• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 10 °C

Böbrek taşına dikkat!

Böbrek taşına dikkat!
Böbrek hastalarının ramazanda nelere dikkat etmeleri gerektiğini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Kutlu Erol anlattı...

Böbrek rahatsızlığı olan ancak bunun farkında olmayan kişilerin, dikkatli ve kontrollü olunmazsa Ramazan’da değişen beslenme düzeniyle sıkıntı yaşayabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Erol; ‘Sıcak mevsimlerde denk geldiği için vücut sıvı kaybına daha meyillidir. Bu durum sağlıklı bir kişide sorun oluşturmayabilir; ancak böbrek fonksiyonları sınırda seyreden bir kişinin böbrek sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenir. Özellikle diyabet, hipertansiyon veya kalp-damar hastalığı olanlar, böbrek taşı düşüren veya kum düşürmüş olanlar veya ailelerinde bu hastalıkları geçirmiş yakınları olanlar, gece sık tuvalete kalkanlar mutlaka ramazan öncesi kan ve idrar tahlilleri açısından hekimlerine danışmalıdır.’ açıklamasında bulundu.

BÖBREKLERİNİZDE PROBLEM VARSA

Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki dönemde su açıklarını kapatamadıklarından, hastalığının farkında olmayan birçok kişi, ramazan sonrası böbrek yetersizliği nedeniyle doktora başvurur. Böbrek yetersizliğinin en kesin tedavisi bol su içilmesidir; dolayısı ile kronik böbrek hastalarının oruç tutmaları sakıncalıdır. Böbrek yetersizliği olanların oruç tutmaları halinde yetersizlik daha da ilerler. Bizim böbrek hastalığı olan veya meyilli hastalarımıza tavsiyelerimiz;

Kronik böbrek hastalığınız varsa tuzlu yemeyin. Böbrek taşınız varsa kesinlikle vücudunuzu susuz bırakmayın (Özellikleramazanda böbrek ağrılarınız olabilir). İftar ve sahur arasında en az 2-3 litre su tüketin.
Tuzlu yememeye özellikle önem verin. Kalsiyum içeren süt ve süt ürünlerini yüksek oranda tüketmeyin. Daha sonra böbrek taşına dönüşecek böbrek kumu dökebilirsiniz. Aşırı ve demli çay tüketmeyin. Tuzlu kuruyemişlerden uzak durun.

Böbrek taşı olanlar kalsiyum içeren gıdaları, süt ve süt mamullerini yüksek oranda tüketirlerse, böbrek kumu dökebilirler ve bu daha sonra böbrek taşına neden olabilir. Aşırı ve demli çay tüketimi ve tuzlu kuruyemiş de böbrek taşı riskini arttırabilir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2601 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim