• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Böbrek taşına vücutta iz bırakmayan müdahale

Böbrek taşına vücutta iz bırakmayan müdahale
Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mutlu Ateş, vücutta hiç kesi yapılmasına gerek bırakmayan, “vücudun doğal açıklığını” kullanarak uygulanan yöntem hakkında bilgi verdi.

BÖBREK TAŞINA VÜCUTTA İZ BIRAKMAYAN MÜDAHALE

Şiddetli ağrı ile belirti veren böbrek taşları, artık vücutta herhangi bir ameliyat izi bırakmadan tedavi edilebiliyor. Böbrek taşı hastalıkları cerrahisinde geliştirilen “Fleksibl Üreterorenoskopi” yöntemi sayesinde, hastanın vücut bütünlüğü bozulmadan 3 santimetreye kadar tüm taşların cerrahisinde rahatlıkla uygulanabiliyor.

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mutlu Ateş, vücutta hiç kesi yapılmasına gerek bırakmayan, “vücudun doğal açıklığını” kullanarak uygulanan yöntem hakkında bilgi verdi.

Böbrek taşı şiddetli ağrı ve bulantı ile belirti verir

Taş hastalığında ağrı genellikle boşluk olarak adlandırılan bölge olan kaburgaların altından başlayıp, sırta ve bazen kasıklar vuran bir şiddette kendini göstermektedir. Ağrı ile birlikte çoğunlukla bulantı ve bazen de kusma görülmektedir. Bazı hastalarda idrardan kan da gelebilir. İdrar yaparken yanma, sızlama, sık idrara çıkma, gece idrara çıkmak için uyanma, acil idrara çıkma, tuvalete gidince az idrar yapma ya da hiç idrar yapamama gibi idrar yolu şikayetleri olabilir. 

Taş geride kalıntı bırakılmadan alınmalı 

Böbrek taşının hastaya zarar vermeden basit bir yöntemle ve geride taş bırakılmadan alınması; ağrı ve diğer idrar şikayetlerinden kurtulmanın yanı sıra,  iki nedenden dolayı önem taşımaktadır. Öncelikle taşın alınması, kronik taş hastalığı olduğu düşünülen hastalarda bir an önce metabolik değerlendirmeye başlanarak taş oluşumunun nedeninin belirlenmesi bakımından önemlidir. Böylece nedene yönelik diyet uygulamaları ya da ilaç tedavilerine başlanabilir. Geride taş bırakmadan tüm taşların bu cerrahi yöntem ile alınmasının diğer önemi ise; geride kalan ufak da olsa bir taş, zaten taş hastalığı için metabolik olarak risk altında olan hastada, bu taşın büyümesi, yeni kristallerin çökmesi ve yeniden taş oluşumuna yol açmasıdır. 

Hasta için en uygun yöntem tercih edilmeli 

Alınması bu kadar önemli olan taşlar eğer 1.5-2 cm den küçük ise mevcut tedavi yöntemlerinden ESWL (dışarıdan ses dalgaları ile taş kırma) tedavisi ile her zaman başarılı sonuç alınamayabilir. ESWL tedavi süreci uzun ve ağrılı olması gibi bazı dezavantajlara sahiptir. Bu hastalar için PNL (ciltten girilerek kapalı yöntemle taş alma) tedavisi ise gereğinden fazla girişimsel bir tedavi olduğu için tercih edilmemektedir. Böbrek taşı hastalıklarının cerrahi tedavi yöntemlerinden biri olan  “Fleksibl Üreterorenoskopi” yöntemi ise günümüzde ESWL tedavisinin yetersiz, uzun süreçli ve ağrılı; PNL tedavisinin de gereğinden fazla hastaya ve böbreğe zarar vereceğinin düşünüldüğü durumlarda uygulanmaktadır.

Girişimsel yöntemle doğal açıklık kullanılarak tedavi 

“Fleksibl Üreterorenoskopi” yönteminde, ucunda dijital mikro kamera olan özel bir alet ile vücutta hiçbir kesi yapılmadan genel anestezi altında hastaların idrar deliğinden girilmekte, vücudun normal anatomik yapısı içerisinde kıvrılarak ilerlenmekte ve idrar kanallarını zorlamadan ve bu kanallara uyum sağlanarak böbreğin içine kadar ulaşılmaktadır. Taşlar kamerada gözle görülüp yine bu aletin içinden uzatılan ince lazer propları ile lazer teknolojisi kullanılarak kırılmakta ve yok edilmektedir.  Bu sayede vücutta hiçbir kesi yapmadan yani vücut bütünlüğünü bozulmadan böbrek taşları tedavi edilebilmektedir. 

İşlem sonrası hasta 1 günde taburcu olabilir 

Doğal açıklık kullanılarak yapılan işlem sonrası hastalar 1 gün hastanede yatmakta, sonrasında ise 1-2 günlük ev istirahati ile normal yaşantısına geri dönebilmektedir. 

Bazen haftalar alan ağrılı bir süreç olan ESWL veya 1.5-2 cm den küçük taşlar için fazla tedavi olan PNL yerine uygulanan “Fleksibl Üreterorenoskopi” yöntemi son yıllarda dünyada ve Türkiye’de ilk tercih edilen cerrahi yöntem olarak yerini almıştır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 14371 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim