• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 5 °C

Bu hastalıklar çocuk kalbini vuruyor

Bu hastalıklar çocuk kalbini vuruyor
Morarma, emerken yorulma ve bayılma gibi belirtiler bebeklerde ve çocuklarda kalp hastalıklarına işaret edebiliyor.

Küçük çocuklarda ani göğüs ağrısı, göğüste kuş çırpınması hissi, ani yorgunluk ve rengin soluk olması kalp çarpıntısına yol açan ritim bozukluklarını düşündürüyor. Hareket sırasında meydana gelen veya heyecan sonrası gerçekleşen bayılmalarda ailelerin çocuklarını kalp muayenesine götürmeleri gerekiyor.

Çocuklarda görülen kalp hastalıkları erişkinlerden daha farklı seyrediyor. Gözden kaçan kalp hastalıkları ani ölüm ya da kalıcı hasarlara sebep olabiliyor. Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Volkan Tuzcu çocuklarda en sık görülen kalp hastalıklarının yapısal anormallikler olduğunu belirtiyor.

En çok kalpte delik görülüyor

Çocuklarda kalpte delik veya kalpten çıkan büyük damarlardaki darlıklar en sık görülen kalp hasarları. Prof. Dr. Volkan Tuzcu, "Kalpteki küçük delikler genellikle sorun oluşturmasa da, daha büyük delikler ya anjiyo ya da açık kalp ameliyatı yoluyla kapatılmalı. Yapısal olarak kalpteki büyük damarların doğuştan eksik ya da kapaksız, kalbin 4 yerine 3 odacıklı olması, büyük damarların ters yerden çıkması gibi farklı sorunlar da görülebiliyor. Bunların tedavileri daha zor olsa da erken ve hatta anne karnında teşhis ve erken müdahale ile bu tür sorunlar giderilebiliyor. Aileler ümitsiz olmasınlar" şeklinde konuşuyor.

Ritim bozukluğuna dikkat

Ritim bozukluklarının çoğunun kalp hastalıklarından farklı olarak genellikle genetik kaynaklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Volkan Tuzcu şunlara dikkat çekiyor:

"Bu durum kendini koşarken, aşırı korku veya heyecanla ya da yüzerken bayılma şeklinde gösteriyor. Maalesef ani ölüm de gerçekleşebiliyor. Bu nedenle ailelerinde genç yaşlarda sebepsiz ani ölüm olanların, özellikle de gençlerin ve çocukların mutlaka çocuk kalp ritim üzerine uzmanlaşmış doktorlara başvurmaları gerekiyor. Yapılacak EKG, holter, efor testi ve benzeri testlerin dışında, genetik testler de çoğu zaman sebebin bulunmasında önemli."

İlaçsız tedavi mümkün

Günümüzde çarpıntı, bayılma gibi durumlara yol açan hastalıkların bir kısmı anjiyografiye benzer bir girişim yöntemi olan elektrofizyoloji ve kateter ablasyonu işlemi ile tedavi edilebiliyor. Prof. Dr. Tuzcu, "ilaç tedavisi tek çözüm değil ve bazen de çözüm değil. Çünkü genellikle hayat boyu ilaç kullanılabiliyor. Ama bu işlemler artık günümüzde güvenli bir şekilde kalbin iç kısmında ritim bozukluğuna yol açan küçük bir alanın yakılması veya dondurulması şeklinde ve hatta artık çok az veya hiç radyasyon kullanılmadan yapılabiliyor" diyor.

Bu belirtileri önemseyin!

* Koşarken veya ani heyecan sonrası bayılma

* Bebeklerde ağlarken morarma, bayılma

* Bebeklerde emme güçlüğü, emerken hemen yorulma ve yeterli kilo alamama

* Ani başlayan çarpıntı atakları

* Ailede birinci derece yakınlarda nedensiz ani ölüm

* Sebebi açıklanamayan epilepsi nöbetleri

* Doktor tarafından çocukta masum üfürümden farklı olduğu düşünülen bir üfürüm duyulması

* Ateşli boğaz enfeksiyonunu takiben dizlerde ağrı ve şişlik.

Spor öncesi kontrole götürün

Ani ölümle sonuçlanabilecek sinsi kalp hastalıklarının erken teşhisi için Avrupa Kalp Birliği'nin tavsiyesini Prof. Dr. Volkan Tuzcu şöyle ifade ediyor: "Profesyonel lisans alacak düzeyde sık spor yapan çocuk ve gençlerin mutlaka iki yılda bir, çocuk kardiyoloğu tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilmesi gerekir. Dolayısıyla hiç şikayetleri olmasa da böyle çocuk ve gençlerin spora başlamadan da kontrol yaptırmalarını öneriyoruz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7762 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim