastalığının,..

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, katarakt ve yaşa bağlı sarı leke hastalığı gibi pek çok göz hastalığının 40 yaşından sonra görülmesinin sıklaştığını, herkesin yılda 1 defa göz hekimi kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak, yaptığı açıklamada, doğumdan itibaren göz kontrollerinin çok önemli olduğunu, bebeği muayene eden hekimlerin özellikle göze dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Bebeklerde göz kayması ve göz bebeğinde beyaz görüntünün ciddi hastalık belirtisi olabileceğine dikkati çeken Prof. Kaynak, bu belirtilerin şaşılık veya göz içi tümöre işaret edebileceğini söyledi.

Okul öncesi, özellikle 2-3 yaş arası göz muayenesinin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Kaynak, çocukların "az gördüklerini" fark
edemediklerini, bu nedenle hekimlere danışılması gerektiğini anlattı.

Göz hastalıklarının özellikle 40 yaşından sonra görülmesinin sıklaştığını ifade eden Kaynak, herkesin yılda 1 kez göz hekimi kontrolünden geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Yaş ilerledikçe göz tansiyonu, yaşa bağlı sarı leke hastalığı, katarakt gibi hastalıkların artığını söyleyen Süleyman Kaynak, şunları kaydetti: "80 yaş üzerinde yaşa bağlı sarı leke hastalığı riski yüzde 30-35’tir. Her 3 kişiden 1’inde tek taraflı ya da çift taraflı sarı leke hastalığı görülür. Katarakt sıklığı da 65 yaş üzerinde oldukça sıktır. Bazı toplumlarda 80 yaş üzerinde yüzde 60’lara varan oranlarda az veya çok katarakt hastalığından bahsedilir. 40 yaştan sonraki yaş gruplarında yıllık muayene yapılmasının büyük faydası olacağına inanıyoruz."

TOZLU ORTAMLARDAN UZAK DURMALI
Günlük hayatta göz hastalıkları riskini azaltmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken kurallar bulunduğuna işaret eden Süleyman Kaynak, kalorifer, klima gibi ortam rutubetini azaltan unsurların göz yaşının azalmasına ve göz kurumasına neden olduğunu anlattı.

Göz kuruması nedeniyle gözde yanma, batma, kızarıklık oluşabildiğini belirten Prof. Dr. Kaynak, çalışma ortamı nedeniyle de çeşitli göz sorunlar yaşanabildiğini, özellikle son yıllarda kent yaşamında bilgisayar kullanımına bağlı "ekran hastalığı" yaşandığını, belli bir noktaya sürekli bakmanın göz çevresinde ağrılara sebep olduğunu ifade etti.

Tozlu, topraklı ortamların yabancı cisimlerle karşılaşma sıklığını artırdığını söyleyen Kaynak, "Kadınlar makyaj malzemelerini dikkatli, bilgili kullanmalı. Makyaj malzemelerinin göz içine kaçırılmaması ve en iyi şekilde temizlenmesi gerekiyor" dedi. Sebzelerin büyük bölümünün içinde göz için yararlı pek çok mineral ve boya maddesi olduğunu anlatan Süleyman Kaynak, dengeli beslenme ve kilo kontrolünün göz sağlığı için büyük önem taşıdığını kaydetti.

KATARAKT AMELİYATLARININ ÖNEMİ
Son günlerde katarakt ameliyatları sonrasında yaşanan olumsuz durumların kamuoyunda sıkça tartışıldığına değinen Kaynak, göz içindeki merceğin değişik mesafeleri netleştirmeye yaradığını, ilerleyen yaşla beraber merceğin bulandığını ve cerrahi tedavinin gerekli olduğunu söyledi.

Türkiye’de yılda 350 bin kişiye katarakt cerrahisi uygulandığını kaydeden Süleyman Kaynak, insan vücuduna yapılan her tür müdahalede beklenen veya beklenmeyen sorunlar yaşanabildiğini söyledi.

Kataraktın ciddi bir ameliyat olduğunu ve belirli kurallara göre yapılması gerektiğini anlatan Prof. Kaynak, katarakt ameliyatından sonra bir
takım yan etkilerin ortaya çıkabileceğini, bunlardan birinin de göz içi enfeksiyon olduğunu ifade etti. Çeşitli komplikasyonların da yaşanabileceğini belirten Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Komplikasyonların ortaya çıkmasında başrolde hekim varmış gibi görünüyor ama hekim her şeyi kontrol edebilen kişi değildir. Hekim çok iyi bir cerrahi yapmış olsa dahi kullanılan malzeme, cerrahinin altyapısı, ameliyat koşulları vardır ve bunların hepsini hekimin kontrol etmesi mümkün değildir. Kullanılan malzemeler ihaleyle satın alınırlar. Ortaya bir komplikasyon çıktığında hasta da mağdurdur ama hekim de mağdurlardan biridir. Hekimin cerrahiyi çok iyi yapmış olması yetmiyor. Kullanılan malzemenin özellikleri, hele de ucuz malzeme kullanmak zorunda kalıyorsanız bu hekimin riskini artırır."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5044 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim