• BIST 10016.32
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

BM'nin felaket senaryosu

BM'nin felaket senaryosu
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), yayımladığı biyoçeşitlilik raporunda, iklim değişikliğinin,..

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), yayımladığı biyoçeşitlilik raporunda, iklim değişikliğinin, orman yangınlarının ve kuraklığın artmasının yeryüzünün geleceğini tehlikeye attığını belirtti.

Gelecek için uyarı niteliğinde, iç karartıcı senaryolar içeren rapor, gezegenin akciğeri Amazon ormanının 2100 yılında bir savanaya ve orta Afrika'daki kurak Sahİl kuşağının da tamamen bir çöle dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda önemli soruları gündeme getiriyor.

Rapora göre, orman kıyımı, iklim değişikliği ve orman yangınlarının sonucunda, sıcak ve nemli Amazon ormanı tamamiyle yok olup yerini tropikal bölgelere özgü kuru ve çorak savana denilen bitki örtüsüne bırakabilir.

Rapor böyle bir durumun, sık sık yangınlara, iklim değişikliğine yol açan CO2 salınımlarına ve tarımı tehlikeye sokan aşırı kuraklığa yol açabileceğini belirtiyor.

Rapor ayrıca, Afrika kıtasında, Atlantik Okyanusu'ndan Kızıldeniz'e uzanan 3 bin 862 km uzunluğundaki bir şerit halinde devam eden Sahil kuşağının da tehlikede olduğuna dikkat çekerek, zaten kuraklıkla pençeleşen ve savanadan oluşan Sahil'in, iklim değişikliği ve doğal kaynakların aşırı kullanımı sonucu tamamen bir çöle dönüşme riski taşıdığını vurguluyor.

Sahil kuşağında Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan ve Eritre yer alıyor.

Rapor, Amazon ve Sahil şeridinin yanısıra, gezegendeki adaların, denizlerin ve tatlı su kaynaklarının da tehlikede olduğunu bildiriyor.

Herhangi bir adanın ekosisteminin kırılgan ve eşsiz olduğunu belirten rapor, nüfus hareketlerinin bir adanın dengesini bozduğu, adanın korumalı bölgelerine hastalık taşıdığını ve avcı hayvanların bu bölgelere akın etmesine yol açtığını ifade ediyor.

Rapor, korumalı bölgelerde yaşayan hayvan ve bitkilerin akın eden avcı hayvan, hastalık ve insanın yol açtığı tahribata karşı savunmasız kaldığını belirtiyor.

Rapor ayrıca, iklim değişikliğinin, baraj inşasının, çevre kirliğinin ve su alımının, tatlı su balıklarının yüzde 15 azalmasına yol açabileceğini kaydediyor.

İklim değişiklinin denizlerdeki balık nüfusunu tehdit ettiğini ve su seviyesinin yükselmesine yol açtığını ifade eden rapor, suyun asitleşmesinin de mercan, plankton ve kabuklu canlıların neslinin tükenmesine sebep olabileceğini ortaya koyuyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4125 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim