• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Bu hastalık ölüme bile neden oluyor!

Bu hastalık ölüme bile neden oluyor!
Günlerimiz grip ve soğuk algınlığıyla mücadele ederek geçerken, bu hastalıkları daha iyi tanımak ve korunma yolları konusunda,..

Günlerimiz grip ve soğuk algınlığıyla mücadele ederek geçerken, bu hastalıkları daha iyi tanımak ve korunma yolları konusunda daha dikkatli olmak şart. Gripten korunmak zatürree riskini de azaltıyor. Hava keseciklerinin enfeksiyonu sonucu oluşan iltihabın neden olduğu hastalık tablosu zatürree olarak adlandırılıyor.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Mustafa Bakır, “Mikroplar, normal şartlarda bağışıklık sistemi ve bronşlardaki önleyicimekanizmalar nedeniyle hava keseciklerine kadar ulaşamaz. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ise virüs ve bakteri gibimikro organizmalar hava keseciklerine ulaşarak bu keseciklerin iltihapla dolmasına neden olur” diye konuşuyor.

ÖLÜME YOL AÇIYOR
Zatürree, en çok 2 yaş altındaki bebekler, 65 yaş üzerindeki kişiler, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, doğuştan beyin ve solunum sistemi anomalileri ve müzmin akciğer veya kalp hastalığı bulunanlarda görülüyor. Solunum yollarının viral enfeksiyonlarının koruyucu mekanizmaları bozması sonucu, sağlıklı kişilerde de zatürreeye rastlanabiliyor. Bu hastalığın görülme sıklığının sosyo-ekonomik düzeyle ters orantılı olduğunu belirten Prof. Dr. Bakır, “Zatürree, Türkiye’de 5 yaş altı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Virüs ve bakteriler bu hastalığın en önemli etkenleri. Bakteriler içinde, özellikle pnömokok en sık görülen zatürree etkeni niteliğinde” diyor. Çok sayıda farklı mikrobun neden olduğu bir hastalık olarak tanınması nedeniyle, zatürreenin aşılama yoluyla tamamen önlenmesi henüz mümkün görülmüyor. Bakteriyel etkenin pnömokok olduğu vakalarda bu etkenin en sık hastalık yapan tiplerine karşı geliştirilmiş olan aşılar, kişiyi hastalıktan kısmen koruyor. Zatürree riskinin daha yüksek olduğu gruplardan; 5 yaş altındaki çocukların, 65 yaş üzerindeki yaşlıların, bağışıklık sistemi zayıflamış olanların, doğuştan beyin ve solunum sistemi anomalileri ve müzmin akciğer ve kalp hastalığı olanların aşı yaptırması öneriliyor.

AŞILANMAK İÇİN GEÇ KALMADINIZ!
Prof. Dr. Mustafa Bakır, ekim-kasım aylarında yapılan grip aşısının, aralıkocak gibi hastalığın zirve yaptığı aylarda önemli koruyuculuğa sahip olduğunu ve bu anlamda aşı için henüz geç kalınmadığını söylüyor. Gribin önlenmesi zatürree olasılığının da azaltılması anlamına geliyor. Grip toplumda salgınlara yol açarak çok sayıda kişiyi etkiliyor ve hızla yayılıyor. Bu durum zatürreeye yakalanmayı kolaylaştırdığı için özellikle risk grubunda olan kişilere grip aşısı yapılması, bu riski önemli ölçüde azaltıyor. Grip aşılarının içeriğinin, her yıl bir önceki yıl toplumda dolaşan virüse karşı koruma sağlasın diye güncellendiğini hatırlatan Prof. Dr. Bakır, bu yılki grip aşısının geçen yıl salgınlara yol açan domuz gribine karşı koruma içerdiğini dile getiriyor.

İLK İKİ GÜNDE VERİLEN İLAÇ, RİSKİ AZALTIYOR
GRİBİN kendiliğinden iyileşen bir hastalık olduğu biliniyor. Zatürree riskinin yüksek olduğu kişilerde ise bronşlardaki koruyucu sistemleri zayıflatmak, zatürreeyi kolaylaştıran bir faktör olarak görülüyor. Bu nedenle, müzmin akciğer ve kalp gibi hastalıkları bulunan veya bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişilere, hastalığın ilk 2 günü içinde bazı antiviral ilaçlar veriliyor. Bu uygulama sayesinde zatürree hastalığının komplikasyon olasılığının azaltılabildiğini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Bakır, ekliyor: “Buna karşın zatürreenin; ateş, burun akıntısı ve öksürük gibi belirtilerini azaltmak için kullanılan ilaçların hastalığın gelişme olasılığını azaltıcı bir etkisi bulunmuyor.

ELLERİNİZİ YIKAYIN ÇOCUKLARI ÖPMEYİN
Grip ve soğuk algınlığından korunmak için alınabilecek en etkili önlemin el yıkamak olduğu belirtiliyor. Aksırık ve öksürük sırasında ağzın kapatılması, çocukları öpmekten kaçınılması, iç mekânların iyi havalandırılması, grip belirtisi olan çocukların okuldan eve gönderilmesi, sebze ve meyvenin kış aylarında daha çok tüketilmesi de alınması gereken önemli tedbirler arasında yer alıyor. Prof. Dr. Mustafa Bakır, dengeli ve yeterli beslenme ile düzenli fizik aktivitenin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu ve vücudu gripten koruduğunu söylüyor.

SİZİN ÖKSÜRÜĞÜNÜZ HANGİSİ?
Öksürük, hastalığımız hakkında ipuçları veriyor. Kuru, köpek havlaması tarzındaki öksürük akut larenjiti; hışıltı, sık soluma ve nefes darlığı ile birlikte oluşan öksürük ise astımı akla getiriyor. Nöbetler halinde gelen, kuru öksürüğün sonunda derin ve sesli bir soluk alma varsa; boğmacadan şüpheleniliyor. Yattıktan ve kalktıktan sonra artan ve 10 günü aştığı halde şiddeti azalmayan öksürük sinüziti düşündürüyor

ZATÜRREE BELİRTİLERİ
PROF. Dr. Mustafa Bakır, zatürreenin başlıca belirtilerini şöyle sıralıyor:
 Öksürük
 Hırıltılı solunum
 Nefes darlığı
 Ateş
 Göğüs ağrısı
 Halsizlik, iştahsızlık
 Küçük çocuklarda kusma ve ishal

Ceyda Erenoğlu



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2782 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim