• BIST 9341.07
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Bu hastalık 1 buçuk metre mesafeden bulaşıyor

Bu hastalık 1 buçuk metre mesafeden bulaşıyor
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Elif Doyuk Kartal, kış aylarında solumun yolu enfeksiyonları ve aşılanma hakkında çeşitli bilgiler verdi



Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Elif Doyuk Kartal, kış aylarında solumun yolu enfeksiyonları ve aşılanma hakkında çeşitli bilgiler verdi. Kartal, bu aylarda Türkiye’deki solumun yolu hastalarının sayısını vererek insanların korktuğu gibi bir salgın olmadığını söyledi.

Soğuk havalar ve gün içerisinde meydana gelen ani hava değişimler birçok solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Bu dönemlerde hasta ve hastalanan kişilerle temas halinde olmamak önem arz ediyor. ESOGÜ Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Elif Doyuk Kartal, kış aylarında baş gösteren önemli hastalıklardan solunum yolu hastalıkları ve aşılanma hakkında çeşitli bilgiler vererek, vatandaşları bu hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

“Hasta kişi 1 buçuk metre içinde hem kişileri hem de etraftaki yüzeyleri virüsle enfekte eder”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Kartal, bu dönemlerde solunum yolu hastalıklarıyla çok fazla karşılaştıklarını belirterek, “Biz enfeksiyon hastalıkları uzmanları olarak zaten bu mevsimlerde, mevsimsel solunum yolu hastalıkları dediğimiz hastalıklarla fazlaca haşır neşiriz, sayılarının zaten bu mevsimde artmasını bekliyoruz. Mevsimsel hastalıklar soğuk aylarda pik yaparlar. Aslında bunun başlangıcı Ekim sonu Kasım başına kadar başlar yani sonbaharda başlar. Çok soğuk aylarda şöyle bir tepe yapar sonra Mart’a kadar devam eder hatta Mayıs’a kadar sürebilir. Yani 6 aylık bir periyottan söz ediyoruz. Bu 6 aylık periyotta çeşitli solunum yolu virüsleri ortamda dolaşırlar. Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunma hemen hemen hepsinde aynıdır. Hasta kişilerden bir kere uzak durmak gerekiyor. Bu virüsleri hasta bir kişiden yakın temasla alırız. Bir buçuk metre etrafındaki hem kişileri hem de etraftaki yüzeyleri virüsle enfekte eder hasta kişi. Hasta kişiyle direkt temas eden ya da dolaylı olarak bu yüzeylerle temas eden kişiler de bu virüsü alır ve aynı yollarla başkalarına bulaştırırlar. O yüzden hasta kişilerden uzak durmak belkide en doğru korunma yöntemi. Hasta kişilerin tabii ki başkalarına bulaştırmamak için çok daha önemli rolleri var. İzole kalmaları gerekiyor, toplum için karışıp iş hayatından ya da sosyal hayattan biraz hastalık dönemleri boyunca uzak durması gerekiyor. Hasta çocuğun okula gitmemesi, hasta personelin işe gitmemesi, hasta kişinin de alışveriş merkezine gitmemesi gerekiyor. Bu anlamda izolasyon en önemli toplumu koruma yöntemi” şeklinde konuştu.

“2 bin 900 tane solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişiden örnek alınmış”

Kartal, çevrede salgın olduğunu söyletisinin de doğru olmadığını söyleyerek, “Salgın ancak beklenen düzeyin üzerinde kişi hasta olduğunda denir ve bununla ilgili zaten tedbirler alınır. Sağlık Bakanlığı’da açıkladı, şuanda Türkiye’deki durum, hatta sayıları da verdi 2 bin 900 tane solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişiden örnek alınmış, bin 200’ünde bir solunum yolu virüsüne rastlanmış, bunların çoğu 600’e yakını beklenildiği gibi diğer soğuk algınlığı virüsleri. İnfluenza yani grip dediğimiz virüs 500 civarında etken, bu virüslerin alt tiplerini bile tiplendirmişler” ifadelerini kullandı.

“Aşı yapıldıktan 2 hafta sonra zaten bağışık hale geliyorsunuz”

Ayrıca ESOGÜ Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Elif Doyuk Kartal, solunumyolu hastalıklarından korunmanın önemli unsurlarından birinin aşılanmak olduğu kaydederek şöyle devam etti:
“Korunma yollarından aslında en etkeni aşılamak. Tabii ki hasta kişilerden uzak duracağız, el hijyenimize çok dikkat edeceğiz. Özellikle yüzey teması olduğunda mutlaka elimizi yıkayacağız, sağlıklı besleneceğiz, düzenli uyuyacağız. Bu anlamda korunma yöntemleri tamamıyla da uygulansa ki bunu uygulamak mümkün değil, korunma şansımız yüzde yüz değil. Ama en etkili şuanda bilinen yol aşılamak. Aşıların etkinliği çocukluk yaş grubunda çok daha iyi, erişkin sağlıklılarda gayet iyi, sadece çok ileri yaştaki hastalarımızda ve kronik sağlık sorunu olan bağışıklık cevabı baskılanmış kişilerde bir miktar düşük kalmış olabiliyor aşının etkinliği. Bebeklerde 6 aylıktan itibaren yapılabiliyor. Son derece güvenli ve aşının her hangi önemli bir yan etkisi yok. Zaten okula giden tüm çocuklara da önerilen bir aşı. Aşılanma zamanı ideal zaman yani grip aşısında Ekim ayının sonu Kasım ayının başıdır. Ama Ocak sonuna kadar aşılama yapılabilir. Şuan net bir şekilde söyleyebilirim ki aşı için hala şansımız var. Çünkü pik yaptığı şu dönemde ve bu Mart’a kadar devam eder yani önümüzde 3 aylık bir periyot var. Nisan ve Mayıs’ta zayıflar ama Mart’ta, Şubat’ta, Ocak’ta hala vakalar görülüyor. Aşı yapıldıktan 2 hafta sonra zaten bağışık hale geliyorsunuz” ifadelerini kullandı.”

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2403 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim