• BIST 9640.08
  • Altın 2948.141
  • Dolar 34.6242
  • Euro 36.62
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 12 °C

Bu da eczacı isyanı

Bu da eczacı isyanı
Devletten milyonlarca YTL alacakları yüzünden isyan eden avukatların ardından bu kez eczacılar kazan kaldırdı. Manisa, Balıkesir ve Muğla’daki eczacıların, devletten yaklaşık 20 milyon YTL alacağı olduğu bildirildi.

Devletten milyonlarca YTL alacakları yüzünden isyan eden avukatların ardından bu kez eczacılar kazan kaldırdı. Manisa, Balıkesir ve Muğla’daki eczacıların, devletten yaklaşık 20 milyon YTL alacağı olduğu bildirildi.

DEVLETTEN milyonlarca YTL alacakları yüzünden isyan eden avukatların ardından eczacılar kazan kaldırdı. Manisa, Balıkesir ve Muğla’daki eczacıların, sosyal güvenlik kurumlarına verdikleri reçete bedelleri ile yeşil kart geri ödemeleri dolayısıyla devletten yaklaşık 20 milyon YTL alacağı olduğu bildirildi.

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Adil Tosuner, kent genelindeki 400 üyelerinin devletten 9 milyon YTL alacağı biriktiğini söyledi. Bu tutarın 4.5 milyon YTL’sini Sosyal Güvenlik Kurumu, 4.5 milyon YTL’sini de yeşil kart ve diğer konsolide bütçeyle belirlenen alacaklarının oluşturduğunu kaydeden Tosuner, eczacıların zor günler yaşadığını ve banka kredilerine muhtaç edildiğini savundu, şunları söyledi:

"İlaç firmaları ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki maddi ilişkinin bedelini eczacılar ödemektedir. Bizler, finansörlük, mutemetlik, memurluk yapmak değil, çağdaş bir ülkede eczacılık hizmeti vermek istiyoruz. Eczacıların 1997 yılından bu yana alacak konusunda sıkıntısı var. SSK, Bağkur ve
Maliye Bakanlığı 6 ve 8 ayı bulan gecikmelerle size ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Üyelerimiz sık sık alamadıkları paraların akibetini soruyor. Özellikle yurt dışı ödemelerde sıkıntı çekiyoruz. Bu ilaç ücretleri 6 ayda bir ödenmek zorunda. Devlet bize ödeme yapmayınca biz de borcumuzu ödeyemiyoruz."

Vergi rekortmenleri zorda

Eczacıların çok ciddi ekonomik sıkıntı içinde olduğunu ve yüzde 90’ının oda bünyesinde oluşturulan yardımlaşma sandığını ya da banka kredilerini kullandığını ifade eden Tosuner, "Eczacılar bankaların en iyi müşterisi haline geldi. Bunun nedeni de geciken ödemelerdir. Bu sistem hastanın ilaca ulaşımını zorlaştıran, eczanelerin karını tamamen ortadan kaldıran bir sistemdir. İlacın fiyatı yükseldikçe karlılık oranı düşüyor. En yüksek gelir vergisi ödeyenler listesine giren üyelerimiz dahi zor durumda" dedi.

Halk da büyük zarar görür

Muğla’da da üyelerinin devletten alacağının 2,5 milyon YTL’ye ulaştığını belirten Eczacı Odası Başkanı Arif Yılmaz paranın ödenmesini istedi, "Muğla’da 500 eczacı var. Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerini 100 gün sonra alıyoruz. Konsolide bütçeden biriken ödemeler ise 2,5 milyon YTL’yi buldu. Bu parayı almakta zorlanıyoruz. İlaç firmalarından peşin paraya veya en fazla 30 gün vadeli ilaç alabiliyoruz. Devlet ise bizi aylarca sallıyor. 200 eczacı arkadaşımız kepenk kapatma noktasına geldi. Banka kredileriyle işler yürüyor. Hükümet, yanlışlarla dolu olan bu sağlık politikasını bir an önce değiştirmeli. Bunun yansımaları halka olur. Biz ilaç satamazsak, hastalar ne yapacak. Devlet insanların sağlığıyla oynamamalı" diye konuştu.

12’si kapandı, 30’u icralık

Manisa Eczacılar Odası Başkanı Meliha Nalan Can ise kentteki 430 eczanenin devletten yedi aylık birikmiş alacağının 9 milyon YTL’yi bulduğunu açıkladı. Manisa genelinde, son bir yılda 12 eczanenin kepenk indirdiğini, 30 eczanenin de borçları yüzünden icralık olduğunu anlatan Can, "Devletten tahsil edilemeyen alacaklar yüzünden eczacının uykuları kaçtı. Birçok arkadaşımız kepenk indirdi. Birçoğu da borçların içinde yüzüyor. Eczacı banka kredilerine bel bağlamak durumunda kaldı. Odamızın genel merkezi düzeyinde alacaklarımızı takip etmeye çalışıyoruz ancak sonuç alamıyoruz. Eczacıların paraları bir an önce ödenmeli, bu mağduriyet bitmeli" dedi.

Bu haber toplam 1896 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim