• BIST 9807.73
  • Altın 3075.44
  • Dolar 35.4653
  • Euro 36.6284
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 8 °C

Böbrek sağlığınız için tuzlukları kaldırın!

Böbrek sağlığınız için tuzlukları kaldırın!
Türkiye'de yaklaşık 65 bin böbrek hastası düzenli olarak diyalize giriyor. Yaklaşık 24 bin hasta da 'Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'nde böbrek bekliyor.

Böbreklerin fonksiyonlarını yitirmesi ve görevini yerine getirememesi anlamına gelen böbrek yetmezliğine; diyabet, yüksek kan basıncı ve çeşitli böbrek hastalıkları neden olurken; su tüketiminin az olması ve "tuz-un-şeker" üçlemesi de böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor.

Halka açık olarak düzenlenecek panelde uzmanlar, böbrek yetmezliğine neden olabilecek beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi vererek, özellikle böbrek sağlığında tuz tüketiminin sınırlandırılması gerekliliğini vurgulayacak.

Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi'nden Op. Dr. Burak Koçak, kronik böbrek yetmezliğinin önemli bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, "Her yıl binlerce insan kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Tahmin edildiğinden çok daha büyük bir sorun olan kronik böbrek yetmezliğinin en etkili tedavisi ise kuşkusuz organ naklidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Aydın Türkmen, tuz kullanımının kısıtlanmasının böbrek sağlığı açısından oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu şu sözlerle aktardı: "Böbrek yetersizliğinde vücuda alınan tuzun atılması azalır ve vücutta birikir. Fazla miktarda alınan tuz tansiyonu yükseltir ve vücutta su birikmesi ile kalp yetmezliğine yol açar. Günlük tuz alımı 2-3 gram olmalıdır. Fazlaca tuz tüketmek yerine, belirli oranlarda tüketmenin kan basıncını kontrolü yoluyla böbrek sağlığını koruduğu bilinmektedir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2611 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim