• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 12 °C

Bu kök hücre reddedilemez

Bu kök hücre reddedilemez
ABD’de 6 yıldır süren çalışmalar, tıpta çığır açacak bir sonuçla tamamlandı. Biliminsanları, klonlanmış insan embriyosundan kök hücre üretmeyi başardı. Bu kök hücreler, hasta ile aynı genetik ...

Biliminsanları, klonlanmış insan embriyosundan kök hücre üretmeyi başardı. Bu kök hücreler, hasta ile aynı genetik kodu taşıdığı için, nakillerde ‘doku uyuşmaması’ sorununu ortadan kaldırıyor.

Pek çok hastalığın tedavisi için umut ışığı olarak görülen kök hücre araştırmalarında bir kilometre taşı daha aşıldı. ABD’de biliminsanları, klonlanmış insan embriyosundan kök hücre üretmeyi başardı. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden Shoukrat Mitalipov başkanlığındaki bilim ekibi, altı yıldır sürdürdüğü araştırmalar sonucu, bağışlanan yumurtalardan oluşturulan altı embriyodan kök hücre elde ettiklerini duyurdu. Dünyada pek çok araştırmacı yaklaşık 10 yıldır embriyodan kök hücre elde etmek için araştırma yapıyordu. Hatta Güney Koreli Hwang Woo-suk iki yıl önce bunu başardığını duyurmuş ancak pek çok sahte kanıta başvurduğu anlaşılmıştı. Embriyodan kök hücre elde etmek, bu hücrelerin hasta ile aynı DNA’yı taşıyacak olmasından ötürü önem taşıyor.

DEVRİMSEL NİTELİKTE

Normal kök hücre tedavisinde, hastadan alınan kök hücreler her türlü organ dokusu haline dönüştürülebiliyor. Ancak bu dokuların DNA’ları tutmadığı için metabolizma, nakledilen dokuyu reddebiliyor. Klonlanmış embriyodan alınan kök hücreler ise, hasta ile aynı genetik yapıya sahip oluyor ve teoride nakillerde ‘doku uyuşmaması’ sorununu ortadan kaldırıyor. Dr. Shoukrat Mitalipov, yöntemin devrimsel nitelikte olduğunu, özellikle beynin ve pankreasın reddetmeyeceği kök hücre dokularının geliştirilebileceğini söyledi. Böylece tedavisi mümkün olmayan, ömür boyu tedavi gereken Parkinson ve diyabet gibi hastalıklara çare üretilebilecek, kalp krizinin kalp ve beyinde yarattığı doku zararları giderilip felçli hastalar ayağa kaldırılabilecek.

Hürriyet

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2530 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim