RUHSAL SORUNDAN RANT KAZANILMAZ
Estetik cerrahlar, ısrar eden hastaya sonucun kötü olacağını bile bile botoks ya da başka bir uygulama yapmalı mı? Yoksa "İhtiyacınız yok" diye geri mi çevirmeli?
Bu hassas bir konu ve Bakanlık da bir düzenleme getirmeye çalışıyor. Güzellik merkezi açarak insanların zaafiyetinden ya da psikolojik sorunlarından rant kazanma fikrini yadırgıyorum. "Kolum ağrıyor, kesin" diyen hastanın isteği yapılıyor mu?
RUHUNU TEDAVİ ETMEK ZORDUR
Botoks yaptırıp görüntüsü bozulmuş bir kişinin size geldiğinde tedavisi zor mudur?
Zordur çünkü kişide koşullanma oluşmuş, sorun davranış kalıbı haline gelmiştir. Beyin estetik takıntısına ısrarlı bir şekilde odaklanmıştır. Bu süreçte gerçeği değerlendirmek de zaten biraz bozulur. Problemli kişi; insanların sürekli olarak kendisinde sorunlu gördüğü yere baktığını sanır. Bu noktada kişinin psikolojik derinliklerinin ele alınması gerekir ve çocukluk dönemine kadar inilir. Tedavi haritası, ailesinin o kişiyi nasıl algıladığına kadar uzanır.
ERKEKLER AYRINTIYLA DEĞİL KADININ TAVRIYLA İLGİLENİR
Bir kadın kendisi için mi estetik bağımlısı olur, yoksa sevdiği insana güzel görünebilmek için mi?
Bu, o insanların aslında doğru tercihte bulunamadığını gösterir. Kadın, vücut ölçülerine göre tercih yapacak erkeği bulur; tencere yuvarlanıp kapağını bulmuş olur. Normalde bir adam kadını severken böyle ayrıntılarla uğraşmaz. İlişkinin bütünlüğü, psikolojik ve duygusal boyutu vardır. Aşk bir bütündür. Kadın da beğendiği erkeği ruhuyla, kişiliyle, mimikleriyle, etkileşimiyle kavrar. Tek gecelik ilişkilerde bile bu böyledir. Erkeğin kadını algısı böyledir. Botokskolik kadınların sandığı gibi dudağının kenarı ya da yanağındaki sarkma, ilişkiyi etkilemez
ESRA TÜZÜN