• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Bu besinler fit olmanızı sağlıyor!

Bu besinler fit olmanızı sağlıyor!
Bazı gıdalar, ‘fit olma’ yolunda ilerlerken yardımcınız olabilir. İşte bunlardan birkaçı...

Zinde ve dinç kalmak için egzersiz önemli bir faktör. Fit olma amacınıza daha hızlı ulaşmak için yediklerinize ve içtiklerinize de dikkat etmelisiniz. Bedeninizi doğru beslediğinizde, antrenman boyunca sizi güçlendirmeye ve kaslarınızı inşa etmeye yardımcı olacak tüm hammaddeleri almış olursunuz.

Yulaf unu


Kas güçlendirme çalıştırmalarında karbonhidratlar en iyi arkadaşınızdır. Kaslarınıza gerekli olan enerjiyi, glikozla sağ-larlar. Ancak farklı düzeylerdeki enerji kaynakları bakımından tüm karbonhidratlar eşit olmuyor. Tam tahıllı, yavaş sindirilen, kompleks karbonhidratlar antrenman boyunca enerjik hissetmenize destek olarak kan şekerini düzenler. Ve yulaf unu bu bakımdan zengin bir besindir. Yulafın içindeki betaglukan, bağışıklık sistemini de koruyor. Bunun için 30 gramlık poşetler halinde eczanelerde satılan ve 3 gram betaglukan içeren yulaf çerezini özellikle ara öğün ve egzersiz öncesi kuru üzümle veya yaban mersini, sütle tüketebilirsiniz.

Kahve


2009 yılında Urbana-Champaign Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre, bisiklete binmeden bir saat önce yoğun kafeinli kahve tüketen erkekler, kafeinsiz kahve tüketenlere nazaran, antrenmanları boyunca daha az kas ağrısı yaşadık- larını belirtti. Spor salonuna gitmeden bir saat önce bir kupa kahve içmenin, daha uzun süre antrenman yapmanıza yardımcı olduğu düşünülüyor ancak kahvenin sıvı desteği olmadığını da unutmayın, su tüketiminizi dengeleyin.

Midye


Yumuşakçalarların bünyelerinde yoğun olarak demir bulunur ve hemoglobin üretmeye ihtiyaç duyarlar. Bu da onların bedenleriyle oksijen almalarını sağlar. Sadece altı orta boy midye, bir kadının günlük ihtiyacı olan demirin yüzde 20’sini, erkeğin de günlük demir eksiğinin yarısını sağlayacaktır. Önemli minarelleri dengeli ve idareli almak çok önemli çünkü bazen kendinizi spor salonuna götürmeye bile enerjiniz olmayabilir. Kaslarınız çalıştırırken, ihtiyaç duyduğu oksijeni alamazsa bu durum size yorgunluk olarak yansır.

Badem


Daha sıkı egzersiz yapmak demek, bedeninizdeki serbest radikalleri (güneş ışınları, kirli hava, sigara gibi) daha fazla hasara uğratmak demektir. Flavonoidler, fenolik asitler ve E vitamini gibi iyi antioksidan kaynakları bedenimizi zararlı serbest radikallere karşı korur. Bir çalışmaya göre, dört hafta boyunca yemeklerden önce, günde 60 adet badem tüketen bisikletçiler antioksidan kapasitelerini yüzde 43 artırdı. Ancak sizin 60 adet badem yemenize gerek yok. Profesyonel sporcular sizden çok daha fazla enerji harcar. Sizin için günlük 10-15 badem yeterlidir.

Az yağlı ricotta veya lor peyniri


Spor salonundan sonra, kaslarınız, kendilerini yenilemek için proteine ihtiyaç duyar. Yağı az olan peynir veya yumurta beyazı bunun için iyi seçimlerdir. Süt, kasların yeniden sentezlenmesinde etkili olan protein çeşidi bakımından oldukça zengindir. Yanına, çabuk sindirilen bir karbonhidrat da eklemek, bal gibi, kaslarınızı kuvvetlendirmeye yardımcı olur.

Domates suyu


Eğer bir saat ya da daha fazla koşarsanız, bisiklet çevirirseniz sadece kalori ve sıvı kaybetmez sodyumla potasyum gibi önemli elektrolitleri de vücudunuzdan atarsınız. Bunları spor içecekleriyle yerine koyabilirsiniz ya da az suyla domates suyu tüketebilirsiniz. Domates suyu, potasyum ve sodyum dolu bir içecektir, çok iyi bir antioksidandır. Domates suyunu maden suyuyla da karıştırabilirsiniz.

Zencefil


Antrenmanınız ağrı ve sızıyla mı bitiyor? Böyle olduğunda aspirin gibi birkaç ilaç almak yerine, B planı oluşturun ve zencefil tüketmek üzere mutfağa doğru yönelin. 2010 yılında ‘Journal of Pain’de yayımlanan bir çalışmaya göre, güçlü bir enfeksiyon giderici olan zencefil, egzersiz sonrasındaki ağrıları azaltıyor. Aynı zamanda sertliğe ve şişliğe de iyi geliyor. Taze zencefili, havuç ve elma suyuyla veya sıcak suyla deneyebilirsiniz.

Dilara Koçak

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3103 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim