Türkiye ve Bosna Hersek arasında, organ bağışı ve naklinin güçlendirilmesine ilişkin 2 yıl sürecek teknik destek ve iş birliği projesinin ilk etkinliği olarak düzenlenen konferansa çok sayıda sağlık yetkilisi katıldı.
Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle yapılan proje ve konferansa ilişkin açıklamada bulundu.
Kahveci, proje kapsamında karşılıklı eğitimlerin yapılacağını belirterek, Bosna Hersek'teki organ bağışı ve nakil sisteminin teknik desteğe ihtiyaç duyduğunu aktardı.
Bosna Hersek Bağış Ağı Müdürü Prof. Dr. Halima Resic ise Türkiye'nin organ bağışında önemli bir konumda bulunduğunu ifade ederek, Bosna Hersek'in ise oldukça düşük seviyede olduğunu aktardı.
Bosna Hersek Federasyonu Sağlık Bakanı Yardımcısı Marina Bera ise Bosna Hersek'in organ ve hücre nakli konularında potansiyeli bulunan bir ülke olduğuna işaret ederek, "Geçen yıl 8 böbrek nakli yapmayı başardık. Ancak beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organ nakli yapamıyoruz. Bu noktada organ bağışının önemini anlatan sosyal bir program hazırlıyoruz." dedi.
Bosna Hersek Federasyonu Diyaliz ve Organ Nakli Hastaları Derneği Başkan Yardımcısı Aldina Softic, 300 hastanın organ nakli beklediğini söyleyerek, bu hastalara yardım edilmesinin herkes tarafından düşünülmesi gereken bir konu olduğunu ifade etti.
Bosna Hersek'te organ bağışı ve organ nakliyle ilgili hem halkı bilinçlendirmeyi hem de ilgili doktor ve personelin eğitimini kapsayan proje, Bosna Hersek Bağış Ağı ve Bosna Hersek Federasyonu Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Organ Nakli Vakfı, Uluslararası Organ Nakli Ağı, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği ve Sağlık Diplomasisi Derneği gibi kuruluşlar arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde gerçekleştirilecek.