Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 Verem Raporu’na göre; dünyada 9.4 milyon kişinin tüberküloz (verem) hastalığına yakalanacağı ve bu hastalardan 1.3 milyon kişinin öleceği ön görülüyor. 2-8 Ocak Veremle Savaş Haftası nedeniyle Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Tahaoğlu, tüberküloz görülme sıklığının orta düzey olduğu Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin yeni verem hastasının ortaya çıktığını belirterek hastalık ve tedavisiyle ilgili önemli bilgiler verdi.
Dünyada tüberküloz görülme sıklığı yüz binde 139 olarak belirtiliyor. Bu oran yüksek görülme sıklığı olarak tanımlanırken bir salgın olarak nitelendirilmiyor. Gelişmiş ülkelere baktığımızda tüberküloz görülme sıklığının yüz binde 10’un altına düştüğünü yani düşük görülme sıklığı kategorisinde yer aldığını görüyoruz. Ülkemiz de 2009 yılında kayıtlı 17402 yeni tüberküloz hastası vardır. Türkiye’de tüberküloz görülme sıklığı orta düzeyde olup, yüz binde 24’dür. Bu bakımdan ülkemiz tüberkülozun orta düzeyde görülme sıklığı olan ülkeler arasındadır.
Tüberkülozdan korunmanın en önemli yolunun hastalığın kaynağını kurutmak olduğunun altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Tahaoğlu,“Hastalık solunum yolu ile bulaşıyor. Tüberkülozlu bir hasta konuştuğunda, güldüğünde ve öksürük gibi solunum hareketleriyle tüberküloz basillerini havaya yayıyor. Bir tüberküloz hastası öksürdüğünde 1-3 mikron çapında 3-10 adet tüberküloz mikrobu içeren 3500 enfeksiyöz parçacığı havaya yayıyor. Bu mikroplar uzun süre havada asılı olarak kalıyor. Bir kaç tüberküloz mikrobunun sağlıklı bireyler tarafından solunmasından sonra hastalığın başlayabileceğini düşünürsek, hastalığın ne kadar kolay bulaştığını kavrayabiliyoruz ” dedi.
Dr. Kemal Tahaoğlu, sözlerine şöyle devam etti; ‘‘Üç haftadan uzun süren öksürük, tüberküloz hastalığını akla getirmelidir. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, terleme, balgamla karışık kan tükürmek hastalığın diğer belirtileri olabilir. Uygun ve doğru tedaviler ile tüberküloz hastalığını tam olarak tedavi etmek mümkün. Ancak ilaçların gözetim altında 6 ay süre ile uygulanması gerekiyor. Eğer ilaçlar düzensiz kullanılırsa çok tehlikeli olan, “Çok İlaca Dirençli Tüberküloz” ortaya çıkıyor. Bu nedenle artık ülkemizde de tüberküloz ilaçları bir sağlık çalışanı tarafından gözetim altında hastalara veriliyor. Bu sistem Doğrudan Gözetim Altında Tedavi stratejisi olarak isimlendiriliyor’’ dedi.
Uygun olmayan tüberküloz tedavilerinin neden olduğu “Çok İlaca Dirençli Tüberküloz’’ tedavisinin oldukça zor olduğunun altını çizen Dr. Kemal Tahaoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 Verem Raporu’na göre 440 bin civarında ‘Çok İlaca Dirençli’ tüberküloz hastası bekleniyor ve bu hastaların 150 bininin yani 1/3’nün hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor” diyerek doğru tedavinin önemini vurguladı.
Çocukluk çağında tüberkülozdan ölümleri engellemenin en iyi yolu; Aşı
Doğru tedavinin hem hastaları kurtardığı hem de hastalığın yayılmasının önüne geçtiğini ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Tahaoğlu, ‘‘Tüberkülozdan korunmanın yolu tüberkülozlu hastaların tam ve eksiksiz tedavisinden geçiyor. Bu durum tüberkülozu birçok başka enfeksiyon hastalığından farklı kılıyor. Diğer yandan bebeklerde tüberkülozden ölümün önüne geçmek için tüberküloz aşısının önemi çok büyük. Mutlaka yaptırılmasını tavsiye ediyoruz’’ dedi.
Son olarak dünyada tüberküloz konusunda çok önemli gelişmeler olduğunu, özellikle dirençli tüberkülozun saptanmasında yeni moleküler biyolojik yöntemler geliştiğini belirten Dr. Kemal Tahaoğlu, tüberküloz ilaçları için önceden birkaç ayda yapılabilen duyarlılık testlerinin, bu yöntemler ile birkaç saat içinde yapıldığını söyledi.
Bu çağda hala tüberküloz konuşuyoruz...
Bir zamanların en korkulan hastalığı verem, günümüzde de tüm dünyada birçok kişiyi etkilemeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 Verem Raporu’na göre;..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3543 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Medicana'dan KOAH'ın sağlık ve ekonomi üzerine etkileri üzerine değerlendirmeMedicana Ataköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığını belirtti.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklamaBursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH'ın en yaygın nedeni olduğunu bildirdi.
KOAH'ın en yaygın nedenleri sigara kullanımı ve hava kirliliğiMedicana Sağlık Grubundan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan Oğurlu, KOAH'ın en yaygın nedenlerinin sigara kullanımı ve hava kirliliği olduğunu bildirdi.
"İyi uyku" tedavisi için Kafkasya'dan Kars'a geliyorlarKafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ndeki "Uyku Apne Ünitesi"ne Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Kafkasya bölgesindeki ülkelerden gelen birçok hasta, tedavinin ardından rahat uykuya kavuşuyor.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim