Hazar Bölgesi petrollerinin Akdeniz’e ulaşmasını sağlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı’nda, doktor skandalı yaşandığı ortaya çıktı. Uluslararası sözleşmeye göre, hatta görev yapması gereken doktorların bir başka hastanede çalıştıkları belirlendi. Star gazetesinin haberine göre, skandalla ilgili olarak, hem savcılık hem de Botaş Teftiş Kurulu Başkanlığı inceleme başlattı.
BTC hattındaki doktor skandalı, hattın Erzincan-Refahiye bölümünde, ağustos ayında meydana gelen patlamanın ardından ortaya çıktı. Patlama ile ilgili yapılan incelemelerde, uluslararası anlaşmaya göre, hat boyunca görev yapması gereken doktorların, kayıt üzerinde görülmesine rağmen, bir başka sağlık kurumunda çalıştığı belirlendi.
SAVCILIK İNCELEME BAŞLATTI
Bunun üzerine, Ceyhan Cumhuriyet Savcılığı hattın işletmesini gerçekleştiren ve merkezi Jersey adalarında bulunan BOTAŞ International Ltd. şirketi hakkında inceleme başlattı. Savcılık, konunun teknik olması ve BOTAŞ’ı da ilgilendirmesi nedeniyle, BOTAŞ Genel Müdürlüğü’nden de, doktorlar hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti. Bu talep üzerine BOTAŞ Teftiş Kurulu, BTC hattındaki doktorlar hakkında inceleme başlattı. Şu anda konu hem savcılık hem de müfettişler tarafından soruşturuluyor.
ÇALIŞMADAN MAAŞ ALMIŞLAR
Yapılan incelemelerde, hattın işletmesinden sorumlu olan BOTAŞ İnternational Şirketi’nin, hattın sağlık yükümlülükleri için özel sağlık şirketleri ile anlaştığı belirlendi. Bu şirketlere de, doktor başına ücret ödendiği saptandı. Ancak şirketlerin, hattın geçtiği güzergahlarda bulunan sağlık kuruluşlarındaki doktorlarla anlaşarak, doktorları kendi elemanları gibi gösterdiği kaydedildi. Böylece, hatta görevli olarak görülen ve bu kapsamda hattan yüksek düzeyde ücret olan yaklaşık 20 doktorun, bir başka kamu kurumunda görev yaptığı ortaya çıktı. Bu kişilere hatta çalışmadıkları halde bugüne kadar dolar üzerinden ücret ödendiği de inceleme sonucunda anlaşıldı. İncelemeleri ardından, önümüzdeki günlerde yeni bir operasyon yapılması bekleniyor.
KAYIP 20 DOKTORA MAAŞLARI ÖDENİYOR
Hatta görevli olarak görülen ve bu kapsamda hattan yüksek düzeyde ücret alan 20 doktorun, bir başka kamu kurumunda görev yaptığı ortaya çıktı.Bu kişilere hatta çalışmadıkları halde bugüne kadar dolar üzerinden ücret ödendiği de inceleme sonucunda anlaşıldı.