• BIST 9652
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Bu vakaları ancak Dr. House çözebilirdi!

Bu vakaları ancak Dr. House çözebilirdi!
Dizi kahramanı, nadir ve zorlu hastalıklar uzmanı Dr. House'un çözdüğü türden vakalar için, Türk doktorlar da özel teknikler geliştiriyor. Kimi, kanser iğnesiyle körlüğü; kimi, robotik cerrahiyle reflü hastalarını tedavi ediyor...

En az Einstein kadar zeki, Sherlock Holmes kadar dikkatli dizi kahramanı, 'dâhi doktor' Dr. House'un asistanlarıyla birlikte, bir dedektif gibi çalışarak çözdüğü ilginç vakalar herkesi şaşırtıyor. Vaka çözümleri, tüm dünyada doktorların bile kendilerini sınamalarına neden oluyor. Ancak Dr. House'un sürekli uğraştığı nadir ve zorlu vakalara yalnızca dizi veya filmlerde rastlanmıyor; gerçek hayatta da tıp adamları sık sık böylesi sorunlarla uğraşıyor. Türkiye'deki hastanelerde de pek çok doktor, senaryolara konu olabilecek vaka çözümleri yapıyor. İşte bizim Dr. House'lar ve onların vakaları...

KÖR OLMUŞTU, ŞİMDİ İĞNEYİ İPLİĞE GEÇİREBİLİYOR
Meliha Kırkdeveli, katarakt olduktan sonra sarı nokta hastalığı geçirerek görme yetisini neredeyse tamamen kaybetti. Yalnızca 2 metreyi, o da son derece karanlık şekilde görebiliyordu. 70 yaşından sonra, kör gibi yaşamaya alışıyordu. Bir arkadaşından, dünyada yeni denenen bir tedaviden yararlanabileceğini öğrendi: Bağırsak kanseri iğneleri, sarı nokta hastaları için umut oluyordu. Hemen doktordan randevu aldı. İlk seansta, iğnelerle hastalığın ancak ilerlemesinin durdurulabileceğini öğrendi. Hastaneden ayrılmayı düşünürken, Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, yöntemin bazı hastalarda yüzde 30 oranında iyileşme sağladığını söyledi. Altı haftalık aralarla, 10 uygulama yapıldı ve Kırkdeveli'nin gözleri giderek düzeldi. 2007'de tedaviye başladı, bugün artık iğneyi ipliğe rahatlıkla geçirebiliyor. Kırkdeveli, "Artık uyurken bile ışıkları söndürmüyorum, karanlık günler aklıma geliyor," diyor. Yöntem, Kırkdeveli'den sonra 5 bin hastaya daha uygulandı. Bahçecioğlu'nun sarı nokta tedavisi, ABD'nin saygın bilim dergilerinden Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics'te yayımlandı.

IRAKLI ÖĞRETMENE 10 SAATTE RAHİM YAPILDI
Rahmi olmadan doğan 22 yaşındaki Iraklı öğretmene, Türkiye'de yeniden rahim ve vajina yapıldı. Süha Gazi'nin sorunu, henüz anne karnında, üç aylıkken başladı; vajina, rahim ve anüs ayrılmadı. Dünyaya geldiğinde, iç organları yerli yerinde değildi ve tüm organlar birbirine olmadık noktalardan bağlıydı. Rahmi ve vajinası da yoktu. 22 yaşına gelene kadar tam 10 kez ameliyat masasına yattı. İyileşemeyince, dünyada hastalığını tedavi edecek merkezlerle yazışmaya başladı. İnternetten bulduğu, Türkiye'deki Medicana Hastanesi'nden davet aldı. İlk incelemelerden sonra ameliyat için karar alındı. Plastik cerrah Prof. Dr. Necmettin Kutlu, kadın doğum uzmanı Op. Dr. Haldun Saatçi, ürolog Op. Dr. Cüneyd Sevinç ve Op. Dr. Can Arat tam 10 saat boyunca çalıştı. Birbirine olmadık noktalardan bağlı veya yapışık olan iç organları ayırdılar. Bacağından alınan kaslarla da rahim ve vajina yapıldı. Gazi, ameliyatın ardından tamamen düzeldi. Artık anne bile olabilecek.

DÜNYADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Türk doktor, tek kesikten robotik reflü ameliyatı yaptı. Hasta aynı gün ayağa kalkarak yürüdü ve ameliyattan hiç iz kalmadı. Kadıköy Şifa Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Levent Eminoğlu'nun gerçekleştirdiği ameliyat dünyada bir ilk oldu. Eminoğlu, hastası üzerinde ameliyatı uygulamadan Belçika'da domuzlar üzerinde çalıştı. Deneylerin başarılı sonuç vermesinin ardından, reflü şikayeti bulunan hastasına bu yöntemi önerdi. Reflü ameliyatını robotik olarak uygulamanın pek çok avantajı bulunuyordu. Doktorun eli titrese bile, ameliyat başarılı geçebiliyordu. Hasta ertesi gün işinin başına dönebiliyordu. Organların laparoskopla görüntülenerek yapıldığı ameliyatlarda ise doktorun sağ elini sol, eli sol elini ise sağ eli gibi kullanması gerektiğinden, risk artıyordu. Dr. Eminoğlu, yaptığı ameliyatı "Hastalarımız mümkün olduğunca az acı çekerek ve en küçük kesi ile ameliyat olmayı yeğliyor. Çok az ağrı oluşuyor ve hastaların büyük çoğunluğu, ameliyatın ertesi günü gündelik hayatlarına dönebiliyor," sözleriyle anlatıyor ve ekliyor: "Dünyada hangi robotik ameliyatların, kim tarafından, ne zaman yapıldığının tespit edilebilmesi için özel sistem var. Her robot günlük olarak yapılan ameliyatları kaydediyor ve bilgileri merkeze aktarıyor. Gerçekleştirmiş olduğum robotik cerrahi ile 'single port reflü' ameliyatının dünyada ilk olduğu bu şekilde onaylandı."

Esra Tüzün

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2963 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim