Borç yiğidin kamçısıdır diye bir atasözümüz vardır. Acaba memurlar açısından da bu atasözümüz geçerli midir? Bize gelen sorulardan memurların zaman zaman borçlandığını ve borçlarını beyan etmeyi unuttuğunu veya herkesten borç alınıp alınmayacağını sorduğunu görüyoruz. Ekonomik hayatta borçlanma da borç vermede kaçınılmaz bir gerçektir. Bu kaçınılmaz hayat gerçeğinin yanında ayağını yorganına göre uzatmak, memurlar ve amirler açısından oldukça önemlidir. İşte, memurların dikkat etmediği takdirde disiplin yönünden başlarına sıkıntı açacak konuların başında gelen borçlanmayla ilgili dikkat edilmesi gereken hususları açıklayacağız.
İşverenlerden borç alınabilir mi? Alınırsa cezası nedir?
657 sayılı Kanun'un Hediye alma, menfaat sağlama yasağı başlıklı 29'uncu maddesinde; "Devlet memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri veya iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasaktır" hükmüne yer verilmiştir.
Bu hüküm gereğince, memurların iş sahiplerinden menfaat sağlama amacı ile borç para istemelerinin ve almalarının yasak olduğu açıkça belirtilmiştir. Burada iş sahiplerinin memurun çalıştığı kurumla iş yapıp yapmaması önemli değildir.
Burada şöyle bir soru sorulabilir; menfaat sağlama amacı nedir? Şayet memur bir işverenden 6 aylığına 15 bin TL almış ve bu borcunu da aynen vade sonunda ödemişse bu bir menfaat sağlamadır. Çünkü, memur bankadan 6 ay vadeli 15 bin TL borç almış olsaydı ister istemez faiz ödemek zorunda kalacaktı. Hiçbir masrafa katlanmadan 15 bin TL borç alınması menfaat sağlamadır ve yasak kapsamındadır. Dolayısıyla işverenden karşılıksız alınan borç başlı başına menfaat sağlama kapsamındadır. İşverenin memurun çalıştığı kurumdan iş alıp almamasının hiçbir önemi yoktur.
DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ